Mide yanması var mı? İşte asit reflünüz için rahatlama yöntemleri

TAKİP ET

Diyet ve kilo kaybı gibi yaşam tarzı değişiklikleri veya antasitler gibi ilaçlar rahatlama sağlayabilir.

Reklam
Reklam

Jalapeno ısı uyarısı ile baharatlı cipslerden oluşan dev tabak, o zamanlar çok lezzetli bir fikir gibi görünüyordu. Ama şimdi Ghost of Hot Peppers Past tarafından musallat oluyorsunuz ve bu hiç hoş değil.

Mide ekşimesi alarmını çalın, çünkü göğsünüz içeriden yanıyor.

Adına rağmen, mide ekşimesinin kalbinizle hiçbir ilgisi yoktur. Ama "yanma" kısmı? Evet, bu doğru. Mide ekşimesi, göğsünüzün ortasında, çoğunlukla asit geri akışından kaynaklanan kavurucu bir his gibi hissedilir.

Alevleri söndürmek ister misin? Gastroenterolog Claire Beveridge, mide ekşimesine neyin neden olduğunu ve nasıl kontrol altına alınacağını açıklıyor.

Mide yanmasına ne sebep olur?

Mide ekşimesi, yutulan yiyecek veya mide asidi karnınızı terk ettiğinde ve yemek borunuz için süslü tıbbi terim olan yemek borunuza geri döndüğünde oluşur.

Herkes ara sıra mide yanması yaşayabilir. Yine de bazıları için, içten gelen rahatsız edici bir acı, düzenli bir ziyaretçi haline gelir. Bu tür kronik asit reflü, gastroözofageal reflü hastalığı veya GÖRH olarak bilinir.

Peki, mide yanması neden olur? Beveridge, parmakla işaret etme, özofagus ile mide arasındaki bir kas veya kapakçık halkası olan alt yemek borusu sfinkterine yönlendirilmelidir, diye açıklıyor.

Bu kapakçığın, yiyecekler ağzınızdan sindirim sisteminize doğru aşağı doğru indikten sonra sıkıca kapanması beklenir. Tam olarak doğru çalışmadığında… İşte o zaman midenizin içindekiler geri gelmeye başlayabilir.

Beveridge, "İşte o zaman göğsünüzde mide yanması hissi ve ağzınızda ekşi, asidik bir tat hissedebilirsiniz" diyor.

Bu rahatsızlık yeterince kötü. Ancak uzun süreli, tedavi edilmemiş GÖRH özofagusunuza zarar verebilir ve özofagus kanseri riskini artırabilir, diye ekliyor. Yani, mide ekşimesi öylece görmezden gelinecek bir şey değildir.

Şans eseri, reflüyü dizginlemek için atabileceğiniz adımlar var.

Mide yanmasını durdurmak için ipuçları

Mide ekşimesi sizi üzüyorsa, Dr. Beveridge bu yaşam tarzı değişikliklerine bir şans vermenizi önerir.

Birkaç kilo ver

Ekstra ağırlık, özofagus sfinkterinize baskı uygulayabilir ve olmaması gerektiği halde açılmasına neden olabilir. Bu, temel olarak, yiyecek ve mide asidinin ait olmadıkları yerlerde dolaşması için ücretsiz bir geçiştir.

Birkaç kilo vermek ne kadar fark yaratabilir? Araştırmacılar, yapılandırılmış bir kilo verme programının, vücut yağı yüksek olan kişilerin çoğunda mide ekşimesini ortadan kaldırdığını buldu.

Yiyebildiğin kadar açık büfeleri atla

Büyük, yağlı yemekler - patates kızartmasıyla duble çizburger düşünün - mide ekşimesi için tutuşturur. Esasen daha büyük bir şenlik ateşi yakıyorsunuz.

Çözüm? Bu gıda alımını kesin ve daha küçük ve daha sağlıklı öğünler yemeyi deneyin. Araştırmalar, daha az yağ içeriğine sahip daha düşük kalorili yemekler yemenin asit reflü sıklığını azaltabileceğini gösteriyor.

Sigara içmeyi bırak

Tütünden uzak durmak için her türlü iyi neden var. Nikotin yemek borusu sfinkterinizi zayıflatabileceğinden, bu listeye mide ekşimesini ekleyin. Sigarayı bırakmanın GERD semptomlarını iyileştirdiği gösterilmiştir.

Kalk ayağa

Yemekten sonra yatmadan önce yemeğinizi sindirmek için kendinize bir şans verin. Dr. Beveridge, kanepeye düşmeden önce en az iki saat bekleyin, diyor.

Mutfağı temizlemek ve hatta yürüyüşe çıkmak için güzel bir zaman parçası olarak düşünün.

Açıları çalışın

Eğimli bir yerde uyumak gece reflüsünü azaltabilir. Kama şeklinde bir yastık kullanmayı veya hafif eğimli bir şekilde yatmak için yatağınızın başının altına bloklar yerleştirmeyi deneyin. Sindirime yardımcı olabilecek sol tarafınıza yatın.

Tetikleyicilerinizi bilin

GERD'li çoğu insan, bazı yiyeceklerin semptomları daha da kötüleştirdiğini fark eder. Ancak sorunlu yiyecekler kişiden kişiye farklılık gösterebilir, diyor Dr. Beveridge. Pizza veya baharatlı bir yemek sizin için iyi olabilir ama arkadaşınız için bir alev makinesi olabilir.

Hangi yiyeceklerin veya içeceklerin sizi üzdüğünü belirlemek için bir yemek günlüğü tutun. Yaygın tetikleyiciler alkol, çikolata, kahve, narenciye, domates ve yağlı yiyecekleri içerir.

Mide ekşimesi için ilaçlar

Daha sağlıklı alışkanlıklar edindiyseniz ve hala mide ekşimesi ile uğraşıyorsanız, belirtilerinizi kontrol etmenize yardımcı olacak çeşitli reçetesiz ilaçlar mevcuttur.

Tums®, Rolaids® ve Maalox® gibi kalsiyum karbonat antasitler, mide asidini nötralize etmek için çalışır. Proton pompası inhibitörleri (Prilosec® veya Nexium®) ve H2 blokerleri (Pepcid® veya Tagamet®) gibi diğer ilaçlar midenin ürettiği asit miktarını azaltır.

Ancak bu reçetesiz satılan ilaçları seçseniz bile, sık sık mide ekşimeniz varsa veya geceleri uykunuzu bölmeye başlarsa doktorunuzla konuşmanız yine de iyi bir fikirdir, diyor Dr. Beveridge. Mide ekşimesi semptomları 60 yaşından sonra aniden ortaya çıkarsa aynı şey olur.

Mide ekşimesine aşağıdakiler eşlik ediyorsa hemen bir sağlık uzmanıyla konuşun:

Yutma sorunları.

Kanlı dışkı.

İstenmeyen kilo kaybı.

Bir doktor, diğer olası sorunları ekarte edebilir ve belirtileriniz için en iyi ilacı kullandığınızdan emin olabilir.

İnsanların küçük bir yüzdesi için yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar yeterli değildir. Bu insanlar, mideniz ve yemek borunuz arasındaki sfinkteri sıkılaştıran Nissen fundoplikasyonu adı verilen ameliyattan yararlanabilir .

Mide yanması konusunda alt satır 

Mide ekşimesi yaygın bir sorundur. Aslında araştırmalar, dünya çapında yaklaşık 784 milyon insanın sık sık mide ekşimesi yaşadığını gösteriyor. Bu, GERD Kulübünde oldukça büyük bir üyelik.

Yemek borusu sfinkter kasınız zamanla doğal olarak zayıfladığından, asit reflü yaşla birlikte daha sık hale gelebilir ve mideniz ile yemek borunuz arasındaki o çok önemli mührü biraz gevşek bırakır.

Ama bu alevleri söndürmenin yolları var. Beveridge, “Doktorunuzla mide ekşimesi hakkında konuşmaktan çekinmeyin” diyor. Seçenekleriniz var.