Merkez Bankası Kredi Limitini Yükseltti! Bakan Şimşek'ten Önemli Açıklama!

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi günlük kullanım limitlerini yükseltti. Konu ile ilgili olarak Bakan Şimşek, önemli açıklamalarda bulundu.

Reklam
Reklam

TCMB, yurt içi piyasaların merakla beklediği ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerine ilişkin basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklama ile ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi günlük kullanım limitinin arttırıldığı belirtildi. Bu bağlamda Merkez Bankası’ nın yaptığı açıklama merak konusu oldu.

Merkez Bankası Kredi Limitini Yükseltti!

Cari açığın kapatılması açısından ihracat oranlarının yükselmesi önem arz etmektedir. İhracat ve ithalat arasındaki makas aralığının çok geniş olmaması gerekmektedir. Bu bağlamda ihracatın ithalattan fazla oranda gerçekleşmesi gerektiğini ifade edebiliriz. Gelişmiş ülkelerde bu dengenin sağlandığını ve bu şekilde cari açığın gerçekleşmediğini söyleyebiliriz. 

Entegre bir yapının hakim olduğu küresel sistemde en ufak bir gelişmeden dahi dünyanın öbür ucundaki ülke etkilenmektedir. Dolayısı ile yaşanan gelişmeler yakından takip edilip incelenmelidir. Bu yönde politikalar oluşturulup kararlar alınmalıdır. Belirtilen durumların öneminden kaynaklı Merkez Bankası’ nın almış olduğu kararlar yakından takip edilmektedir. Öte taraftan küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler de yakından incelenmelidir. 

Bakan Şimşek’ten Önemli Açıklama!

TCMB ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerine ilişkin önemli duyuruda bulundu. Merkez Bankası’ nın yaptığı açıklama yurt içi piyasalarda merakla takip edildi. Yapılan açıklama merak konusu oldu. Yapılan açıklamanın ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat da önemli sosyal medya hesaplarından önemli ifadeler kullandı. 

Merkez Bankası’ nın yaptığı basın duyurusuna baktığımız zaman “İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Kredilerine İlişkin Basın Duyurusu, İhracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi günlük kullandırım limitleri 1,5 milyar TL’den 3 milyar TL’ye yükseltilmiştir. 25 Temmuz 2023 tarihli Basın Duyurusunda günlük ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi limitinin 300 milyon TL’den 1,5 milyar TL’ye yükseltildiği belirtilmiştir. Seçici kredi kullanımını ve ihracatçıların finansmana erişimini desteklemek amacıyla günlük limitin 1,5 milyar TL’den 3 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verilmiştir. Reeskont kredilerinin kullandırılmasında KOBİ payının artırılmasına ve ihracat performansının dikkate alınmasına devam edilecektir. Kamuoyunun bilgisine sunulur” olduğunu görüyoruz. Yapılan basın açıklaması ile ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi günlük limiti 3 milyar TL’ye çıkarıldığını görüyoruz. 

TCMB’ nın yaptığı basın açıklamasının ardından Bakan Şimşek ve Bakan Bolat sosyal medya hesaplarından önemli paylaşımlar yaptılar. Bu bağlamda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Üç aylık bir sürede ihracatçılarımıza günlük kredi limitini 10 kat artırdık. Bu, ihracatı önceliklendirme konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu gösteriyor.  Kalıcı refah artışı için daha çok ihracat odaklı yatırım yapmamız gerekiyor. Orta vadede fiyat istikrarını sağlayarak şirketlerimizin küresel piyasalarda sermaye benzeri krediye erişimini sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası’ nın yaptığı basın duyurusunun ardından Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise “kapsayıcı ve sürdürülebilir ihracat artışı için ihracatçımızın yanında olmaya devam ediyoruz. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat ekseninde temellendirilen ekonomi politikamız çerçevesinde ihracatın ve ihracatçılarımızın her zaman yanında olan başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın  Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Sayın  Hafize Gaye Erkan’a ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisinin günlük kullandırım limitlerinin 1,5 milyar TL’den 3 milyar TL’ye yükseltilmesi hususunda gösterdikleri destek için ihracatçının Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı olarak çok teşekkür ediyoruz” şeklinde açıklama yaptı.