Memur, işçi ve özel sektörü cenaze izni kaç gün ?

TAKİP ET

Sigortalı çalışanların haklarından olan cenaze izni kaç gündür sorusu sıkça sorulmaya başladı. Vefat eden kişinin yakınlık derecesine göre değişiklik gösterilen cenaze izninde yeni yıl itibariyle değişiklikler yapıldı. Devlet memurları ya da diğer çalışanlara verilen izinlerden olan cenaze izni hakkında merak edilenler haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

Ölüm izni kaç gündür sorusunun cevabı tabi olunan kanun esaslarına göre değişkenlik göstermektedir. Memurların cenaze izni ne kadardır? Sigortalı çalışanların cenaze izni kaç gündür? Cenaze izni kimlere verilir? soruların yanıtı habeirmizde. 

Cenaze izni kimlere verilir ?

Devlet memurlarının vefat izni 657 Sayılı Kanunun 104’üncü maddesi kapsamında verilir. İlgili maddeye göre memurun eş ya da çocuklarının vefat etmesi, kendisi ya da eşinin anne ya da babası ve ya kardeşlerinin vefatı halinde memurların ölüm izni kullandırılır.

Sigortalı yani SSK kapsamında çalışanların özel sektör ölüm izni ise 4857 Sayılı Kanun esas alınarak belirlenir. İş kanunu ölüm izni maddesi kapsamında sigortalı çalışanlara eşinin, çocuklarının ya da anne ve ya babasının vefatı durumunda cenaze izinleri verilir.

Görüldüğü üzere devlet memurlarına ölüm izni eşin anne ya da babası ile kardeşlerinden birisinin vefatı halinde de verilebilirken 4857 Sayılı Kanuna tabi çalışan işçilerde eşin anne, baba ya da kardeşinin vefatı durumunda ölüm mazeret izni verilmemektedir.

İşçi ölüm izni kaç gün? 

Cenaze izni İş Kanunu'na göre 3 gün olarak belirlenmiştir. Bu izin kişinin eş, çocuk, anne veya babasının vefat durumunda verilmektedir. Ölüm izinlerinde işçinin maaşında kesinti yaşanmaz. 

Ölüm izni memurlarda kaç gün? 

657 Sayılı Kanun’a göre memur yakını ölüm izni 7 gündür. Bu izin;

Memurun eş ya da çocuklarından birisinin vefatı,

Anne ya da babası ve ya kardeşlerinden birisinin vefatı,

Eşinin anne ya da babası ya da kardeşlerinden birisinin vefatı durumunda verilir.

Ölüm izni hafta sonuna denk gelirse ne olur? 

Ölüm izni iş günü olarak değil gün olarak kullandırılır. Dolayısıyla hafta sonuna ya da resmi tatile denk gelmesi durumunda izin süresi uzamaz.

memur ölüm izni işçi ölüm izni cenaze izni kaç gün