Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de var mı? Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, tedavisi var mı?

TAKİP ET

Tüm dünyayı alarma geçiren maymun çiçeği virüsü ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Hastalığın birçok ülkede görülmesi sonrasında panik daha da artarken gözler Türkiye'ye çevrildi. Hızla yayılan virüsün ülkemizde görülüp görülmediği merak konusu oldu. Ayrıca virüsün belirtileri ve nasıl bulaştığı da merak edilen konular arasında.

Reklam
Reklam

Tüm dünyayı alarma geçiren maymun çiçeği virüsü ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Hastalığın birçok ülkede görülmesi sonrasında panik daha da artarken gözler Türkiye’ye çevrildi. Hızla yayılan virüsün ülkemizde görülüp görülmediği merak konusu oldu. Ayrıca virüsün belirtileri ve nasıl bulaştığı da merak edilen konular arasında. Koronavirüs salgınıyla mücadele devam ederken yeni bir salgın olasılığı gündeme geldi. Birçok ülkede görülen maymun çiçeği virüsü Dünya Sağlık Örgütü’nü harekete geçirdi. Peki, maymun çiçeği virüsü nedir? Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır? Maymun çiçeği virüsü belirtileri neler, tedavisi var mı? İşte maymun çiçeği virüsü ile ilgili merak edilen tüm detaylar…

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Maymun çiçeği virüsü ilk olarak 1958 yılında Kopenhag’ta Devlet Serum Enstitüsü’nde tespit edildi. Herhangi bir tedavisi ve uygun aşısı bulunmuyor ancak çiçek aşısının virüsü önlemede yüzde 85 etkili olduğu belirtiliyor. 



Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?

Maymun çiçeği (Monkeypox), genellikle kemirgen gibi enfekte hayvanlardan insanlara bulaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü, virüsün insandan insana bulaşmasının da mümkün olduğunu ancak daha az yaygın olduğunu belirtiyor. Ayrıca bu virüs kontamine malzemeler yoluyla da yayılabilmektedir. Bazı uzmanlar ise Afrika kemirgenlerinin bulaşmada rol oynadığından şüpheleniyor ancak ana taşıyıcı hala bilinmiyor. 

Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri Neler?

Maymun çiçeği virüsü belirtilerinde genel olarak grip benzeri semptomlar ve şişmiş lenf düğümleri belirtiler arasında yer alıyor. Tipik olarak çiçek hastalığına benzeyen virüsün erken belirtileri arasında ateş, kas ağrısı, titreme ve yorgunluk yer alıyor. Daha ciddi vakalarda ise genel olarak yüzde ve cinsel organlarda suçiçeği ve çiçek hastalığında görülenlere benzer bir döküntü gelişebiliyor. Enfekte olan kişi genellikle enfeksiyondan 7 ila 14 gün sonra semptom yaşamaya başlıyor. Hastalık ise birkaç hafta sürebiliyor. 

Maymun Çiçeği Virüsü Türkiye’de Var Mı?

Dünyayı alarma geçiren ve çok sayıda ülkeye sıçrayan maymun çiçeği virüsü henüz Türkiye’de tespit edilmedi. Amerika Birleşik Devletleri’ne sıçrayan virüs, İspanya, İngiltere, İsveç, İtalya, Portekiz, Kanada ve Belçika’da da görüldü.