Menopozdan sonra uterin fibroidler hakkında bilinmesi gerekenler

TAKİP ET

Rahim miyomları inanılmaz derecede yaygındır - kadınların ve doğumda kadın olarak atanan kişilerin (AFAB) %80'ine kadarı bunları 50 yaşına kadar geliştirecektir - ve inanılmaz derecede hafiften daha yoğuna kadar çeşitli farklı semptomlara neden olabilir. Onlara neyin sebep olduğunu bilmesek de öğrendiğimiz bir şey var ki bu iyi huylu büyümeler zamanla değişiyor.

Reklam
Reklam

Ob/Gyn ve kadın sağlığı uzmanı Linda Bradley, MD , “ Neden oluştuklarını bilmiyoruz” diyor , “ancak genellikle vücudunuz östrojen ürettiğinde oluştuklarını biliyoruz.” Vücudunuz değiştikçe, rahim fibroidleri geliştirme olasılığınız da değişir. Menopoza girmek sıklıkla miyomla ilişkili semptomlarda bir azalma ile ilişkilidir.

Menopoz sırasında vücudunuza ne olur?

Menopoz sırasında vücudunuz doğal bir geçiş sürecinden geçer. Adet döngüsü olmadan art arda 12 ay sonra, kadınların üreme yıllarının sonunu işaret eder.

Menopoza yol açan sürece perimenopoz denir. Bu süre zarfında, çoğu kadın bazı menopoz değişiklikleri ve semptomları yaşamaya başlayacaktır.

Menopoz sırasında vücudunuzda meydana gelen değişikliklerden bazıları şunlardır:

Yumurtalıklarınız östrojen ve progesteron üretmeyi bırakır.

Yumurtalıklarınız, fallop tüplerinize yumurta salmayı bırakır.

Adet döngünüz tamamen durur.

Rahim miyomları ve hormonlar arasındaki bağlantı

Peki menopoz rahim miyomlarını nasıl etkiler?

Görünüşe göre kadın hormonları rahim miyomlarının oluşumunda rol oynuyor. Östrojen ve progesteron gibi hormonlar miyom olma riskini artırır. Bu hormonlar en çok doğurganlık yıllarınızda (menopoz öncesi kadınlarda) yaygındır.

Vücudunuz menopoza girdiğinde bu hormonlar azalır.

Dr. Bradley, “Menopoz sırasında yumurtalıklarınız sessizleşir ve artık östrojen yapmaz” diye açıklıyor.

Perimenopoz ve menopoz sırasında rahim miyomlarına ne olur?

Menopoza yaklaştıkça rahim miyomlarınız küçülebilir ve daha az fark edilebilir hale gelebilir. Birçoğu için, miyomla ilgili semptomları tamamen ortadan kalkar. Ayrıca menopoza girdiğinizde yeni rahim fibroidleri geliştirme riskiniz azalır.

Dr. Bradley, “Dönemlerinizi durdurduğunuzda miyomlar uykuya dalar” diyor. "Yumurtalıklar her şeyi kış uykusuna yatırır."

Rahim miyomları menopozdan sonra büyüyebilir veya gelişebilir mi?

Son derece nadir olmakla birlikte, menopoz sonrası kişilerde bazen miyom oluşabilir, ancak bunun neden olduğu şu anda belirsizdir. Öyle olsa bile, rahim miyomları - eğer olursa - menopoz sonrası çok daha az şiddetli semptomlar yaratacaktır (veya hiç yok).

Rahim miyomlarının tedavisi

Rahim fibroidleri için tedavi seçenekleri yaşınıza ve semptomlarınızın şiddetine bağlı olacaktır. Menopoz çağına gelmeden önce çeşitli hormonal tedaviler ve cerrahi müdahaleler mevcuttur. Ancak herkesin vücudunun farklı olduğunu ve herkesin miyomlarının da farklı olduğunu hatırlamak önemlidir. "Sihirli bir hap yok," diyor Dr. Bradley. “Bir parmak izi ya da kar tanesi gibi. Her biri benzersiz ve benzersizdir. Hepsi farklı boyutlarda ve farklı yerlerde oldukları için farklı semptomlara neden olabilirler.”

İyi haber şu ki, rahim miyomları belli bir yaşa geldiğinizde sizi muhtemelen yalnız bırakacaktır. Menopozun kendisi uterus fibroid semptomlarını azaltmaya yardımcı olacaktır. Bu nedenle, sağlık uzmanınız aksini söylemedikçe, büyük olasılıkla ek tedaviye ihtiyacınız olmayacaktır.

Rahim fibroidleri mi yoksa başka bir şey mi?

Uğraştığınız şeyin gerçekten rahim miyomları olduğundan emin olmak da önemlidir.

Dr. Bradley'e göre, bazı kadınlar menopoz yaşından sonra ağır kanama yaşarlar. Ve çoğu zaman bunun rahim miyomlarının geri döndüğünün veya kötüleştiğinin bir işareti olmadığını söylüyor.

Dr. Bradley, “Büyük olasılıkla başka bir şeyler oluyor” diyor. “Ve kadınların bilmesini sağlamamız gereken şey de bu. Onların miyom olduğunu düşünmeyin.”

Geçmişte rahim miyomları olan kişiler, daha sonraki yaşamlarında herhangi bir yoğun kanamanın da miyomlarıyla bağlantılı olduğunu varsayabilirler. Ancak Dr. Bradley, miyomların menopoz sonrası herhangi bir semptom oluşturmasının çok nadir olduğunu vurguluyor. Yani, menopoz sonrası kanama yaşıyorsanız, vücudunuz size farklı bir işaret gönderiyor. Bu durumda, mümkün olan en kısa sürede sağlık uzmanınıza başvurduğunuzdan emin olun.

Doktorunuz belirtilerinizin nedenlerini kontrol etmek için başka testler veya taramalar yapacaktır. Muhtemelen, başka neler olabileceğini anlamak için bir pelvik muayene yapacaklardır.

Dr. Bradley, “Endometriyal sağlığınızın değerlendirilmesine ihtiyacınız olabilir” diyor.

Dr. Bradley, miyomlarınızın menopoz sırasında kanamaya neden olmasının nadir olduğunu vurguluyor.

Ve eğer daha sonraki yaşamınızda hala uterin fibroidleriniz olduğu ortaya çıkarsa, ancak bunlar herhangi bir semptoma neden olmuyorsa, büyük olasılıkla hiç tedavi edilmelerine gerek kalmayacak, diyor Dr. Bradley.

"Mantramız şu ki, onlar bizi rahatsız etmiyorlarsa biz de onları rahatsız etmeyiz" diyor.