Mevlana haftası ne zaman? Şeb-i Arus törenleri ne zaman?

TAKİP ET

Mevlana haftasının yaklaşmasının Şeb-i Arus araştırılmaya başlandı. Şeb-i Arus hangi tarihte ve nerede kutlandığı ise sorulmaya başlandı. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenin detayları ve Şeb-i Arus hakkında merak edilenler haberimizde yer almaktadır

Reklam
Reklam

Hz. Mevlana'nın vefat ettiği günün gecesini anlatan Şeb-i Arus, Mevlana'nın yıl dönümünü ifade etmektedir. Bir diğer adıyla da Düğün Gecesi olarak açıklanmıştır. İşte merak edilen Şeb-i Arus hakkında detaylar..

Şeb-i Arus ne zaman? 

Mevlana Celaleddin Rumi'nin ölüm yıldönümüne denk gelen tarihlerde idrak edilen Hz. Mevlâna'nın 748. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri (Şeb-i Arus), 2021 yılında 07-17 Aralık 2021 tarihleri arasında kutlanacak.

Anma törenleri için yapılan kutlamalar için bilet satışları da başlatılmıştır. Mevlevilikte, “Hamdım, Piştim, Yandım” diyerek üç kelimeyle hayatını özetleyen Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’nin öldüğü geceyi anmak için Konya’da düzenlenen törenlerdir. Mevlânâ Celaleddin-i Rumi‘nin ölüm yıl dönümlerinde 17 Aralık tarihlerine denk gelen haftalarda yapılan ve “Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri” olarak isimlendirilmeye başlanılan törenler, halk arasında Şeb-i Arus Törenleri olarak da anılmaktadır.

Şeb-i Arus nedir? 

Şeb-i Arus kelimesi “Düğün Gecesi” demektir. Mevlana ölüm gününü “Hakk’a vuslat” yani “Yaradana Kavuşma” saymıştır, “Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan” der. Ölüm Mevlana için kişinin aslına dönüşü, kaynağının ilahi bir cevher olması nedeniyle “Allah’a dönüş” olarak yorumlar. Bir başka ifadeyle ölüm “cismin ortadan kalkması değil, Allah’a doğru uçmasıdır”. Ölüm, Müslümanlık öncesi Türklerde de aynı şekilde ifade edilir.

mevlana haftası şeb i arus ne zaman şeb-i arus