Meme kanseri olanların yiyebileceği en iyi yiyecekler

TAKİP ET

İster yeni teşhis edilmiş olun, ister vücudunuzun başka bir bölümüne yayılmış göğüs kanseri ile karşı karşıya olun, muhtemelen birçok sorunuz var. Bunlar şunları içerebilir: Ne yemeliyim?

Reklam
Reklam

Kanser tedavisi görenler için ne yemeleri ve nelerden kaçınmaları gerektiği de dahil olmak üzere diyet ipuçları sunan diyetisyen Anna Taylor, RD ile konuşuyoruz.

MEME KANSERİ DİYET TÜYOLARI

Meme kanseri tedavinizden geçerken %100 hissetmeyebilirsiniz, ancak vücudunuza koyduğunuz bileşenlere odaklanmanız önemlidir.

Susuz kalma

Günde en az 2 litre ila 3 litre sıvıyı hedefleyin - yaklaşık 66 ons ila 99 ons - çoğunlukla kafeinsiz sıvılardan.

Hidratlı kalmak her zaman önemlidir, ancak özellikle kanser tedavisinden geçerken. Kanser tedavisinin bazı yaygın yan etkileri, tümü dehidrasyona katkıda bulunabilecek kusma, ishal, iştah azalması veya ateşi içerebilir.

Taylor, “Hidratlı kalmak vücudunuzun sıcaklığını, kan basıncını ve elektrolit dengesini düzenlemenize, kabızlığı önlemenize veya en aza indirmenize ve organlarınızın atıkları ve toksinleri filtrelemesine yardımcı olur” diyor. "Kanser tedavisinden geçerken sıvı ihtiyaçlarınız daha yüksektir, bu nedenle gün boyunca sıvıları, çoğunlukla suları yudumlayın."

Yeterli kalori alın

Hesap makinesini unutun - enerji için yeterli kalori alıp almadığınızı bilmenin en iyi yolu, haftada bir veya iki kez kendinizi tartmaktır.

Kilonuz her hafta azalıyorsa, bir plan yapmak için bir diyetisyenle konuşun.

Gün boyunca düzenli yemek yemeyi unutmayın. Günde beş ila altı kez küçük öğünler genellikle iyi çalışır.

Küçük öğünlerin mide bulantısını, kusmayı veya ishali tetikleme olasılığı daha düşüktür ve besinlerin emilimini en üst düzeye çıkarırlar.

Taylor, “Vücudunuz bir seferde yalnızca bu kadarını emebilir” diyor. “Bir şeyleri küçük sık öğünlerle yaymak, vücudunuzun her öğünden en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı olur. Ayrıca, birinin iştahı zayıfsa, büyük bir tabak yemek tamamen kapanabilir. Küçük bir öğün veya atıştırmalık daha çekicidir ve daha iyi alımı teşvik eder.”

Besinlere odaklanın ve kalori başına en fazla besin öğesini alın

Meyveler, sebzeler, tahıllar, fasulye, kabuklu yemişler, tohumlar, et/yumurta ve süt ürünleri gibi besin gruplarından yiyecekleri seçin.

Dengeli bir diyet, vücudunuzu güçlü tutmak için ihtiyacınız olan besinleri aldığınızdan emin olmanıza yardımcı olur.

Taylor, "Dengeli bir diyet, sağlıklı bir bağışıklık sistemini, dengeli elektrolitleri ve yağsız vücut kütlesini destekler, size enerji verir ve kanser tedavisiyle sıklıkla ilişkilendirilen yorgunlukla savaşmanıza yardımcı olur" diyor.

Proteini unutma

Protein, yağsız vücut kütlesini/kasını korumaya yardımcı olur. Protein et, kümes hayvanları, balık, deniz ürünleri, yumurta, fasulye, mercimek, fındık, tohum, soya ve süt ürünlerinde bulunur.

Sebzelerde ve tam tahıllarda daha az miktarda protein bulunur.

Bir kişinin protein ihtiyacı birçok farklı şeye bağlıdır: yaş, kilo, boy ve aktivite düzeyi.

Taylor, "Herkesin protein ihtiyacı farklıdır, ancak kanserle savaşmak ve kanser tedavisi görmek protein ihtiyacını artırır" diye açıklıyor. “İyi bir kural, normal yiyecek porsiyonlarını yiyorsanız günde en az üç ila dört kez ve normal porsiyonlardan daha küçük yiyecekler yiyorsanız günde en az dört ila beş kez protein eklemektir. ”

Örnekler arasında kahvaltıda yumurta, öğle yemeğinde Yunan yoğurdu, akşam yemeğinde tavuk ve atıştırmalık olarak süzme peynir veya fındık sayılabilir.

MEME KANSERİNE KARŞI SAVAŞAN BESİNLER

Bitkisel besinler insan sağlığını destekler ve meyve, sebze, fasulye ve tahıllar dahil olmak üzere bitki bazlı gıdalarda bulunur. Aşağıda, önemli fitokimyasallar içeren yaygın yiyecekleri bulacaksınız.

Taylor, “Hiçbir ek, çeşitli bir diyetin işini yapamaz, bu yüzden kirli işlerinizi yapmak için haplara dönmeyin” diyor. "Bunun yerine, gökkuşağını yiyin - parlak renkli ürünlerden oluşan bir gökkuşağı, yani. Bitki besinleri, rengini veren şeyin büyük ölçüde gerisindedir, bu nedenle renk ne kadar canlı olursa, solungaçları bitkisel besinlerle doldurma olasılığı o kadar yüksek olur.”

Tabii ki istisnalar var ve örneğin karnabahar ve alabaşlar gibi bazı yavan görünen yiyecekler hala besinlerle dolu.

MEME KANSERİNİZ VARSA KAÇINMANIZ GEREKEN YİYECEKLER

Meme kanseriniz varsa, aşağıdakilerden kaçınmanız önerilir:

Kafein.

Alkol.

Çiğ veya az pişmiş et, balık veya kümes hayvanları.

Çiğ veya yumuşak pişmiş yumurtalar.

Pastörize edilmemiş süt ürünleri veya meyve suyu.

Yıkanmamış meyve ve sebzeler.

Üç ila dört günden eski olan artıklar.

Güvenli olmayan bir sıcaklıkta dört saat veya daha uzun süre dışarıda bırakılan yiyecekler.

Taylor, “Her ikisi de susuz kaldığı için kafein ve alkolü sınırlayın” diyor. “Kesin öneriler için onkoloğunuzla konuşun. Ve ishaliniz varsa, her ikisi de semptomları kötüleştirebileceğinden tamamen kaçınmayı düşünün.

MEME KANSERİ TEDAVİSİ SIRASINDA NE YEMELİ?

Taylor, kanser tedavinizin yemek yeme ve/veya yiyecekleri sindirme yeteneğinizi sınırlayan beslenmeyle ilgili yan etkileri yoksa, aşağıdakileri içeren genel olarak sağlıklı bir diyet uygulayabileceğinizi söylüyor:

Meyve ve sebzeler

Günde beş veya daha fazla porsiyon hedefleyin. Meyve ve sebzeler, antioksidan ve anti-östrojen özellikleri içerir.

Brokoli, karnabahar, karalahana, lahana ve Brüksel lahanası gibi turpgillerden sebzeler özellikle fitokimyasallar açısından zengindir ve dahil edilmesi iyidir.

Her öğün ve atıştırmalıkla bir porsiyon ürün eklemeyi deneyin. Örneğin, günde üç öğün, iki atıştırmalık, günde beş porsiyona yol açacaktır.

Tam tahıllar

Günlük 25 gram ila 30 gram lif almaya çalışmak istiyorsunuz. Tam tahıllar , kompleks karbonhidratlar, lif ve fitokimyasalların yanı sıra vitaminler ve mineraller bakımından yüksek işlenmemiş gıdalardır.

Çin, Suzhou'daki Soochow Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırma, yüksek lif alımının meme kanseri ve diğer hormona bağlı kanserlerin hormonal etkilerini değiştirerek olumlu bir etkiye sahip olabileceğini buldu.

Diyetinizdeki tahılların en az yarısının kahvaltıda yulaf, öğle yemeğinde tam tahıllı ekmek veya akşam yemeğinde esmer pirinç gibi tam tahıllar olduğundan emin olun. Ayrıca, günde beş veya daha fazla porsiyon ürün yediğinizden emin olun.

Tam tahılları eklemenin başka bir yolu? Atıştırmalık olarak fındık veya tohum seçin. Fasulye, edamame, bezelye veya mercimek gibi bakliyatları da yemeklere ekleyebilirsiniz.

Yağsız protein - ve soya da

İyi protein kaynakları için kümes hayvanları, balık ve fasulye ve mercimek gibi baklagiller alımınızı artırın. Kürlenmiş, salamura ve füme et tüketiminizi en aza indirin.

Düzenli olarak işlenmiş et alımı, belirli kanser türleri için artan risk ile ilişkilidir. İşlenmiş etler ayrıca sodyumda yüksektir ve bu da kısa vadede kan basıncını yükseltebilir.

Orta miktarda soya, yani günde bir ila iki porsiyon tam soya gıdası (soya peyniri, edamame ve soya sütü gibi) de dahil edilebilir.

Ölçülü alkol, eğer varsa

Alkol içmek meme kanseri için bilinen bir risk faktörüdür. 105.986 kadın üzerinde yapılan büyük, gözlemsel bir araştırma , yaşamları boyunca haftada üç bardak veya daha fazla şarap içmenin bir kadının meme kanseri riskini küçük ama önemli bir oranda artırdığını ileri sürdü.

Araştırmada, kadınlar haftada ortalama üç ila altı içki içtiğinde, içmeyen kadınlara kıyasla meme kanseri riskinin %15 arttığını gördü. Alkollü içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.

Taylor, "Bazı araştırmalar, ılımlı kırmızı şarap alımının kalp sağlığı için olası yararlarını ortaya koyuyor, ancak alkolün türü ne olursa olsun, günlük alkol alımı, meme kanseri de dahil olmak üzere belirli kanserler için artan risk ile ilişkilidir" diyor.

TEDAVİ YAN ETKİLERİNE YARDIMCI OLACAK GIDALAR

Meme kanseri tedavisi görürken çeşitli yan etkiler yaşayabilirsiniz. Belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olmak için neler yiyebileceğiniz veya yapabileceğiniz konusunda birkaç öneri.

Mide bulantısı

Mide bulantısı yaşıyorsanız, diyetisyeniniz güçlü bir kokusu olmadığı için soğuk veya oda sıcaklığında olan yiyecekleri daha fazla yemeye çalışmanızı önerebilir. Yağların sindirimi daha uzun sürdüğü için daha az yağlı yiyecekler yemeye de yardımcı olabilir.

Taylor, “Bulantınız varsa öğünleri tamamen atlamayın, çünkü boş bir mide bulantıyı daha da kötüleştirebilir” diyor. “Bunun yerine, gün boyunca küçük yiyeceklere odaklanın.”

Güçlü tatlardan kaçının. Zencefil kökünü tariflerinize dahil etmekten çekinmeyin, çünkü bu mide bulantısını yatıştırmaya yardımcı olabilir.

Kabızlık

Taylor, kabızlık bir sorun haline gelirse, diyetisyeniniz lif açısından zengin yiyecekler yemenizi ve sıvı alımınızı artırmanızı teşvik edebilir, diye ekliyor Taylor. Düşük yoğunluklu yürüyüş ve sıcak içecekler de düzenli bağırsak hareketlerini teşvik etmeye yardımcı olabilir.

Tükenmişlik

Yorgunlukla mücadele etmek için, büyük öğünler yerine yüksek proteinli atıştırmalıkları ve küçük sık öğünleri seçin. İnsanlar genellikle iyi beslenmediklerinde veya tedavi sırasında kilo verdiklerinde daha fazla yorgunluk yaşarlar.

Düzenli yemek yeme yeteneğinizi etkileyen herhangi bir yan etki yaşıyorsanız, kişiselleştirilmiş beslenme önerilerini gözden geçirmek için bir diyetisyenle görüşüp görüşemeyeceğinizi bakım ekibinize sorun.

TEDAVİDEN SONRA SAĞLIKLI BİR KİLOYU KORUYUN

Obezitesi olan kişilerin vücutlarında dolaşan östrojen seviyeleri, ideal vücut ağırlığı aralığında olan kadınlara göre daha yüksektir.

İran, Tahran'daki İran Sağlık Bilimleri Araştırma Enstitüsü'nden araştırmacılar tarafından yürütülen bir araştırma da dahil olmak üzere birçok çalışma, postmenopozal kadınlarda vücut kitle büyüklüğü ile meme kanseri arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir.

Fazla kilonuz varsa, Taylor, tedaviyi bitirdikten sonra sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz yoluyla kilo vermenizi önerir.

Tedavi sırasında kilo kaybı genellikle teşvik edilmez, çünkü bu genellikle istenmeyen kas kaybıyla ilişkilidir, bu da yorgunluğa, baskılanmış bir bağışıklık sistemine ve daha yavaş iyileşme sürecine yol açar.

“Vücudunuza kanserle savaşmak için ihtiyaç duyduğu besinleri sağlayın” diyor.

Tedaviniz bittiğinde, tekrarlama riskini azaltmak ve sağlıklı bir kiloyu desteklemek için kişiselleştirilmiş öneriler için bir diyetisyenle görüşmeyi düşünün.