Moody's Ülke Riskleri Grubu Kıdemli Başkan Yardımcısı açıkladı! 'Türk bankalar sağlam, büyümede iyimseriz…'

TAKİP ET

Moody's Ülke Riskleri Grubu Kıdemli Başkan Yardımcısı Muehlbronner yaptığı açıklamada 'Türk ekonomisi hep dayanıklı oldu. İhracat iyi seyrediyor' ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Moody’s (Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu) Ülke Riskleri Grubu Kıdemli Başkan Yardımcısı oan Kathrin Muehlbronner, Türk bankalarının açık bir şekilde ekonomi dengelemede önemli bir unsur olduğunu ve sağlam olduğunu vurguladı. Yaptığı açıklamada “Türk ekonomisi hep dirençli oldu, çeşitliliği olan ve büyük bir ekonomi” ifadelerine yer verdi. Açıklamanın devamında “Büyümeye ilişkin hala iyimseriz. Türk parası yaşanan değer kaybı sebebiyle ihracat iyi seyrediyor. Yatırımlara ve ihracatçılara verilen açık teşvikler mevcut” dedi. Muehlbronner, hükümetin verdiği destekler ile en yoksul halk kesiminin de enflasyona karşı korunmaya çalışıldığını belirtti.

İyimser adımlar atıldı

Kathrin Muehlbronner, “Önümüzdeki dönemde turizm daha iyi olabilir. Türkiye’nin bu sene yüzde 3 büyüme kaydetmesini beklemekteyiz. Bu senenin sonunda büyüme bunun belki biraz daha üzerinde gerçekleşebilir. Geçen yıla oranla Türkiye’de yavaşlama olmasına karşın birçok ülkeye kıyasla hala epey iyi rakamlarda” diyerek konuştu. İfadelerinde bu sene sonunda doğru enflasyonun baz etkisi ile mekanik şekilde düşüş beklediklerini de kaydetti.



Ülke Riskleri Grubu Kıdemli Başkan Yardımcısı, Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı’nın pozitif bir adım olduğunu söylerken şunları belirtti; “Tabii ki Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı para biriminin dengeyi bulmasına katkı sağladı. Bu uygulama ile mevduatların dolarizasyonu yaklaşık olarak on puan kadar azaldı. Bu da şu an dolar cinsinden olan mevduatlarda, son para birimi krizini önceki seviyelere tekrar çekti, bu da dolayısıyla pozitif bir adım. Diğer bir pozitif unsur da yüksek enflasyona, Fed’in parasal sıkıştırılmasına, küresel gerilimler yaşanmasına rağmen mevduat sahiplerinin Türk bankalarına olan güvenlerinin devam etmesidir. Türk parası ve dolar arasında mevduat sahipleri geçişler yapıyor, ancak kimse parasını bankacılık sisteminden çekmiyor.”

Döviz düşüşe geçti

Bu haftaya da döviz yükselişte başladı. Dün öğleden sonra düşerken Euro/dolar paritesi artışıyla 17,04’ çıkan Euro/TL gün içinde artışları indirdi ve 16,80’e düştü. Dolar/TL 15,97 olurken sonrasında 15,80’in altına düştü.