Meteorolojiden önemli kar yağışı uyarısı! Türkiye ilerleyen günlerde de kar yağışına teslim olacak

TAKİP ET

Kar yağışı ülkenin dört bir yanında etkisini arttırarak devam ederken meteorolojiden önemli bir kar yağışı uyarısı geldi. Uzmanlara göre Türkiye ilerleyen günlerde de kar yağışına teslim olacak. İşte ayrıntılar...

Reklam
Reklam

Türkiye’de kış mevsiminin ortalarına gelinmesiyle birlikte soğuk hava ve kar yağışı etkisi iyiden iyiye arttırdı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, AFAD ve AKOM İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa gibi büyük şehirler başta olmak üzere yurdun hemen hemen bütün illerinde kar yağışı, tipi, buzlanma, don ve çığ tehlikelerinin yaşanabileceği uyarısını yaptı. Belediye ekipleri olası tehlikelere karşı sürekli tetikteyken vatandaşlar kar yağışının ne kadar daha süreceğini öğrenmek için arama motorları üzerinden yaptığı araştırmaları arttırmaya başladı. 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan Açıklama
Türkiye’de devam kar yağışı ve soğuk havanın yaratabileceği tehlikelerle ilgili olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan önemli bir açıklama geldi. Bakan Soylu, vatandaşlara tedbirli olmaları uyarısında bulunurken ‘’kar yağışı nedeniyle valilikler, emniyet ve jandarma teyakkuzda’’ ifadelerini kullandı. Soylu’nun dışında bir çok ilin valiliği de insanlara zorunlu haller dışında sokağa çıkmamaları uyarısında bulundu.
Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu yaptığı açıklama kar yağışı ve soğuk havanın ortaya çıkarabileceği don ve buzlanma olaylarına karşı İçişleri Bakanlığı, AFAD Başkanlığı ve belediyelerle sürekli iletişim içinde olduklarını belirtti. 
Kar Yağışı Ne Kadar Sürecek?
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre yurt genelinde an itibariyle devam eden kar yağışı haftasonu ve önümüzdeki hafta da devam edecek. Uzmanlar Marmara, Ege, Batı Akdeniz, Karadeniz, Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kar yağışlarının görüleceğini bazı illerde yağışların karla karışık yağmur şeklinde olabileceğini söyledi. 
Kar Yağışı Marmara’yı Vurabilir
Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye’nin genelinde süren kar yağışının ilerleyen günlerde özellikle Marmara Bölgesi’nde etkisini arttıracağını ifade etti. Kar yağışının Bursa ile Kastamonu illeri arasında daha etkili olabileceğini ifade eden Şen ‘’Bu kar yağışı nerede kuvvetli olacak diye soracak olursak bunun cevabı gelen sistemin işleyişine bağlı olduğu. Sistem kuzeybatıdan geliyor. Eğer kuzeydoğudan gelseydi İstanbul’a çok kar bırakırdı. Kuzeybatılı bir sistem olduğu için karayel tarafından dengeleniyor. Bu sebeple kar yağışının Bursa-Kastamonu arasındaki hatta cumartesi günü yoğun kar bırakması bekleniyor’’ sözlerini sarf etti. 
Kar yağışının etkisini arttıracağı yerlerde ulaşımın sorunlar yaşayabileceğini söyleyen Prof. Dr. Orhan Şen “Kar beklediğimiz bölgelerde önemli ulaşım yolları bulunuyor. İzmir-İstanbul yolu biliyorsunuz Balıkesir-Bursa bölgesinden geçiyor. Bunun dışında Ankara-İstanbul yolu var. Buralarda yaşanacak olası aksaklıklara karşı önlem alınması gerekiyor” uyarısında bulundu. 
Uzmanların önümüzdeki günler için açıkladığı hava tahminleri ise şu şekilde:
Marmara Bölgesi
Bölge genelinde yağışın etkili olacağı tahmin ediliyor. Kıyı kesimlerinde karla karışık yağmur şeklinde görülecek yağışın yüksek kesimlerde ise kar şeklinde görüleceği öngörülüyor. 
Ege Bölgesi
Bölge genelinde kapalı bir havanın ve yağışın hakim olacağı tahmin ediliyor. Yağışın kıyılarda yağmur ve gök gürültülü sağanak yağış, iç ve yüksek kesimlerde ise kar ve karla karışık yağmur şeklinde görüleceği düşünülüyor. 
Akdeniz Bölgesi
Parçalı ve çok bulutlu bir havanın olacağı Akdeniz’de kıyı kesimlerde yağmur ve sağanak yağış, iç ve yüksek kesimlerde ise karla karışık yağmur ile kar yağışı şeklinde görüleceği tahmin ediliyor. 
İç Anadolu Bölgesi
Çok bulutlu ve kar yağışlı bir hava bölgeyi etkisi altına alacak. Bölgenin batı ve kuzeyinde kar yağışının etkisini daha şiddetli haline getireceği ve bölge genelinde don ve buzlanma olaylarının sık yaşanabileceği tahmin ediliyor. Bununla birlikte sisin de bölgede etkili olacağı düşünülüyor. 
Batı Karadeniz Bölgesi
Bölgede kıyı kesimlerde aralıklı yağmur, karla karışık yağmur ve kar yağışı şeklinde görülecek olan yağışlar iç kesimlerde buzlanma ve don olaylarını beraberinde getirebilir. Bununla birlikte pus ve sisin de görüleceği düşünülüyor. 
Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi
Parçalı ve çok bulutlu bir havanın hakim olacağı bölgede özellikle Samsun ili ve çevresinde karla karışık yağmur ve kar yağışının etkisini arttıracağı tahmin ediliyor. Yüksek kesimli yerler olan Amasya, Çorum ve Tokat gibi illerde rüzgarla birlikte buzlanma ve don olaylarında artış gözlemlenebileceği tahmin ediliyor. 
Doğu Anadolu Bölgesi
Bölgenin genelinde kar yağışı hakim olacak. Bölgenin batısında ise kar yağışının şiddetini arttıracağı ve don ve buzlanmanın şiddetli bir şekilde yaşanacağı düşünülüyor. Ayrıca dik yamaçlarda da çığ tehlikesinin bulunduğu tespit edildi. 

kar yağışı AFAD AKOM meteoroloji