Memur maaşları ne zaman ödenir? Memur maaşları her ayın kaçında yatmaktadır?

TAKİP ET

İlk defa memur olanların ya da ataması yapılacak olan adayların merak ettiği sorular arasında memur maaşlarının ne zaman yattığı sorusu yer almaktadır. 657 Sayılı Kanun'a göre memur maaşları her ayın belirtilen tarihlerinde hesaplara ödenmektedir. Peki, memur maaşları ne zaman ödenir? Memur maaşları her ayın kaçında yatmaktadır? İşte merak edilenler... 

Reklam
Reklam

İlk defa memur olanların ya da ataması yapılacak olan adayların merak ettiği sorular arasında memur maaşlarının ne zaman yattığı sorusu yer almaktadır. 657 Sayılı Kanun’a göre memur maaşları her ayın belirtilen tarihlerinde hesaplara ödenmektedir. Ramazan ya da Kurban Bayramı gibi durumlarda ise memur maaşları ödenmesi gereken tarihlerin öncesinde verilir. 

Memur maaşı ne zaman yatar? 

Memurlar, belirlenen kanunlara göre her ayın belirli bir gününde maaşlarını almaktadır. Bu tarih ise her ayın 15’idir. Yani memurlar her ayın 15’inde gece yarısından sonra maaşlarını hesaplarından çekebilmeleri mümkün hale gelmektedir. 

Memur maaşları neden ayın 15’inde yatmaktadır? 

Devlet memurlarının maaşları ay başında peşin olarak ödenmektedir. 657 Sayılı Kanun’a göre memurların maaşının her ayın başında peşin olarak ödenmesi düzenlemesi yer almaktadır. Memurlar için ayın başı her ayın 15’i iken sonu ise diğer ayın 14’üdür. 657 Sayılı Kanun’daki maaşlar her ayın başında peşin ödenir hükmü gereğince memur maaşları her ayın 15’inde ödenmektedir. 

Ziraat Bankası’ndan alınan memur maaşları ne zaman yatar? 

Memurun çalıştığı kurum ile banka arasındaki protokoller gereği genellikle memur maaş ödemeleri her ayın 10’u itibariyle anlaşmalı bankaya gönderilmektedir. Banka bu parayı belli bir süre kullanmaktadır. Memurların hesaplarına ise ayın 14’ünü 15’ine bağlayan gece yarısından sonra aktarmaktadır. Ziraat Bankası’ndan maaş alanların genellikle maaşları gece 00.30 civarı hesaplara aktarılabilmektedir. 

Halkbank’tan alınan memur maaşları ne zaman yatar? 

Maaşlarını Halkbank’tan alan memurlar ayın 14’ünü 15’ine bağlayan gece saat 00.01 itibariyle maaşlarını almaya başlayabilmektedir. Bazı kurumların ödemeleri daha geç hesaba aktarılabilmektedir. Ancak genellikle gece 00.30 itibariyle para hesapta görünebilmekte ve maaş hesaplarında işlem yapılabilmektedir. 

Hemşire maaşı ne zaman yatar? 

Sözleşmeli ya da kadrolu fark etmeksizin hemşire maaşları her ayın 15’i itibariyle hesaplara yatmaktadır.  

Memur emekli maaşları ne zaman yatıyor? 

Devlet memurlarının emekli maaşları her ayın başında ödenmektedir. Ölüm tarihinden sonra yatan maaşlar çekilemez. Bu maaşların çekilmesi durumunda hak sahiplerine borç olarak oluşturulur. Ölüm tarihi veya öncesinde hesaba aktarılan maaşlar varsa bunlar çekilebilir.  

Memur ilk maaşını ne zaman alır? 

Devlet memurluğuna ilk defa atananlar, atamaların yapıldığı tarihten sonraki ilk ayın 15’inde maaşlarını almaktadırlar. Bir maaş peşin olarak ödenir ve göreve başladığı tarihle ayın 14’üne kadar geçen süre için ayrıca ödeme yapılır. Örneğin 18 Ocak’ta ataması yapılan birisi 15 Şubat tarihinde ilk maaşını alır. Bu tarihte ilk maaşı peşin ödenir ve ilave olarak 18-15’i arasında geçen 27 günlük süre için ayrıca ödeme yapılır. 

Memur maaşları peşin mi ödenir? 

Memur maaşları peşin olarak ödenmektedir. Devlette memur maaşları her ayın 15’inde peşin olarak ödenmektedir. Göreve yeni başlayan memurlara da ayın 15’inde maaşı peşin olarak ödenir. Vefat, emeklilik ya da başka bir sebeple görevden ayrılma durumunda peşin ödenen maaşlar talep edilmez. 

Memurların 15 günlük maaş farkları nasıl hesaplanır? 

Memurlara her yıl Ocak ve Temmuz aylarında zam verilmektedir. Zam oranı geç açıklandığı ve memur maaşları peşin olarak ödendiği için 15 Aralık-31 Aralık arası ile 15 Haziran-30 Haziran arası maaş zam farkları sonradan 15 günlük maaş farkı olarak ödenir. Örneğin net maaşı 10.000 TL olan birisine %10 zam verildiğinde maaş zammı 1000 TL olur. 15 günlük maaş farkı ise bunun yarısı yani 500 TL olarak sonradan ödenir. 

Açığa alınan memur maaşı nasıl hesaplanır? 

Açığa alınan devlet memurlarına, açıkta geçen süre boyunca maaşının 2/3’ü ödenmektedir. Örneğin 10.000 TL maaş alan bir memura açığa alınması halinde bunun 6.666,00 TL’si ödenir. Memurun göreve iadesi halinde açıkta geçen süre için ödenmeyen 1/3’lük kısım memura toplu olarak ödenir. 

2022 devlet memuru maaşları ne kadar?

Kurumlara göre memur maaşları farklılık göstermektedir. 2022 yılında ortalama memur maaşı en düşük 7,000 TL civarına çıkmıştır. Çalışılan kurum ve kadroya göre maaşlar 20 ila 25 bin TL’ye ya da daha üzeri rakamlara çıkabilmektedir. 2022 yılında en düşük devlet memuru maaşı 7,200 TL civarındadır. 

memur memur maaşı memur maaşı ne zaman yatar memur maaşı ne zaman ödenir memur maaşı ayın kaçında yatar emekli memur maaşı ne kadar 2022 memur maaşları ne kadar