Melatonin baş ağrısına neden olabilir mi?

TAKİP ET

Uyku hormonu melatonin hakkında düşündüğümüzde, genellikle daha fazla uyumak veya daha iyi uyumakla ilişkilidir. Ancak doğru dozu aldığınızdan emin olmak zor olabilir. Çok az alırsanız bir fark görmezsiniz; çok fazla alırsanız, baş ağrıları da dahil olmak üzere bazı yan etkiler yaşayabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Melatonin gerçekten baş ağrısına neden olup olmadığını ve bundan nasıl kaçınabileceğinizi daha iyi anlamak için uyku uzmanı Marri Horvat, MD, MS ile konuştuk.   

Melatonin neden baş ağrısına neden olur?

Dr. Horvat, melatoninin baş ağrılarını tetikliyor gibi görünmesinin asıl nedeninin doğrudan bilinmediğini, ancak bağlantıyı açıklayan bazı olasılıklar olduğunu söylüyor.

Düzenleme eksikliği

Reçetesiz satılan pek çok takviye gibi, yerel eczanenizden aldığınız melatonin  de ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA ) tarafından iyi düzenlenmemiştir. Dr. Horvat, “Bir besin takviyesi olarak kabul edildiğinden ve daha az katı düzenleme olduğundan, melatonin gerçek miktarı, gerçek içeriği bilmenin hiçbir yolu olmadan üründen ürüne değişebilir” diye açıklıyor. 
Bu, gerçek melatonin içeriğinin bir ürünün iddia ettiğinin altında olabileceği anlamına gelse de, aynı zamanda etiketin iddia ettiğinin çok üzerinde olabileceği ve bunun yan etkilere yol açabileceği anlamına gelir. Journal of Clinical Sleep Medicine tarafından 2017 yılında yapılan bir araştırma,  31 takviyede bulunan melatonin içeriğinin reklamı yapılandan %83 daha az ile reklamı yapılandan %478 daha fazla olduğunu gösterdi. 
Ek olarak, Dr. Horvat, serotonin veya kediotu gibi karıştırılmış başka takviyelerin de reaksiyona yol açabileceğini söylüyor. 

Bozulmuş uyku döngüsü

İronik olarak, melatonin tarafından tetiklenen baş ağrıları, bozulmuş bir uyku döngüsünden kaynaklanıyor olabilir. Dr. Horvat, "Melatonin kullanarak doğal uyku-uyanıklık döngünüzü değiştiriyor olabilirsiniz ve bu da baş ağrısına neden olabilir" diyor.

Melatonin migreni tedavi edebilir mi?

Evet, melatonin potansiyel olarak baş ağrılarını tetikleyebilse de, onları tedavi etmek için de kullanılır. “ Çalışmalar, melatoninin kendisiyle mi yoksa daha iyi uykuyla mı ilgili olduğu belirsiz olsa da   , belirli miktarlarda melatoninin  migren tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir” diyor.
Bununla birlikte, migren veya diğer baş ağrıları için birinci basamak tedavi olarak görülmemelidir. Dr. Horvat, "Bu baş ağrılarınızın nedenini tam olarak belirlemek için önce sağlık uzmanınıza başvurmalısınız," diye ekliyor. "Ayrıca, eşzamanlı tedaviye ihtiyaç duyan başka bir durumunuz olduğu anlamına da gelebilir." 

Baş ağrınız olduğunda uyumanıza başka ne yardımcı olabilir?

Dr. Horvat, uyku yardımcıları veya uzun süreli baş ağrısı tedavisi için herhangi bir ek veya reçetesiz çözüm almadan önce doktorunuza danışmanın en iyisi olduğunu yineler. "Sık olmayan bir baş ağrısıysa, sağlık durumunuza bağlı olarak Tylenol® veya ibuprofen gibi bir şey denemek sorun değil" diyor. 
Ancak baş ağrıları uykunuzu bölüyorsa, gün içinde çalışma yeteneğinizi bozuyorsa veya haftada en az üç kez oluyorsa, başka seçenekler de var. Dr. Horvat, "Baş ağrısını hafifletebilecek ve hatta bazılarının yan etki olarak uykuya yardımcı olabilecek günlük ilaçlara başlayabiliriz," diye ekliyor, "ancak bu, migrenin tipine ve ne sıklıkta olduğuna bağlıdır."
Doktorunuza ve önerilen herhangi bir uzmana danışarak, sizi gereksiz risklere ve yan etkilere maruz bırakmadan sizin için doğru olan tedaviyi bulmanız daha kolay olacaktır.