Merkez Bankası Nakit Avans Düzenlemesi! Kredi Kartlarından Nakit Avans Kullanımın Kaldırılması Doğru Mu?

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası' ndan kredi kartı ile avans çekimine sınır getirildi. Vatandaşlar kredi kartlarında nakit avans kullanımının kaldırıp kaldırılmadığını merak ediyor. İşte detaylar…

Reklam
Reklam

Nakit avans çekimine yönelik sınırlamada ayrıntılar merak konusu oldu. Merkez Bankası’ nın kredi kartlarında nakit avans kullanımının kaldırılmasına yönelik düzenleme araştırılmaya başlandı. Yapılan düzenlemenin detayları vatandaşlar tarafından araştırılıp merak ediliyor. İşte yapılan düzenlemenin ayrıntıları…

Kredi Kartlarından Nakit Avans Kullanımın Kaldırılması Doğru Mu? 

Merkez Bankasını’ nın  wikipedia tanımına baktığımız zaman “Merkez bankası (rezerv bankası, para otoritesi), bir ülkenin ya da ülkeler grubunun para politikasından sorumlu kurumdur. Merkez bankasının temel amacı para biriminin ve para arzının istikrarının sürdürülmesidir. Fakat merkez bankalarının bunun dışında bankacılık sektörünün son kredi mercii olmak, faiz haddinin kontrolü gibi görevleri de vardır. Bunun yanında merkez bankasının, bankalar ve diğer finansal kurumları, tedbirsizlik ve dolandırıcılığa karşı denetlemek gibi yetkileri de olabilir. Günümüzde birçok gelişmiş ülkenin, siyasi müdahaleleri engelleyen yasalarla çalışan, bağımsız merkez bankaları bulunmaktadır. Federal Reserve (FED), Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Bankası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Şili Merkez Bankası, Avustralya Rezerv Bankası, Hindistan Rezerv Bankası, Kanada Bankası, Kolombiya Cumhuriyeti Bankası, Norveç Merkez Bankası ve günümüz bağımsız merkez bankası örnekleridir. Bazı merkez bankalarının sahibi kamu iken, bazıları teoride, özel mülkiyettedir. Pratikte kamu mülkiyeti ve özel mülkiyet arasındaki fark çok küçüktür çünkü ikinci durumda bankanın elde ettiği kârın tamamına yakını hükûmete vergi olarak ödenmektedir” olduğunu görüyoruz. 

Küresel piyasalarda yaşanan gelişmelerin yakından takip edilmesi gerekmektedir. Bunun temel sebebi uluslararası ekonomik sistemin birbirine entegre bir yapı içerisinde karşılıklı bağımlılık teorisi ile tanımladığımız için diyebiliriz. Dolayısı ile bugün dünyanın öbür ucunda yaşanan herhangi bir gelişme oturduğumuz yerde bizi etkileyebilir. Buna en güzel örnek korona virüsü verebiliriz. 2019 yılında Çin’ in Wuhan kentinde ortaya çıkan korona virüsün bulaşarak bütün dünyaya yayılmasının ardından ülkeler kapanmaya giderek tedarik zincirinde kopmalar meydana geldi. hayatın temel ihtiyaçlarından yaşanan kesintinin ardından yüksek enflasyon rakamları ile mücadele başladı. Bu da hem küresel piyasalarda hem de yurt içi piyasalarda yüksek enflasyon rakamları ile mücadeleyi oluştururken hayat pahalılığının da ortaya çıkmasına neden oldu diyebiliriz. 
Genel olarak şunu ifade edebiliriz. dünya genelinde etkili olan korona virüsün temel sebeplerinden bir tanesi olarak her ne kadar iklim krizi olarak gösterilmese de asıl sebebin bu olduğunu ifade edebiliriz. Iklim krizinin yol açtığı bir olay da pandeminin olduğunu ifade edebiliriz. Bundan kaynaklı pandeminin temel sebeplerinden bir tanesinin doğrudan olmasa da dolaylı olarak iklim krizinin olduğunu belirtebiliriz. 

Kredi Kartlarından Nakit Avans Kullanımın Kaldırılması Doğru Mu? 

Küresel piyasalarda yaşanan gelişmelerin yurt içi piyasalara olabilecek etkilerini pandemi örneği üzerinden anlatmaya çalıştık. Burada Merkez Bankası’ nın rolü de oldukça önemlidir. alınan ve uygulanan politikaların en iyi şekilde analiz edildiğini ifade edebiliriz. 

Kredi kartlarından nakit avans kullanılının son zamanlarda artmasından kaynaklı Merkez Bankası sınırlama getirerek düzenleme yaptı. Yapılan düzenleme kapsamında nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kart ile yapılan kuyum harcamalarında 15 bin TL’ ye kadar olan kısım menkul kıymet yükümlülüğü kapsamına girmeyeceğini ifade edebiliriz. Yani şunu ifade edebiliriz 15 bin TL’ ye kadar olan nakit avans harcamaları uygulamadan muaf tutulacaktır şeklinde düzenleme yapıldı. Kuyum ve nakit avans harcamalarında 15 bin TL’ lik istisnai için kart limitinin de 50 bin TL’ nin üzerinde olması gerekeceği belirtildi.