Milyonlar kişinin beklediği haber geldi! 2022 İsteğe Bağlı Sigorta primleri belli oldu

TAKİP ET

2022 yılına girilmesiyle artış gösteren asgari ücretle beraber kişiler isteğe bağlı sigorta primlerinin ne kadar olduğunu araştırmaya başladı. İsteğe bağlı olarak yapılan sigortada Bağk-Kur'lu olanların ödeyeceği fiyat ve alınan maaşa göre değişiklik göstermektedir. İsteğe bağlı sigortada prim tutarları ne kadar? İsteğe bağlı sigorta nedir? İsteğe bağlı sigorta primi hakkında detaylar haberimizde yer almaktadır

Reklam
Reklam

İsteğe bağlı sigorta primleri asgari ücretin artmasıyla değişiklik göstermesi beklenmektedir. İsteğe bağlı sigorta nedir sorusu ise sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. 4A kapsamında sigortalı olup ayda belirli gün çalışan kişilerin isteğe bağlı sigorta primi merak edilmektedir. İşte detaylar...

İsteğe bağlı sigorta nedir? 

Herhangi bir işyerinde çalışmayan ya da 4A kapsamında sigortalı olup ayda 30 günden az çalışan vatandaşlar kendi primlerini ödeyerek prim günü kazanma hakkı elde edecektir. İsteğe bağlı sigorta da kişinin herhangi bir sigortası aranmamaktadır fakat Genel Sağlık Sigortası imkanlarından yararlanma ve ilerleyen günlerde emekli olmaya hak kazanması için 4B olduğu sigorta alternatif olarak sunulmuştur. 

İsteğe bağlı sigorta nasıl yapılır? 

İsteğe bağlı sigorta yapmak isteyenlerin öncelikle yasa olarak belirlenen şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Belirlenen şartları yerine getirecek kişiler ise E-devlet üzerinden ikamet edilen SGK Müdürlüğü tarafına müracaat etmelidir. 

E-devlet üzerinden isteğe bağlı sigorta başvurusu

E devlet üzerinde bulunan 4B isteğe bağlı ilk tescil kaydı sayfasına giriş yapılması gerekir. Bu işlemi ilk kez yapacak olanlar öncelikle e-devlet üzerinden isteğe bağlı sigorta başvurusu yapması gerekmektedir. E-devlete şifre ve TC kimlik numarası ile giriş yapılır. Karşınıza çıkan sayfada adımlar takip edilerek sonuca ulaşılması oldukça kolaydır. Talimatlara uyulması yeterli. 

İsteğe bağlı sigorta başvurusu için tıklayınız

2022 İsteğe bağlı sigorta primi ne kadar? 

Yılbaşı öncesi artış gösteren asgari ücretle beraber sigorta priminde de artış yapıldı. İsteğe bağlı sigorta yatırımı vatandaşlar için en alt düzeyde gerçekleşmektedir. Bu oran ise %32 olup üst seviyesi ise 7,5 katı olarak hesaplanmaktadır. 2022 İsteğe bağlı sigorta primleri en düşük 1.772 TL v en yüksek 12.925 TL olmuştur. 

SGK tarafından belirlenen emeklilik şartları isteğe bağlı sigortalılarda şu şekildedir:

İlk sigorta girişinin 08.09.1999 tarihi ve öncesinde olunması durumunda sigortalılar, en az 10 yıl boyunca sigortalı kalarak ve en az 3600 gün ödenmiş prim gün sayısına ulaşarak emekli olabilirler.

İlk sigorta girişi 09.09.1999 tarihi ile 30.04.2008 tarihleri arasında bulunan sigortalılar, en az 4500 gün ödenmiş prime sahip olması ve en az 15 yıllık aktif sigortalı olması gereklidir. Ek olarak kadınlarda 60 ve erkeklerde 62 yaş kriterinin de yerine getirilmesi sonrası emeklilik hakkı elde edilebilir.

İlk sigorta giriş tarihinin 01.05.2008 ve sonrası olması durumunda sigortalılar, en az 5400 gün ödenmiş prim sayısına ve 63 yaş kriterine tabiidir. Kadınlarda ise yaş kriteri 61 olarak belirlenmiştir.

İsteğe bağlı sigorta yatırırken Ek-5 Tarım sigortası primi ödemeyi tercih eden kişiler, minimum 7200 günlük ödenmiş prim sayısına ulaşarak emeklilik hakkı kazanabilmektedir.

Ev hanımları için emeklilik hakkı, 9000 gün ödenmiş prime ulaşılması ardından kazanılmaktadır.

İsteğe Bağlı Sigorta nasıl iptal edilir?

İsteğe bağlı sigorta iptali içim üç şart aranmaktadır. Belirlenen isteğe bağlı sigorta primleri için ödenmeme anlamına gelen sigorta iptali için belirlenmiş üç şart şu şekildedir:

İsteğe bağlı sigortalının mevcut sigortalılığı sona erdirmesine yönelik talebini SGK’ya iletmesi,

Sigortalının vefat etmesi,

İsteğe bağlı emeklilik hakkı kullanılarak aylık bağlanması.

isteğe bağlı sigorta nedir isteğe bağlı sigorta pirim isteğe bağlı sigorta ne kadar isteğe bağlı sigorta başvurusu