Mobbing nedir, nasıl ortaya çıkarılır? İşyerlerinde mobbing

TAKİP ET

İşyerlerinde sıklıkla karşılaşılan mobbing durumu hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler internet üzerinden araştırmalarına devam ediyor. Peki mobbing nedir, nasıl ortaya çıkarılır? İşte yanıtı...

Reklam
Reklam

Sadece Türkiye’de değil dünyanın genelindeki iş sektörlerinde yaşanan sorunlardan bir tanesi mobbingdir. Mobbing hakkında daha fazla bilgi elde edinmek isteyen insanlar arama motorları üzerinden araştırmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Peki mobbing nedir, nasıl ortaya çıkarılır?
Mobbing Nedir, Nasıl Ortaya Çıkarılır?
İngilizce dilinde ortaya çıkan mobbing kavramı ‘’mob’’ kökünden türemiştir. Yasal olmayan bir şekilde uygulanan şiddet veya psikolojik şiddet uygulayan topluluk mob adıyla karşılık bulur. Mobbing ise bu şiddetlerin fiziksel olanından çok psikolojik olanına hitap eder. Genç veya yaşlı farketmeksizin her insan iş hayatında çeşitli kişiler tarafından mobbinge maruz bırakılır. Türkiye’de bu kişileri savunmak ise Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sorumluluğunda yer almaktadır. 
Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı mobbing ile ilgili olarak iki türde çalışma yürütmektedir. İşte o çalışmalar:
Mobbing Nasıl Ortaya Çıkarılır?
Mobbinge maruz kalan kişiler başta olmak üzere pek çok iş insanı mobbingin nasıl ortaya çıkarıldığı sorusuna cevap almaktadır. Psikolojik şiddet olarak da bilinen mobbingin uygulandığını fark etmek için bazı davranışalr bulunmaktadır. İşte o davranışlar:
Çalışan kişinin mesleki açıdan yeterli olup olmamasının sürekli sorgulanıyor olması,
Çalışan kişiye karşı güven problemi yaşandığının belli edilmesi, hissettirilmesi,
Bile isteye çalışana kısa sürede bitirilemeyecek işlerin verilmesi,
Çalışanın bilmesi gereken bilgilerin ondan saklanılması,
Çalışana herhangi bir açıklamaya yapılmadan ekipten çıkarılması, yetkilerinin kısıtlanması ve yokmuş gibi davranılması.
İş hayatına devam eden kişilere mobbing uygulanması genellikle küçük sorunların büyükmüş gibi gösterilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Bu durum sadece şirketin işvereni tarafından değil kişinin iş arkadaşları tarafından da kendisine uygulanabilir. 
Mobbing ile karşı karşıya kalan kişilerin bu durumu ispat etmesi için kesin kanıtlara ihtiyacı olacaktır. Çünkü olay anını gören tanık veya olayı gösteren bir görüntü ve ses kaydı olmadığı sürece mobbinge maruz kalan kişilerin hakkı çoğu zaman yenmektedir. Maaş bordroları ve işyerleriyle ilgili tüm dökümanlar da bu durum için kanıt niteliği taşıyabilir.
İş hayatlarında mobbinge maruz kalan kişilerin bu durumu mutlaka yetkili mercilere bildirmesi bu kavramın ilerleyen zamanlarda daha sık rastlanır hale gelmesini sağlayacaktır.

mobbing işveren mobbing nedir