Menstrüel kaplar sizin için uygun mu?

TAKİP ET

Menstrüel kaplar ped ve tamponlardan daha çevre dostu ve daha uygun maliyetlidirler.

Reklam
Reklam

Adet dönemleri sırasında parkta yürüyüş yoktur. Kramplarla uğraşmıyorsanız, ağır günlerinizde iyi korunduğunuzdan emin olmaya çalışıyorsunuz.

Bazılarımız sadece bir tampon veya maxi ped takabilir. Diğerleri iki katına çıkıp ikisini de giymeli ve sık sık değiştirmelidir. Her ay bu ay ile uğraşıyorsanız, muhtemelen akışınıza devam etmenin daha iyi, daha kullanışlı ve çevre dostu bir yolu olup olmadığını merak ediyorsunuzdur.

Adet kapları, tampon ve pedlere popüler bir alternatif haline geldi. Bazıları uzun ömürlü ve tekrar kullanılabilir, bazıları ise tek kullanımlıktır. Ama sırf şu anda herkes öyle görünüyor diye geçiş yapmalısın?

Adet kaplarının nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinmek ve jinekolog Erin Higgins, MD'den bazı yararlı ipuçları almak için okumaya devam edin.

MENSTRÜEL KAP NEDİR?

Adet kabı, adet döneminiz boyunca kan toplamak için vajinanızın içinde kullanılmak üzere tasarlanmış esnek bir kaptır. Bardak, tamponlar veya pedler gibi adet akışınızı emmez.

Adet kapları bir gecede ortaya çıkmış gibi görünse de, aslında 1800'lerden beri bir şekilde buralardalar. Adet kabı tasarımı için ilk patent 1867'de verildi ve prototip, bir halkaya tutturulmuş kauçuk bir torbaydı.

Bu erken versiyonun kan toplamak için vajinaya yerleştirilmesi gerekiyordu. Menstrüel kupa daha sonra kendisine bağlı bir kordon tarafından çekilebilir.

Bugün, giderek daha fazla menstrüel kap kullanıyoruz. Güvenli ve çok etkili oldukları kanıtlanmıştır. Bunları kullanmanın bir başka yararı da ped ve tamponlardan daha çevre dostu olmalarıdır.

Satışlar, ticari olarak ilk piyasaya sürüldüklerinde yükselmezken, adet kapları için küresel pazarın 2026 yılına kadar 1,89 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

MENSTRÜEL KAP NASIL KULLANILIR

Çoğu mağazada ve çevrimiçi olarak farklı markalar mevcuttur. Ve çoğu küçük veya büyük versiyonlarda gelir.

Küçük versiyon, hafif veya orta akışlı veya 30 yaşından küçük olanlar için en iyisidir. Daha büyük versiyon, orta veya ağır akıntısı olanlar, 30 yaşından büyükler veya bebek sahibi olanlar için işe yarar.

Çoğu adet kapları silikon veya kauçuktan yapılır. Latekse duyarlıysanız, herhangi bir sorun yaşamamak için silikon kaplar satın almak isteyeceksiniz.

MENSTRÜEL KAP NASIL TAKILIR

Adet kupasını başarılı bir şekilde yerleştirmek için bu adımları izleyin.

Ellerinizi yıkayın.

Fincanın kenarına ince bir tabaka su bazlı kayganlaştırıcı veya su uygulayın. Bu, yerleştirmeyi kolaylaştıracaktır.

Menstrüel bardağı ikiye katlayın. Dr. Higgins, "Katlanmış bardağı bir elinizde yerleştirmek ve kenarını yukarı bakacak şekilde tutmak istiyorsunuz" diye açıklıyor.

Bardağı yerleştirin. Kıvrılmış halde tutarken vajinanıza yerleştirin. “Bardağı bir tampon takar gibi yerleştirmeyi düşünmek istiyorsunuz” diye belirtiyor.

Döndürün. Bardak içeri girdiğinde - ve serviksin birkaç santim altına - tamamen açılması için çevirmek isteyeceksiniz. "Doğru yerleştirildiyse, onu hissetmemelisin."

ADET KUPASI NASIL ÇIKARILIR

Kupayı çıkarmaya hazır mısınız? İşte nasıl yapılacağı.

Ellerinizi yıkayın.

Tabanı sıkıştırın ve bardağı çıkarın. Başparmağınızı ve işaret parmağınızı kullanarak vajinanıza uzanın ve bardağı sıkıştırın. Dr. Higgins, “Mührü kıracak ve çıkarmayı kolaylaştıracaksınız” diyor. Çıkarmak için yavaşça aşağı çekin.

Boş fincan. “Bardak çıkarıldıktan sonra onu tuvalete boşaltmak istersiniz” diye devam ediyor.

Fincan durulayın. Bardağı temiz su ve hafif, kokusuz bir sabunla yıkayın.

"Döngünüz boyunca bir bardak kullanabilirsiniz, ancak sızıntıya karşı korunmak için akışın yoğun olduğu günlerde daha sık değiştirmeniz gerekebilir. Bunu yapmak için 12 saat sonra veya sızıntı meydana geldiğinde bardağınızı çıkarın ve durulayın” diyor Dr. Higgins.

MENSTRÜEL KAP KULLANMANIN ARTILARI VE EKSİLERİ

Peki, adet kapları sizin için uygun mu? İşte bunları kullanmanın yararları ve riskleri.

Artıları

Daha düşük maliyetler ve daha az çöp sahası atığı. Bazı bardaklar uzun süreli kullanım için tasarlanmıştır ve tampon ve pedlere göre önemli ölçüde maliyet tasarrufu sağlar. Bunları yeniden kullanabildiğiniz için, çöplükleri tıkamak için daha az atık ve kağıt bazlı alternatifler yapmak için daha az ağaç feda edilir.

Utanç verici bir koku yok. Adet kapları ile , sıvı pedler ve tamponlarda olduğu gibi havaya maruz kalmadığından, en uygunsuz zamanlarda yayılan utanç verici koku konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak .

Eczaneye daha az ziyaret. Bardağınızı yılda bir kez değiştirseniz bile, mağazaya tek kullanımlık, kağıt bazlı yöntemlere göre 11 daha az ziyaret yapacaksınız.

Değişiklikler arasında daha fazla zaman. Akışa bağlı olarak tamponları her dört ila sekiz saatte bir değiştirmeniz gerekir. Menstruasyon bardağını boşaltmadan önce 12 saate kadar gidebilirsiniz.

Kullanımı kolay. Dr. Higgins, özellikle aplikatörsüz tamponlar kullanan herkesin adet kabının nasıl yerleştirileceğini öğrenmekte çok az sorun yaşaması gerektiğini söylüyor. Doğum kontrolü için NuvaRing® kullandıysanız, yeni bardağı nasıl kullanacağınızı öğrenmekte daha da az sorun yaşayacaksınız.

Eksileri

Daha fazla karışıklık. İnsanların bahsettiği en büyük dezavantaj, bardağı boşaltmanın ne kadar dağınık olduğudur. Pratik yaparak çoğumuz uygun bir teknik geliştirebilir ve “ick faktörünü” çabucak aşabiliriz. Ayrıca, umumi bir banyoda temizlemek bazıları için zor olabilir.

Yerleştirilmeleri zor olabilir. Daha genç ve/veya hiç cinsel ilişki yaşamamış kişiler, bardakları yerleştirmeyi zor bulabilir. Ve yerinde bir RİA varsa, adet kabı kullanmak RİA iplerini çekip yerinden çıkarabilir. Yerleştirme konusunda endişeleriniz varsa, sağlık uzmanınızla görüşün.

Olası uyum sorunları. Bireysel anatomi, bardağın doğru kullanımını zorlaştırabilir. Örneğin, düşük bir rahminiz veya rahim sarkmanız varsa, Dr. Higgins adet kabının tam olarak yerine oturmayabileceğini söylüyor. Ancak, yerleştirme söz konusu olduğunda daha rahat hissetmenizi sağlamak için, sağlayıcınızla konuşmanızı ve bir ofis ziyareti sırasında süreç boyunca size yol göstermesini istemenizi önerir.

Kaldırmaları zor olabilir. Adet kaplarını çıkarmak biraz öğrenme eğrisi gerektirir. Sapı çıkarırken çekmemelisiniz. Bunun yerine tabanı sıkıştırın ve çekin ve toplanan sıvının tuvalete boşalmasına izin verin. Daha sonra musluk suyuyla durulayıp tekrar takabilirsiniz.

Düzenli sterilizasyon gereklidir. Her döngüden sonra bardağı kaynar su veya biberonlar için kullanılan sterilizasyon solüsyonu kullanarak sterilize edin.

MENSTRÜEL KAP KULLANMALI MISINIZ?

Menstrüel kapların pek çok faydası vardır, ancak sizin için en iyi olup olmadıklarını nasıl bilebilirsiniz?

Dr. Higgins, bir adet kabının sizin için işe yarayıp yaramadığını bilmenin tek yolunun bir tane satın alıp denemek olduğunu söylüyor.

Unutmayın, çeşitli oluşumlarda ve boyutlarda gelirler, bu nedenle ilki size uymazsa, bir sonraki boyut hile yapabilir.

"Ama biraz araştırma yapmaktan asla zarar gelmez," diye teşvik ediyor Dr. Higgins. "Öyleyse, orada bulunan seçenekleri karşılaştırın ve başkalarının ne dediğini görmek için yorumları okuyun."