Mesleki Yeterlilik Belgesi nedir? Mesleki Yeterlilik Belgesi nereden, nasıl alınır? Mesleki Yeterlilik Belgesi 2021 ücretleri

TAKİP ET

Mesleki Yeterlilik Belgesi nedir? Mesleki Yeterlilik Belgesi nereden, nasıl alınır? Mesleki yeterlilik belgesi, kişinin çalıştığı işte yeterli ustalığa ve etkinliğe sahip olduğunu gösteren bir belgedir. Kişilerin yaptığı iş başvurularında büyük bir öneme sahip olan belge, başvuru yapan kişilere girdikleri sınavda başarılı oldukları takdirde verilir.

Reklam
Reklam

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu nedir? 

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunları kapsamında bulunan yasaya göre, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirlenmiş olan bazı mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu hale getirilmiştir. Yasada ‘Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır’ olarak belirtilen kesin karar iş gücü ve ustalık gerektiren tüm tehlikeli işleri kapsamaktadır. 

Mesleki Yeterlilik Belgesi nereden alınır? 

Mesleki yeterlilik belgesi, sadece Mesleki Yeterlilik Kurumu’nca yetki verilmiş kurumlardan alınabilir. Kurumlar, MYK tarafından her meslek dalına göre ayrılmıştır. İstenilen belgeye göre uygun olan kuruma başvuru yapılması çok önemlidir. Bu kurumları, tüm resmi işlemleri yürütme, sınav yapabilme ve belgelendirebilme haklarına sahiptir. 

Mesleki Yeterlilik Belgesi nasıl alınır? 

Belgeyi almak için yapılacak olan başvuru birkaç adımdan oluşmaktadır. İstenilen adımları tamamlayan kişiler girdikleri sınavdan sonra belgeyi almaya hak kazanır. 

İzlenecek adımlar şu şekildedir: 

İlk adım olarak belge başvurusu yapılacak olan meslek seçimi yapılır. 

Başvuru yapmak isteyen kişilerin seçtiği mesleğe ait, ulusal yeterliliği olan ve MYK tarafından ulusal yeterlilik sınavı yapma ve belgelendirme hakkı verilmiş olan bir kuruma gitmeleri gerekir. 

Başvuru yapacak kişi MYK tarafından ulusal yeterlilik sınavı yapma ve belgelendirme yapma yetkisi bulunan kurumu, MYK intenet sitesi üzerinden sorgulatabilmektedir. 

Başvurular, sorgulama sonucunda çıkan ve mesleki yeterlilik belgesinin verildiği kurumlara yapılır. 

Ulusal yeterliliklere göre yürütülen teorik ve uygulamalı sınavlardan istenen başarıyı elde eden adaylar MYK mesleki yeterlilik belgesine ve taşınabilir MYK mesleki yeterlilik kimlik kartına sahip olabilir. 

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ücreti ne kadardır? 

Verilecek olan ücret meslekten mesleğe değişiklik göstermektedir. Seçilmiş olan mesleklere göre belirlenen kurs saatlerine göre, kurumlar tarafından fiyatlar belirlemektedir. 

Önek vermek gerekirse, alçı levha uygulayıcılığı sınavsız mesleki yeterlilik belgesi alım ücreti 200 TL’yken, sınavlı belge alım ücreti 850 TL; bitim işlemleri operatörü sınavsız mesleki yeterlilik belgesi alım ücreti 200 TL’yken, sınavlı belge alım ücreti 670 TL olarak belirlenmiştir. 

Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin avantajları nelerdir? 

Bu belgenin bireyler ve işveren için birçok avantajı bulunmaktadır: 

Uluslararası yeterlilikler temel alınarak yapılan ölçme ve değerlendirme sınavı sonucunda alınan belge, kişiye bir işe başvuru yaparken bilgi, beceri ve yetkinlikleri sergileme olanağı sunar. 

Ulusal yeterlilikler yaygın ve informal öğrenmenin tanınmasına imkan verdiği için bireyler kişisel gelişimlerini daha çeşitli ve esnek yollarla sağlayabilirler. 

Mesleki ilerleme yolları daha açık hale geldiğinden kariyer hareketliliği desteklenmektedir. 

İşverenler için avantajları: 

İşverenler mesleğinin gerektirdiği nitelikli ve belgeli iş gücüne daha kolay ulaşabilmektedir ve teşvik imkanlarından yararlanabilmektedir. 

İşin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip, değişen koşullara ayak uydurabilen kişilerin istihdam edilmesi işverenin rekabet gücünü arttırmakta, doğru insan kaynağı planlaması ile zaman ve para kaybı engellenmiş olmaktadır. 

Nitelikli iş gücü istihdamının yaygınlaştırılması, tüketiciye sunulan ürün ve hizmetin kalitesinin artmasına katkıda bulunmaktadır. 

Mesleki Yeterlilik Belgesi gerektirmeyen durumlar nelerdir? 

MYK mesleki yeterlilik belgesi aranmayan durumlar şu şekildedir: 

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olan kişiler 

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından mezun olan kişiler 

Üniversitelerden mesleki ve teknik eğitim veren bölümlerden mezun olan kişiler 

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sorgulama nasıl yapılır? 

Mesleki yeterlilik belgesi sınavı yapma ve belgelendirme yetkisi verilmiş olan kurumlara başvuru yaptıktan sonra belli bir eğitimden geçilir. Eğitimin bitimindeyse aday, bir sınava tabi tutulur. Sınav sonuçları ise Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun kendi web sitesi üzerinden veya e-devlet üzerinden kolaylıkla öğrenilebilir. 

Mesleki Yeterlilik Belgesi Sorgulamak için tıklayınız.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi nereden teslim alınmaktadır? 

Bu sınava girmiş olan adaylar sınavın açıklanma tarihinde kazanıp kazanmadıklarını sorgulama yaparak öğrendikten sonra, eğer kazanmışlarsa eğitim aldıkları kuruma giderek belgelerini alabilirler. Sınavda başarısız olan adaylar ise belge alamaz ve tekrar verilen zorunlu olan eğitime katılması gerekir. 

Kaç tane Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olunabilir? 

Bir kişi, kendini geliştirmek istediği ve kendini kanıtlayabildiği meslek gruplarında mesleki yeterlilik belgesi alabilir. Yani kişi istediği birçok meslek grubuna başvuru yaparak eğitim alabilir ve birçok uluslararası yetkinlik belgesine sahip olabilir. 

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu olan meslekler hangileridir? 

Ahşap kalıpçı 

Asansör bakım ve onarımcısı 

Betonarme demircisi 

Betoncu 

Çelik kaynakçısı 

Doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli 

Elektrik pano montajcısı 

Otomotiv kaportacısı 

Europass Sertifikası Eki nedir? 

Europass sertifika eki, sadece mesleki öğretim ve eğitim sertifikası veya MYK mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan kişilere verilebilen bir belgedir. Bu belge sayesinde, AB ülkeleri ve Europass sertifika ekini kabul eden ülkelerde mesleki yeterlilik belgesinde yer alan tüm bilgileri ve içerikleri ülke dışındaki işverenlere tanıtma imkanı doğmaktadır. 

Bu sayede ülke içinde profesyonel olarak yürütülen meslek, ülke dışında da yapılabilir. Europass sertifika eki; MYK mesleki yeterlilik belgesi sahiplerinin Ulusal Europass Merkezi ve MYK web siteleri üzerinden ücretsiz bir şekilde ulaşabileceği uluslararası normlara göre hazırlanmış bir belgedir. 

MYK mesleki yeterlilik belgesinde yer alan yeterlilik birimlerine ilişkin öğrenme çıktıları ve belgenin kendisinde yer almayan belgeyi daha net açıklayıcı diğer ifadeler, ilgili ulusal yeterliliğe ait olan Europass sertifika ekinde bulunmaktadır. 

Europass Sertifika Eki hangi özelliklere sahip değildir? 

Orijinal MYK mesleki yeterlilik belgesi yerine kullanılamaz 

Denkliği garantileyen otomatik bir sistem değildir. 

Belge, kişiye özel hazırlanamaz veya değiştirilemez. 

Europass Sertifika Eki nereden alınır? 

Europass sertifika eki alabilmek için, intenet sitesine giriş yaparak MYK mesleki yeterlilik belgesini sorgulayıp Europass sertifika ekini de görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca MYK mesleki yeterlilik belgesi alınan kurumdan da talep edildiği takdirde çıktı halinde bu eki alabilirsiniz. 

mesleki yeterlilik belgesi nedir mesleki yeterlilik belgesi myk