Merkez Bankası döviz satışında yeni uygulama getirdi!

TAKİP ET

İhracat genelgesi kapsamında değişikliğe giden Merkez Bankası (TCMB), TCMB'ye yapılacak olan döviz satışlarında yeni uygulamaya gidileceği ile ilgili bir talimat yayınladı. Bu talimatta ise Merkez Bankasına bundan sonra yapılacak olan döviz satış işlemlerindeki uygulama ayrıntıları aktarıldı.

Reklam
Reklam

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) İhracat Genelgesi kapsamında yeni bir karar aldı ve bundan sonraki süreçte yapılacak olan döviz satışına ilişkin yeniden düzenlenmiş olan uygulama talimatını yayımlandı. Yayımlanan yeni talimata göre ise İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) yada Döviz Alım Belgesi'ne (DAB) bağlanmış olan ihracat bedeli çerçevesindeki dövizin yüzde 25'inin, söz konusu belgelerin düzenlenme tarihindeki işlem kurları üzerinden TCMB'ye satılmak üzere belgeleri oluşturmuş olan bankaya satılacak.

Bankanın TCMB adına aldığı dolar, avro ve İngiliz sterlini gibi dövizlere ayrı hesapların açılacağının belirtildiği talimatta banka tarafından uygulama talimatı kapsamında satın alınan tüm dövizlerin saat 17.00'ye kadar Merkez Bankası'na bildirileceğini ve toplu olarak ta açılan döviz hesaplarına aktarılacağı kaydedildi.

TCMB'nin hesabına aktarılmış olan tüm dövizlere ait dekont ve ekstre gibi belgelerde yine bankalar tarafından aynı gün içinde Merkez Bankası'na elektronik ortamda bildirecek.

TALİMATTA SAAT 17:30 DETAYI!

Bankanın TCMB'nin hesabına aktardığı dövizlerin Merkez Bankası tarafından işlem kuru üzerinden satın alınacağının ifade edildiği açıklamada saat 17.30'a kadar sonuçlandırılması yapılmayan işlemler için Türk lirası tutarlarının bankanın TCMB nezdinde olan zorunlu karşılık hesaplarına aktarılacağı kaydedildi.


 

merkez bankası döviz satışı saat 17.30 yeni talimat