Merkez Bankası'ndan vadeli TL hesapları için 'zorunlu karşılık' kararı!

TAKİP ET

Merkez Bankası, döviz mevduatı ile birlikte döviz cinsi katılım fonuna sahip hesapların vadeli TL mevduatına ve katılma hesaplarına dönüşmesi durumunda ortaya çıkan tutarlara zorunlu karşılık ve komisyon teşviki uygulamaya karar verildiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Merkez Bankası tarafından yapılan bir son dakika açıklamasında döviz mevduatı ve döviz cinsi katılım fonu ile ilgili hesaplarından, vadeli TL mevduatına geçiş yapılması durumunda bankaların dönüşen tutarlara zorunlu karşılık ve aynı zamanda da komisyon teşviki uygulamasına karar verildiği bildirildi. TCMB'nin karar yazısı tüm bankalara iletildi.

Gönderilen bildiri yazısında, Türk lirası mevduat/katılım fonu için uygulanmış olan en yüksek zorunlu karşılık oranının çarpılmasıyla ortaya çıkan bedelin iki katına 1 hafta süreli vadeli repo ihale faiz oranı olarak daha öncesinde belirlenen yüzde 14 faiz/nema ödenmesinin yapılacağı belirtildi.

TCMB'nin tüm bankalara gönderdiği yazıda ayrıca, bankacılık sisteminde kayıtlı olan tüm mevduat/katılım fonlarının içerisindeki TL paylarının artırılarak finansal istikrara destek sağlaması amacıyla 20 Aralık 2021 tarihinde döviz kurları cinsinden döviz hesabı yada katılım fonu olan tüm gerçek kişilerin, bu hesaplarını vadeli TL hesabına dönüştürmeleri sırasında TCMB'nin sağlamış olduğu destekten yararlanabilmesi için dönüşen tutarların zorunlu karşılık tesisi kapsamından muaf tutulmasına karar verildiği de aktarıldı.

 

merkez bankası vadeli TL hesapları zorunlu karşılık zorunlu karşılık teşvik kararı