Mirasçılara Yargıtay'dan kötü haber! Ölenin ardından talep edilemeyecek

TAKİP ET

Babalarının hayatını kaybetmesinden önce yaşanan tehdidi mahkemeye götüren mirasçılara Yargıtay'dan kötü haber geldi. Yüksek Mahkeme'nin hükmüne göre tehdit nedeni ile yansıma yoluyla manevi tazminat talep edilemeyeceğine karar verildi.

Reklam
Reklam

Yaşlı adam, yolda karşılaştığı gencin tehdidine maruz kaldı. “Arabanı şuradan çek, bugün seninle hesabımı halledeceğim, seni halledeceğim” gibi sözleri sonrasında yürümeye devam etmesinden bir süre sonra ani kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.
Yapılan tehdidin ölüm sebebi olduğu iddia edildi
Yapılan tehdidi babalarının ölüm nedeni olarak gören çocukları, manevi tazminat istemiyle mahkemeye başvurdu. Açılan davada Asliye Hukuk Mahkemesi, tehditten kısa bir süre sonra hayatını kaybettiğine dikkat çekti ve mirasçılara manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
Sanığın avukatı kararı temyiz edince, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi devreye girdi. Daire hükmedilen kararı bozdu. Mahkeme ilk kararında direndi ve bunun ardından Yargıtay Hukuk Genel Kurulu devreye girerek emsal nitelikte bir karara imza attı ve Kurul mahkeme kararını bozdu.

Yargıtay’ın aldığı kararda şöyle dendi:
“Yasal ilkeler ve düzenleme kapsamında somut olay değerlendirildiği zaman zarar gören kişinin yakınlarının yansıma yolu ile manevi tazminat talep etmeleri sadece ağır bedensel zarar ya da ölüm halinde mümkündür. Buradaki somut olayda murise yapılan tehdit eylemi nedeniyle manevi tazminat talep edilmiştir. Davacılar murisinin ölümünden kısa süre önce davalının tehdit eylemi gerçekleştirmiş olduğunu, tehditten dolayı yansıma yoluyla manevi tazminat istenemeyeceğini, yakını olan davacı eş yararına manevi tazminat hükmedilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu durumda direnme kararının bu değişik gerekçe ve nedenlerle bozulmasına karar verilmiştir ve mahkeme kararı oy çokluğu ile bozulmuştur.”