Memur emeklisi için yaş kriteri nasıl değerlendirilir?

TAKİP ET

İnsanlar emekli olabilmek için hangi şartları sağlamaları gerektiğini araştırmaktadır. Memur emeklisi olabilmek için bakılan ilk kriterlerden biri de yaştır. Memur emeklisi olabilmek için yaş kriteri nasıl değerlendirilir? Bu haberimizde memur emeklisi için yaş kriteri detaylarını sizler için derledik. İşte memur emeklisinin yaş kriteri detayları...

Reklam
Reklam

Memur emeklileri için yaş faktörü çok önemlidir. Bu yaş faktörüne göre kişi emekliliğini kontrol edebilir. Memur emeklisi için yaş kriteri nasıl değerlendirilir?

Yaş kriteri

Memur emeklileri için birincisi yaştır. Ancak teminat günlerinin yaşla birlikte sona ermesi bir gereklilik veya koşuldur. Yani sadece yaş kriteri çalışmıyor. Kişi yaşını doldurmuşsa sigortalılık gününü tamamlamış olmalıdır. Burada her ikisi de emeklilik için ön koşuldur. Memur emeklileri için her ikisi de dikkate alınır ve emeklilik süreci buradan başlar ve memur emeklisinin süresinin dolması şarttır. Yani kişi yaşını doldurursa direkt emekli olabiliyor. Burada kişinin mevcut yaşı emeklilik yaşı kriterinde dikkate alınır. Başka bir deyişle, şartın emeklilik yaşına ulaşması gerekir. Kişi bu formu doldurursa, aynı zamanda derhal emekli olma hakkına da sahiptir.

Fakat burada bir diğer önemli nokta da sigortalılık günlerinin dolmuş olmasıdır. Yani gün dolmamışsa kişi tekrar emekli olamaz. Yani sadece yaşlandıkça emekli olmuyorsunuz. İşte burada prim devreye giriyor. Kişi kalan günlerin primini ödemekle yükümlüdür. Bu nedenle emekli olma hakkına sahiptir. Aksi takdirde emeklilik süreci prim günleri nedeniyle sorunlu olabilir.

Emeklilik için gereken şartlar

Yaş ve sigortalılık günleri emeklilik için en önemli kriterlerden biridir. Kişi gününü tamamladıysa yaşı dikkate alınacaktır. Yani yaş sınırına ulaşmazsa bir daha emekli olamaz. Burada bunların ikisi de önemlidir. Başka bir deyişle, hem yaş hem de sigortalı gün sayısı, bir kişinin emekli olması için şart haline gelir.Bu ikisi emeklilik sürecinde dahi takip edilmezse durum emeklilik sürecinde sorun haline gelir. Her iki kriteri de sağlayanlar için emeklilik süreci de hızlandı. Yani kişi doğrudan burada emeklilik sürecini düşünerek hemen emekli olabilir.

Memur emeklisi için yaş kriteri nedir?

Erkek memurların emeklilik yaşının hesaplanmasında ilk sigortalılık tarihi çok önemlidir. Kişiler, çevrimiçi yönetim üzerinden erişebilecekleri hizmetlerin dökümü ile ilk sigorta kayıt tarihini alırlar. E-devlet sistemine girebilmek için   kişilerin kendi kullanıcı adı ve şifrelerini kullanmaları gerekmektedir.   Aksi takdirde başkasının SGK hizmet belgesine isabet edecektir. Bu da kişinin emeklilik yaşının hesaplanmasında yanlış bilgi verilmesine neden olmakta ve kişinin ilk sigortalılık tarihi ile birlikte daha doğru bilgi çıkmaktadır. Bu sayede kişinin emeklilik yaşı hesaplanabilmektedir.

Bu anlamda kişilerin 8 Eylül 1999 öncesi işe başlamalarıyla 30 Nisan 2008 tarihleri işe başlamaları arasında emeklilik şartları ile alakalı çeşitli değişiklikler yaşanır. 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe giren kişiler için 25 yıl tamamladıktan sonra emeklilik hakkı dolmuş olur.   Ancak 1999 ila 2008 tarihleri arasında ilk sigorta girişi yapılan kişiler için 9000 iş günü primini doldurmaları halinde 60 yaşında emeklilik hakkı elde edilmiş olur.Bununla birlikte ilerleyen süreçlerde yine yaş kademeli olarak artış göstermektedir yaş kriterini dolduran kişi deriş gibi primini de tamamladıktan sonra emekli olmaya hak kazanırlar.   Emeklilik yaşı erkek memurlar için 60 olarak belirlenirken bu durum kadınlarda 58’dir.Bunun yanı sıra kadınların emekliliğe hak kazanmaları için 5400 prim ödeme günü sayısı üzerinden tüm filmlerin tamamlamış olmaları gerekir.

Yaş haddinden emekli olabilmek için nelere dikkat etmek gerekiyor memur emeklisi yaş kriteri