Menopoz sırasında ateş basmalarını hafifletmek için beslenmenize dikkat edin

TAKİP ET

Küçük kardeşler gibi hormonlar da çoğu zaman her şey için suçlanır - bazen, haksız yere. Bununla birlikte, hormonlar kilo alımı, kilo kaybı, yorgunluk, ağrı, beyin sisi, dalgalanan cinsel dürtüler ve daha pek çok şeyden sorumlu olabilir. Ayrıca, özellikle menopoz öncesi ve sırasında kadınların ve doğumda (AFAB) kadın olarak atanan kişilerin yaşadığı sıcak basmaları ve gece terlemelerinden de sorumludurlar.

Reklam
Reklam

Muhtemelen şu duyguyu biliyorsunuzdur - bir anda tüm vücudunuzu kaplayan ısı dalgası ve ter birikintisi. Bu öfkeli flaşlar nasıl hissettiğinizi, nasıl uyuduğunuzu ve sinirli, mutlu veya ikisinin bir kombinasyonu olup olmadığınızı etkileyebilir.

NEDEN SICAK BASMASI OLUYOR?

Östrojen seviyelerinin değişmesi nedeniyle sıcak basmalar meydana gelir. Östrojen bildiğiniz gibi vücudunuzdaki birçok işlevi düzenler ve ikincil cinsel özelliklerin (göğüsler ve kalçalar gibi) gelişmesinde rol oynar. Diğer hormonlarla etkileşime girdiğinde, kadınlara ve insanlara AFAB'a hamile kalma ve çocuk doğurma yeteneği vermek gibi çeşitli işlevleri de yerine getirir. Yaşlandıkça, bu östrojen seviyeleri bir pogo çubuğu gibi yükselir ve düşer.

Bu dalgalanma, vücudunuzun sabit bir kan akışını sürdürme yeteneğine müdahale eder, çünkü değişen östrojen seviyeleri kan damarlarınızın daralmasına veya genişlemesine neden olabilir. Seviyeler zıpladığında, bu damarların daralması ve genişlemesi arasında ritmik olmayan bir hız değişikliği yaratır - yani, kan dalgalanmaları yaşamanız çok olasıdır. Bu - ve östrojenin vücut ısısını düzenlemede bir rolü olduğu gerçeği - ısıyı hissetmenize neden olan şeydir.

Sağlık uzmanı Michael Roizen, çok fazla ateş basması yaşıyorsanız, onları sakinleştirmek için yiyecekleri kullanabileceğinizi söylüyor.

DİYET SICAK BASMALARI ETKİLER Mİ?

Diyetiniz kesinlikle sıcak basmalarınızı etkileyebilir. Dr. Roizen, yalnızca güneş doğduğunda yenen “Ne Zaman Yol”u bol meyve ve sebze ile yemeyi öneriyor. Bu, lif her şeyi stabilize etmeye yardımcı olduğu için kan akışını normalleştirmeye yardımcı olur.

Veya belirli bir yeni yemek planı arıyorsanız, Akdeniz diyeti sıcak basmaları kontrol etmeye yardımcı olmak için uzun vadeli iyi bir çözümdür. Bir çalışmada, bol sebze, tam tahıllı erişte ve zeytinyağı içeren bu diyeti uygulayan kadınların sıcak basması ve gece terlemesi yaşama olasılığı %20 daha azdı.

ATEŞ BASMALARINA YARDIMCI OLAN YİYECEKLER

Diyetinizi tamamen değiştirmek istemiyorsanız, bu sıcak basmaları uzak tutmaya yardımcı olmak için belirli yiyecekleri dahil etmeyi deneyebilirsiniz. Belirli yiyeceklerle çalışarak ve diğerlerini keserek biraz rahatlama hissedebilirsiniz.

Dr. Roizen, hangi yiyeceklerin yükleneceğini açıklıyor:

Soya ürünleri

Soya, bazı çalışmalarda sıcak basmaları kontrol etmeye yardımcı olduğu gösterilen bileşikleri (genistein ve daidzen olarak adlandırılır) içerir.

Soya bazlı ürünleri yemeyi deneyin:

Tofu .

Soya fasulyesi veya edamame .

Ben sütüm.

Tempe.

Aslında, Dr. Roizen'e göre, tüm yenilebilir fasulyelerin olumlu bir etkisi vardır, bu nedenle diyetinizin bunlardan zengin olduğundan emin olun. Daha da iyi haber:  Büyük denemeler, orta miktarda soyanın meme kanseri riskini artırmadığını göstermiştir.

Bu gıdalar ayrıca biyolojik östrojeni taklit etmeye yardımcı olan ve hormonal seviyelerin kontrolüne yardımcı olabilecek fitoöstrojenler içerir.

DİĞER FİTOÖSTROJEN AÇISINDAN ZENGİN GIDALAR

Hormonlarınızı dengeleyebilecek tek gıda soya ürünleri değildir. Araştırmalar, menopoz semptomlarını yönetmek için diğer fitoöstrojen açısından zengin yiyecekleri denemeye değer olabileceğini düşündürmektedir. Keten tohumunun soya fasulyesi ve tofu ile birlikte en yüksek miktarda fitoöstrojene sahip olduğu gösterilmiştir.

Ancak kilerinizde menopoz sırasında sıcak basması semptomlarınıza yardımcı olabilecek başka ürünler bile olabilir. Diğer fitoöstrojen açısından zengin gıdalar şunları içerir:

Meyveler.

Yulaf.

Arpa.

Havuçlar.

Elmalar.

Pirinç.

Susam taneleri.

Buğday.

Yulaf.

Arpa.

Kuru fasulye.

Mercimek.

Yonca.

Maş fasulyesi.

Buğday tohumu.

Meyve ve sebzeler

İyi bir dozda meyve ve sebze almak herkes için bir zorunluluktur. Sadece Akdeniz diyeti için önemli bir unsur olmakla kalmaz, aynı zamanda tabağınıza daha fazla renk katmanın da birçok faydası olabilir.

Bir çalışma, daha sebze dolu bir diyete geçişin menopozdaki kadınlar için kilo kaybına yardımcı olduğunu ve bunun sonucunda sıcak basması semptomlarını azalttığını buldu. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, daha bitki bazlı bir diyete geçiş ne olursa olsun sağlıklı bir adımdır.

Neyse ki sebze reyonu sonsuz seçenekler sunuyor. Diyetinize aşağıdakiler gibi daha sağlıklı yeşillikler eklemeyi deneyin:

Brokoli.

Ispanak.

Başka.

Brüksel lahanası.

Kabak.

Kuşkonmaz.

Sağlıklı yağlar

Diyetinize daha fazla yeşil eklemek çok önemli olsa da, sağlıklı yağlarda çalışmak da aynı derecede önemlidir. Bir çalışma, omega-3 yağ asitleri içeren gıdaların sıcak basmaları ve gece terlemeleri için biraz rahatlama sağlayabileceğini gösterdi. Sıcak ipucu: Et ürünlerinizi yağlı balıklarla, tereyağınızı zeytinyağıyla değiştirin.

Omega-3 yağ asitlerinde yüksek olan sağlıklı yağ örnekleri şunları içerir:

Sardalya

Somon.

Hamsi.

Keten tohumu.

Chia tohumları.

Kenevir tohumu.

Avokado.

Soğutma gıdaları

Bazı yiyecekler diğerlerinden daha soğuk mu? Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulurken, bazı kadınlar geleneksel Çin tıbbı (TCM) ile rahatlama bulmuşlardır. Bitkisel tedavilerin yanı sıra, menopoza bağlı sıcak basmalara yardımcı olabilecek bazı "soğutucu yiyecekler" vardır.

TCM uygulayıcıları, vücudunuzu dengede tutmak için iyi bir soğuk yiyecek ve sıcak yiyecek karışımına sahip olmanızı önerir. Vücudunuz çok fazla ısı ürettiğinde, yardımcı olması için yiyecekleri soğutmayı deneyebilirsiniz.

Denemek için bazı soğutma gıda örnekleri şunlardır:

Salatalık.

Turp.

Lahana.

Çin lahanası.

Karnabahar.

Havuçlar.

Marul.

Muz.

Karpuz.

Armutlar.

Elmalar.

KAÇINILMASI GEREKEN YİYECEKLER

Diyetinizden bazı şeyleri kesmek, bir şeyler eklemek kadar faydalı olabilir. Sıcak basmaları söz konusu olduğunda, bazı yiyecekler semptomu daha da kötüleştirebilir.

Sıcak basmalarınızı yönetmeye çalışırken kaçınmanız gereken birkaç yiyecek:

Kahve

Bir  çalışma, kafein alımının daha rahatsız edici sıcak basmalarla ilişkili olduğunu buldu. Kahvedeki kafein ayrıca kalp atış hızınızı yükseltebilir ve bu duyguları yoğunlaştırabilecek dehidrasyona neden olabilir. Canınız çekiyorsa her zaman kafeinsiz ve kafein çekilmesini önlemeye yardımcı olmak için yeşil çay (ılımlı olarak) alabilirsiniz.

Alkol

Arada bir bir kadeh şarap, belirtilerinizi çok fazla etkilemeyecektir. Ancak günde birden fazla içki içerseniz, sıcaklığı hissetmeye başlayabilirsiniz. Bir çalışma, alkolün menopozdaki kadınlarda sıcak basmalarının şiddetini artırdığını (onları daha yoğun hale getirdiğini) gösterdi. Günde bir veya daha az içeceğe indirmeyi deneyin.

İşlenmiş şekerler ve yağlar

Artık işlenmiş gıdaları azaltmak için daha fazla neden var. Menopozdaki kadınlarda sıcak basması belirtileri yüksek tansiyonla ilişkilendirilmiştir. İşlenmiş yiyecekler yemek kan basıncınızı yükseltme eğilimindedir, bu nedenle sıcak basması belirtilerinizde bir artış görebilirsiniz.

Aşağıdakiler gibi işlenmiş gıdalarla alımınızı sınırlamayı deneyin:

Pişmiş ürünler.

Şekerli içecekler.

Hızlı yiyecekler.

Kızarmış yiyecekler.

Tereyağı ve margarin.

Ateş basmalarıyla uğraşırken, vücudunuzu dinlemek ve hangi yiyeceklerin sizi tetiklediğini bilmek önemlidir. Ancak başlangıç ​​olarak, semptomlarınızdan kurtulmanıza yardımcı olabilecek diyetinizi ayarlamanın belirli yolları vardır. Tabii ki, yemek her şeyi çözemez, bu nedenle sıcak basmalarınız sizi gerçekten rahatsız ediyorsa, bunları sağlık uzmanınızla görüşün.