Mevsimsel alerjiler için evde çözümler

TAKİP ET

Bir sabah uyanıyorsunuz ve anında hapşırmaya başlıyorsunuz! Alerji mevsimi, ani hapşırma nöbetleri, aralıksız burun akıntısı ve sizi mutsuz hissettiren kaşıntılı gözlerle hızlı ve sert vurabilir.

Reklam
Reklam

Birçoğu için rahatlamaya giden yol bir hap şişesinin tıkırtısıyla başlar - ve bu sorun değil. Ancak, denemeye değer olabilecek başka, daha doğal seçenekler de var, diyor fonksiyonel tıp uzmanı Melissa Young, MD. Ve çoğu, çocukların açamayacağı bir kapağın çıkarılmasını gerektirmeyen basit çözümlerdir. Dr. Young, “Hızlı bir çözüm olarak ilaçlara aşırı bağımlılık olabilir” diyor. "Bazen farklı bir yaklaşım benimseyebilir ve benzer sonuçlar elde edebilirsiniz."

Alerjiler için doğal ilaçlar

Mevsimsel alerjileri çözmek, sadece temel nedeni bulmak ve ele almak meselesi olabilir. Dr. Young, "Bu, neden alerjik tepki gösterdiğinizi daha derinden anlamak ve ardından semptomları azaltmak veya tersine çevirmek için adımlar atmakla ilgili" diye açıklıyor.
Ama nedenden emin değilseniz – ağaç poleni, yakup otu, küf veya toz vb. – mevsimsel alerji tetiklendiğinde ortaya çıkan burun çekme, hapşırma ve hırıltıyı bastırmak için ne yapabilirsiniz? İşte deneyebileceğiniz sekiz fikir.

Diyet değişiklikleri

Bağışıklık sisteminizin %70'inden fazlasının bağırsaklarınızda bulunduğunu biliyor muydunuz? Yedikleriniz karnınızdaki mikrobiyomu destekler. Bu nedenle, bağırsak florasını sağlıklı tutmak, bağışıklık sisteminizin alerjenlerle daha iyi başa çıkmasına yardımcı olabilir.
Glüten, süt ürünleri ve şekere karşı yaygın gıda hassasiyetleri, bağışıklık sistemi düzensizliğine yol açabilir.
Dr. Young, "Gerçek şu ki, pestisitlerin ve herbisitlerin uygulanmasıyla yetiştirilen çok fazla abur cubur ve organik olmayan yiyecekler yiyoruz" diyor. "Temiz, organik yiyecekler seçmek, bağışıklık sistemi işlevimizi değiştiren toksin maruziyetlerini azaltabilir."
Diyetinize probiyotik eklemek iyi bir başlangıçtır. Araştırmalar, birçok yoğurtta ve lahana turşusu ve kombu çayı gibi fermente gıdalarda bol miktarda bulunan probiyotiklerin saman nezlesi (alerjik rinit) tedavisine yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Bir eliminasyon diyeti, belirli gıdaların iltihaplanmaya neden olup olmadığını belirlemede de yardımcı olabilir, bu da mevsimsel alerji semptomlarını kötüleştiren bir "sızdıran bağırsak"a yol açar. Dr. Young, “Belirli gıdalar ve polen arasında bile bağlantılar olabilir” diyor. "Bu sadece onları bulmak meselesi."

Havayı temizleyin

Evinizin içindeki havayı filtrelemek, alerjinizin kontrolden çıkmasına neden olabilecek kepek, toz ve polen parçacıklarını ortadan kaldırabilir. Havadaki zahmetli partiküllerin yaklaşık %99,97'sini ortadan kaldıran yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtresi arayın.
Dr. Young, “Yatak odanıza bir HEPA filtresi koymak büyük bir fark yaratabilir” diyor.
Başka bir basit adım? Bölgenizde polen sayısı arttığında evinizdeki pencereleri kapatın. Klima, havadaki nemi gidererek ve küf ve küf oluşumunu önleyerek de yardımcı olabilir.

Yatmadan duş alın

Alerjenleri temizlemek için, özellikle uyumadan önce iyice temizlendiğinizden emin olun. Dr. Young, “Kulaklarınızdaki ve kaşlarınızdaki tüyleri gün boyunca polen toplayan Q ipuçları olarak düşünün” diyor. "Yataktayken ortalıkta dolanırsa, iyi bir gece uykusu çekmeye çalışırken gözlerdeki kaşıntıyı ve burun tıkanıklığını daha da kötüleştirebilir."

Çamaşırları düzenli yıkayın

Yatak takımlarınızı haftada bir sıcak suda yıkamak toz, polen ve hayvan tüyü gibi alerjenlere maruz kalmanızı azaltabilir. (Eğer mideniz bulanıyorsa, çarşaflarınızı neden düzenli olarak yıkamanız gerektiğini öğrenin. )
Ayrıca, alerjenlerin giysilerinize bulaşması ihtimaline karşı eve geldiğinizde kıyafetlerinizi değiştirin. Onları sepetteki çarşafların yanına atın.

Tuzlu burun irrigasyonu

Sinüslerinizi bir neti kabı veya sıkma şişesi ile yıkamak, içeri giren polenleri ve diğer alerjenleri yıkayabilir. Çalışmalar, iyi bir sinüs durulamanın da etkinliğini göstermektedir. Dr. Young, “Gerçekten çok fazla rahatlama sağlayabilir” diyor.

Akupunktur

Bunu listede görmek şaşırttı mı? Olma. Bu eski iğneleme uygulaması, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve saman nezlesi ile mücadeleye yardımcı olabilir. Dr. Young, “Akupunkturun alerjilerin ve sinüs bozukluklarının tedavisinde etkinliğini destekleyen iyi araştırmalar var ” diyor.
Vitaminler ve takviyeler
Belirtildiği gibi, sağlıklı bir diyet, güçlü bir bağışıklık sistemi tepkisini destekler. Ancak bağışıklık sisteminizin ekstra bir desteğe ihtiyacı olabilir - ve işte bu noktada diyet takviyeleri yardımcı olabilir.
Bazı vitaminler ve şifalı bitkiler ayrıca alerjik tepkilerle gelen iltihaplanmayı sınırlamaya yardımcı olabilir. Dr. Young, aşağıdakileri içeren takviyeleri aramanızı önerir:
D vitamini
C vitamini.
A vitamini
Omega-3 yağ asitleri, balık yağı ile birlikte iyi bir seçenek olarak hizmet vermektedir.
Doğal bir antihistamin olarak kabul edilen ısırgan otu.
Kuersetin.

Farkındalık pratiği yapın

Vücudunuz stres altındaysa o kadar etkili çalışmaz. Dr. Young, “Artan stres, alerjik hastalığı teşvik ediyor” diye ekliyor. Birkaç meditatif dakika ayırmak, işleri kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir.

Doğal alerji tedavileri gerçekten işe yarıyor mu?

Bazı insanlar için, evet. Dr. Young, “Bazıları bu tür değişiklikler yapmayı benimseyip onunla birlikte koştuklarında alerji semptomlarında büyük azalmalar gördük” diyor. "Gerçekten güzel sonuçlar elde edildi."
Ancak yukarıdaki tavsiyeleri, tedavinin tamamı ve sonu olarak değil, alerjilerle başa çıkmak için potansiyel bir başlangıç ​​noktası olarak ele alın. Ayrıca şiddetli bir reaksiyon sırasında tıbbi bakımın yerini tutmazlar.
“İlaçlardan faydalanan insanlar var. Bu yüzden mevcutlar” diyor Dr. Young. Ancak günlük alerji bakımına bir alternatif arıyorsanız, ilaçlardan başka basit çözümler olabileceğini bilmek önemlidir. "Bu yaklaşımlar yardımcı olabilir," diyor Dr. Young. “Bu sadece onları denemek meselesi.”