Meteorolojiden tarih verildi, sarı kodlu uyarı! Son soğuk havalar

TAKİP ET

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden birçok il için sarı kodlu uyarı geldi, uzmanlar soğuk havaya dikkat çekiyor. Havaların ısınacağı tarih belirtilirken, soğuk havalar son kez kapıya dayanıyor. Bu dönemde hava sıcaklıkları tekrar dalgalanıyor. Meteoroloji tarafından kuvvetli rüzgar ve sağanak yağış uyarısı yapıldı. İşte detaylı hava durumu bilgisi…

Reklam
Reklam

Meteoroloji tarafından gelen son bilgilere göre uzmanlar soğuk havanın devam edeceğini söyledi ve ısınacağı tarihi bildirdi. Hava sıcaklığının ülke kapsamında mevsim normalleri altında süreceği tahmin ediliyor. İç Anadolu’da birçok noktada, Trakya, Karadeniz, Doğu Akdeniz, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis ve Diyarbakır’ın kuzey kısımları, Elazığ, Adıyaman, Tunceli ve Bingöl’de kuvvetli sağanak yağış bekleniyor.
Soğuk hava sürüyor
Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten, grafik üzerinden soğuk havaların son bir kez daha geleceğini belirtti. Açıklamasında 13 Mayıs’a kadar havaların ısınmayacağını ve 11 Mayıs Çarşamba akşamında havanın çok üşütebileceğini söyledi. Kendisinin durumları takip ettiğini ve değişime açık olduğunu belirtti. Sıcaklıkların yine stabil olmadığı bir döneme girdiğimizi belirtti. Bu dönemde hem kalın hem de ince kıyafetlerle hazırlıklı olmak gerektiğini vurgulayan Kerem Ökten, Mayıs ayının bu şekilde süreceğini ifade etti.
Havaların ısınacağı tarihi verdi
Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada sel ve su baskınlarına karşı uyardı.

Anadolu’da yağmurun devam edeceğini. Sıcaklığın kuzey batıda 1 ila 2 derece artacağını ve iç ile doğuda azalacağını belirtti. Adana’nın doğusu, Hatay, Osmaniye, Giresun, Erzurum, Trabzon, Kars, Bingöl, Tunceli ve Elazığ’da yağışların çok kuvvetli olacağını, yıldırım, su baskını ve yerel dolu yağışları olabileceğine değindi.
Batıda sıcaklıkların birkaç derece artacağını, 1-2 dereceden fazla olmayacağını belirten Orhan Şen, havaların tamamen hissedilebilir oranda olacağı tarihin 13-14 Mayıs olduğunu belirtti. Bugünse batı Karadeniz haricinde bir yağış yok. İzmir 23, Antalya 23, Ankara 14 ve İstanbul 17 derece.
Bu illere dikkat
Meteoroloji’nin yaptığı son değerlendirmeler ülke genelinin çok bulutlu olduğu, Marmara’nın doğusu, Trakya, İç Anadolu, Doğu Akdeniz, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Afyonkarahisar, Kütahya, Isparta çevrelerinin sağanak yağmur ve yer yer gök gürültülü bir havaya sahip olacağını gösteriyor.
Bölgelerde soğuk hava ve yağış hakim
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Adana’nın doğusu ve güneyi, Osmaniye, Hatay, Kilis, Gaziantep, Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın kuzeyi ile Elazığ, Adıyaman, Tunceli ve Bingöl’de yarın sabah 08.00’de başlayıp 19.00’a kadar sürecek sağanak yağışla birlikte gök gürültüsü bekleniyor. Su baskını, sel, yıldırım, yerel dolu yağışı, ulaşımda aksamalar ve kuvvetli rüzgar gibi etkenlere karşı uzmanlar uyardı.
Pus ve sis bekleniyor
Meteorolojinin son dakika hava tahminlerine göre sağanak yağışların Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Akdeniz, Nevşehir, Kayseri, Tokat, Niğde, Trabzon, Giresun, Bingöl, Tunceli ve Elazığ tarafında yerel olarak gözükeceği bekleniyor. Doğu ve Orta Karadeniz kıyılarında gece saatlerinde sisli ve puslu bir hava oluşacağı bildirildi.
Sıcaklıklar Düşüyor
Hava sıcaklığı kuzeybatı kısımlarında biraz artarken, doğu ve iç bölgelerde 2-4 derece kadar azalacağı tahmin ediliyor. Diğer bölgelerde ise değişiklik beklenmiyor. Rüzgarın genellikle kuzeyden, yarın zaman zaman güneydoğu kısımlarından, güney ve güneybatı kesimlerde hafif, zaman zaman kuvvetli olacağı bekleniyor. Akdeniz’in iç kısımlarında ve Hakkari çevresinde yarın, kuvvetli rüzgar bekleniyor.