Menopoz belirtileri için takviyeler: Güvenli mi?

TAKİP ET

Beslenme her zaman önemlidir. Ancak menopozdayken (veya yaklaşırken) vücudunuz, östrojen üretiminiz düştüğü ve metabolizmanız yavaşladığı için sizi sağlıklı ve güçlü tutmak için özellikle vitaminlere ve besinlere bağımlıdır.

Reklam
Reklam

Yine de hap ve tozları doldurmak için mağazaya acele etmeyin. Menopoz uzmanı Pelin Batur, hangi takviyelerin yararlı ve hangilerinin zararlı olabileceğini ve neden sağlıklı bir yaşam tarzının her zaman ilk savunma hattınız olması gerektiğini açıklıyor.

Perimenopoz ve menopoz döneminde beslenmenin önemi

Sıcak basması ve kilo alımı gibi menopoz semptomlarını ortadan kaldırmak için alabileceğiniz sihirli bir hap veya toz olsaydı güzel olmaz mıydı ? Ne yazık ki, neredeyse her durumda, sağlıklı bir yaşam tarzı vücudunuz için herhangi bir reçetesiz takviyeden daha fazlasını yapar.

Dr. Batur, “Besleyici yiyecekler yemek, kendinize iyi bakmanız, egzersiz yapmanız – kendinize iyi bakmanız için söylenecek çok şey var” diyor. "Şok diyetleri takip etmek ve bir sürü takviye almak geçici olarak birkaç kilo vermenize yardımcı olabilir, ancak sağlıklı bir yaşam tarzı uygulamıyorsanız, menopoz sırasında kemik yoğunluğunda büyük bir düşüş de dahil olmak üzere sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz."

Dengeli bir sebze, kalsiyum ve soya diyeti yemek, semptomları hafifletmek ve ihtiyacınız olan tüm besinleri almanızı sağlamak için uzun bir yol kat edebilir. Ancak bazı durumlarda, takviyeler garanti edilebilir.

Menopoz için en iyi takviyeler

Menopoz için "en iyi" takviyeler yoktur, çünkü herhangi bir vitamin veya takviyeye başlamadan önce her zaman bir doktorla konuşmanız gerekir.

Dr. Batur, "Takviyeler düzenlenmemiş ve karaciğer toksisitesi gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir" diye uyarıyor. “Bir sağlık gıda mağazasından bir şeyin gelmesi, mutlaka güvenli olduğu anlamına gelmez.”

Bununla birlikte, doktorunuzun menopoz döneminde önerebileceği bazı takviyeleri burada bulabilirsiniz. Her zaman olduğu gibi, etiketlere, uyarılara, dozaja ve tabii ki doktorunuzun uzman tavsiyesine çok dikkat ettiğinizden emin olun.

1. Kalsiyum

Menopoz kemik kaybına katkıda bulunur ve kalsiyum kemik sağlığı için kritik öneme sahiptir. Süt ürünleri ve yeşil yapraklı sebzeler gibi zaten çok fazla kalsiyum açısından zengin yiyecekler yiyorsanız, diyetinizden yeterince kalsiyum alıyor olabilirsiniz.

Dr. Batur, "Mümkün olduğunda diyetle alınan kalsiyum takviyelere tercih edilir" diyor, "ancak gastrointestinal sorunlarınız veya laktoz intoleransınız varsa, diyetle yeterli kalsiyum alamayabilirsiniz."

Yiyeceklerden yeterince alamıyorsanız, doktorunuz günde önerilen 1.000 ila 1.200 mg'a (yaşınıza bağlı olarak) ulaşmanıza yardımcı olacak bir kalsiyum takviyesi alabilir.

Kalsiyum takviyesi trenine “sadece çünkü” diye atlamayın. Bu iskeleti sağlam tutmak için zaten yeterince kalsiyum alıyorsanız, takviyelerden uzak durun. Çok fazlası kan dolaşımınızda kalsiyum birikmesi olan hiperkalsemiye katkıda bulunabilir.

Dr. Batur, "Kalsiyum genel olarak güvenli bir takviyedir, ancak diğer her şey gibi, ölçülü olarak alınmalıdır," diyor. Ayrıca, sizi kabız yapabilir!

2. D vitamini

Bazen “güneş ışığı vitamini” olarak da bilinen D vitamini, sağlığınızın diğer yönlerinin yanı sıra kalsiyum emilimi için kritik öneme sahiptir. Bazı insanlar güneşe maruz kalarak (güneş kremi sürmeyi unutmayın!) ve D vitamini içeren yiyecekler yoluyla yeterince alabilirler.

Ancak menopoza doğru ilerliyorsanız, eksiklik riski altında olabilirsiniz, bu nedenle doktorunuza D vitamini takviyeleri hakkında danışın. Son araştırmalar, rutin olarak D vitamini takviyesi almanın çoğu insana yardımcı olma olasılığının düşük olduğunu, ancak doktorunuzun tavsiyelerinin bireysel sağlık ve risk faktörlerine bağlı olarak değişeceğini göstermektedir.

Çok fazla D vitamini almak, kalsiyum seviyenizin yükselmesine neden olabilir - ve bu iyi bir şekilde değil. D vitamini alıyorsanız, sizin için güvenli bir doz aldığınızdan emin olmak için sağlık uzmanınızın talimatlarını izleyin - tipik olarak 2.000 uluslararası birim veya daha az doz en güvenli kabul edilir.

3. Öğütülmüş keten tohumu

Bazı insanların iddia ettiği gibi, keten tohumunun (keten tohumu olarak da bilinir) sıcak basmaları hafifletip hafifletemeyeceğine dair araştırmalar karışıktır. Yine de, bu küçük tohumların sağlığa büyük faydaları var - ancak öğütülmüş halde, takviye edici değil.

Öğütülmüş keten tohumları, meme kanseri riskinizi azaltabilecek ve kolesterolünüzü düşürebilecek omega-3'ler ve lignanlar içerir. Bu, sıcak basmaları rahatlatmasalar bile, onları diyetinize sağlıklı bir katkı yapar.

Dr. Batur, "Keten, vücut dokuları ve hücreleri üzerinde östrojen benzeri etkilere sahip olabilen maddeler olan fitoöstrojenler içerir," diyor, "bu nedenle rahim veya meme kanseri tedavisi görüyorsanız doktorunuza danışın."

Peki ya karayılan otu?

Bu ek için bombalamadan önce bekleyin. Bazı araştırmalar, düğün çiçeği ailesinin bir üyesi olan karayılan otunun sıcak basmaları ve gece terlemelerini hafifletmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Ancak çoğu çalışma, bunun bir plasebodan daha iyi çalışmadığını öne sürüyor (ve çoğu doktor da aynı fikirde) .

Dr. Batur, "Bu, karayılan otu takviyesi kullanan kişilerin yaklaşık %30'unun, takviyenin kendisinin aksine olumlu düşüncenin iyileştirici etkilerinden yararlandığı anlamına gelir" diyor.

Karayılan otu almayı seçerseniz, yalnızca altı aydan daha kısa bir süre kullanılmalıdır. “Karaciğer güvenliği konusunda bazı endişeler var ve karaciğer yetmezliği raporları var” diye uyarıyor. 

Karayılan otu karaciğer sorunlarına neden olabileceğinden, bilinen bir karaciğer rahatsızlığınız varsa almamalısınız. Ve yapmasanız bile, yan etkilerinin kramp, baş ağrısı, mide bulantısı ve mide rahatsızlığı olabileceğini unutmayın.

Menopoz için bu takviyelerden uzak durun

Takviye endüstrisi düzensiz bir endüstridir ve onu reçetesiz satılan sağlık ürünlerinin Vahşi Batısı yapar - bu, “doğal” bir şey alıyor olsanız bile ciddi şekilde tehlikeli olabilir.

Dr. Batur, “Gıdalardan vitamin veya mineral alıyorsanız, bu doğal ve güvenlidir” diyor. “Bir hap veya toz gibi insan yapımı bir forma konduğunda, esasen düzenlenmemiş bir kimyasal haline gelir.”

Dr. Batur, sağlığınız ve cüzdanınız için kaçınmanız gereken bazı takviyeleri bize aktarıyor:

Çuha çiçeği yağı: Bazı insanlar bu takviyenin ateş basmalarını hafifletebileceğini söylüyor, ancak hiçbir bilimsel kanıt faydalarını kanıtlamıyor. Bununla birlikte, mide bulantısı, ishal ve kan pıhtıları ile ilişkilendirilmiştir ve özellikle kan sulandırıcı kullanıyorsanız veya nöbet veya şizofreni öykünüz varsa tehlikelidir.

Florür: Bu mineral diş macununda önemli bir bileşendir, ancak menopozda kemik kaybı için almayın . Dr. Batur, "Florür kemik yoğunluğunuzu artırmanıza yardımcı olabilir, ancak onu kemik kaybı için kullanmıyoruz çünkü kırık riskini artırdığı düşünülüyor" diyor.

Demir: Adet dönemindeyken kaybettiğiniz kanı telafi etmek için yeterli miktarda demir almanız gerekir. Ancak menopoza girdikten sonra, genellikle daha azına ihtiyacınız olur. Takviyeler yerine sağlıklı, demir açısından zengin yiyecekler yiyin .

Soya: Soya peyniri ve edamame gibi soya bazlı gıdalar sağlıklı bir diyetin güvenli bir parçası olsa da, soya takviyeleri olmayabilir. Dr. Batur, “Soya, östrojen benzeri özelliklere sahip olabilir ve bitki östrojeni doğada bulunsa da, vücut kimyamız için tamamen doğal değildir” diye açıklıyor. Doğal gıdalar yoluyla daha düşük maruz kalma seviyeleri iyidir, ancak konsantre, insan yapımı formlarda, düzensiz bir östrojen haline gelir.

Stronsiyum ranelat: Bu gümüşi metal kemiklerinizde yoğunlaşmıştır. Dr. Batur, “İnsanlar bazen ek olarak stronsiyum alırlar, ancak bunu önermiyoruz” diyor. "Uzun vadeli güvenlik belirsizdir ve kemik yoğunluğu testinin yorumlanmasını zorlaştırabilir." Ayrıca ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmamıştır.

Over-the-counter östrojen veya progesteron kremleri: Vücudunuz östrojeni cildinizden kolayca emer, ancak progesteronu da ememez. Dr. Batur, "Bazen hastalar hormonlarını dengelediklerini düşünerek bu ürünleri köpürtüyorlar, ancak gerçekte ciddi sağlık sorunlarına neden oluyorlar" diyor. Bu tür bir dengesizlik rahim kanseri ve kanser öncesi ile ilişkilidir.

Yabani yam: Şükran günü yemeği, evet; menopoz, hayır. Araştırmalar, yabani yam özlerinin ve tentürlerinin menopoz semptomları üzerinde çok az veya hiç etkisi olmadığını gösteriyor.

Menopoz semptomlarınızı nasıl hafifletirsiniz?

Bazı insanlar menopozu sorunsuz bir şekilde geçirirken, diğerleri terli gecelerden şişmiş göğüslere ve ötesine kadar önemli rahatsızlıklar yaşarlar.

Diyet değişikliği ve stres yönetimi gibi yaşam tarzı değişiklikleri, rahatlama için uzun bir yol kat edebilir - ancak menopoz semptomlarınızın yaşam kalitenizi ve genel refahınızı etkilediğini tespit ederseniz, rehberlik ve destek için bir sağlık uzmanına danışın.

Bu konu hakkında Dr. Batur'dan daha fazla bilgi edinmek için Health Essentials Podcast'in “Menopozda Ne Beklemeli” bölümünü dinleyin. Health Essentials Podcast'inin yeni bölümleri her Çarşamba yayınlanır.