Mükemmeliyetçilik ve OKB arasındaki fark nedir?

TAKİP ET

Dolabınızdaki kıyafetleri renklerine göre özenle düzenliyor musunuz? Ya da yemek yeme, uyuma ve işe gidip gelme zamanlarını içerecek kadar ayrıntılı bir takvim mi tutun? Disiplinli rutinlerinizde daha fazla bir şey olup olmadığını merak etmiş olabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Obsesif-kompulsif bozukluğa atıfta bulunan “OKB” terimi, genellikle konuşmalarda ve şakalarda tasasız bir şekilde ortalıkta dolanır. Çoğumuzun sahip olduğu bu küçük mükemmeliyetçi tuhaflıkları etiketlemek bazen cazip gelebilir. Ancak bunlar aslında birinin OKB'si olduğu anlamına gelmez.

Gerçek şu ki, OKB birçokları için bir şaka değil. İnsanların günlerini geçirmelerini zorlaştırabilecek düşünce ve davranışlarla karakterize, sıklıkla yanlış anlaşılan bir akıl hastalığıdır. Genellikle OKB, mükemmeliyetçi olmakla karıştırılır. Ve OKB kesinlikle mükemmeliyetçilik tarafından yönlendirilebilse de, aynı şey değil. Mükemmeliyetçilik de aşırıya kaçmaz.

“OKB'si olan insanlar davranışı durdurmak isterler ve basitçe yapamazlar. PsyD'den psikolog Susan Albers-Bowling, bu onların kontrolü dışında hissettiriyor” diye açıklıyor. “Mükemmeliyetçi insanlar, aksine, genellikle bazı ödüller veya bir düzen duygusu getirdiği için davranışı durdurmak istemezler.”

Ancak gerçekten OKB semptomlarınız olabileceğini düşünüyorsanız, teşhis koymanın ve çözmenin bir yolu var.

Mükemmeliyetçilik nedir?

İlk olarak, ikisi arasındaki yanlış anlamaları anlamak için mükemmeliyetçilik ve OKB'yi tanımlamak önemlidir. Kişilik özelliği olarak mükemmeliyetçiliğe sahip birinin, belirli bir sabah rutini veya iş yerinde masasını düzenlemenin bir yolu gibi katı bir şekilde takip ettiği alışkanlıkları veya ritüelleri olabilir. Ama bunu mutlaka endişeden yapmıyorlar.

Dr. Albers-Bowling, “Mükemmeliyetçi kişi ritüellerle meşgul olur, çünkü bu, diğer insanlar için işe yarasa da yaramasa da, kendilerini daha fazla kontrol altında ve 'her şeyin üstünde' hissetmelerine yardımcı olur” diyor.

Başka bir deyişle, mükemmeliyetçi olan birinin kendisi ve başkaları için yüksek beklentileri vardır. Bu kişilik özelliği genellikle iyi organizasyon ve hedefe yönelik davranışla ilişkilendirilir. Sağlıklı mükemmeliyetçilik, bazı insanları mükemmelliğe ulaşmaya yönlendirebilir.

Ancak öte yandan, bu yüksek standartlar insanları kendileri ve başkaları için aşırı derecede eleştirel olmaya da sevk edebilir.

Sağlıklı ve sağlıksız mükemmeliyetçilik

Dr. Albers-Bowling, “Mükemmeliyetçi kişi bazen çıtayı asla ulaşamayacakları kadar yükseğe koyabilir, bu da sürekli hayal kırıklığına ve kendini yeterince iyi hissetmemesine yol açar” diyor. “Mükemmellik, uzun vadede ulaşılamaz ve gerçekçi olmayan bir standarttır.”

Aşağıdaki durumlarda sağlıksız mükemmeliyetçilik sergiliyor olabilirsiniz:

Kişisel, iş veya romantik ilişkileriniz, yüksek beklentileri karşılama arzunuz nedeniyle zarar görmeye başlar.

Her zaman mükemmele ulaşma arzunuz, zihinsel olarak yorgun hissetmenize veya uykunuzu kaçırmanıza neden olur.

Mükemmeliyetçiliğiniz kaygı, depresyon veya diğer zihinsel sağlık sorunlarını tetikliyor.

Kusursuzluk korkusu nedeniyle belirli görevlerden tamamen kaçınmaya başlarsınız.

Sizi olumsuz etkilememesi için mükemmeliyetçilikle iyi bir ilişki kurmanın yollarını bulmak önemlidir. Aşırı mükemmeliyetçilik, birinin kendi üzerine koyduğu imkansız standartlar nedeniyle olumsuz kendi kendine konuşmaya ve düşük benlik saygısına da yol açabilir.

Dr. Albers-Bowling, "İnsanlar bir mükemmeliyetçi tarafından basitçe yıpranabilir, çünkü genellikle başkalarından kendileri için talep ettikleri düzeyde çaba veya mükemmellik talep ederler" diyor. “Önemli olanınız veya arkadaşlarınız aynı şekilde çalışmadığında, bu bir ilişki üzerinde ağır bir yük olabilir. Eleştirildiğini, yargılandığını veya yeterince iyi olmadığını hissetmelerini de sağlayabilir.”

OKB nedir?

OKB, bir kişide kaygıya neden olan tekrarlanan, istenmeyen düşünceleri veya dürtüleri içeren bir zihinsel sağlık bozukluğudur. Bu kaygıyı azaltmak için, kişi zorlayıcı bir eylem veya ritüel gerçekleştirir - bazen, mutlaka üstesinden gelmeye çalıştığı korku veya endişe ile ilgili olmayan bir şey.

Dr. Albers-Bowling, "Bu davranışlar birçok farklı şekilde kendini gösterebilir" diyor. “Mikroplardan korkmaktan, tekrar tekrar saymaktan, davranışları kontrol etmekten veya tekrarlayan düşünce ve endişelerden her şeyi içerebilir.

“Temelde, bir kişi bir şeye takılır ve onu tamamlamaya mecbur hisseder” diye devam ediyor. “Düşünceye uymazlarsa veya davranış dizisini tamamlamazlarsa ne olacağını öğrenmekten genellikle korkarlar. Yaklaşan bir kıyamet duygusu ya da korkunç bir şey olacakmış gibi geliyor - riske atmak ve öğrenmek istemiyorlar. ”

Örneğin, kendi güvenliği veya sevdiklerinin güvenliği hakkında takıntılı düşünceleri olan biri, evden çıkmadan önce ön kapısını bir düzine kez açıp tekrar kilitleme ihtiyacı hissedebilir.

OKB ritüellerinin diğer bazı örnekleri şunları içerir: 

Belli bir yolda yürümek. 

Ayağa kalkmak veya göz kırpmak gibi belirli hareketleri tekrarlamak.

Eşyalara belirli bir şekilde dokunmak veya almak. 

Bir şeyi açıp kapatmak veya kapattığınızı kontrol etmek.

Parmaklara dokunmak veya kelimeleri belirli bir sırayla söylemek.

Dr. Albers-Bowling, “Kesinlikle yorucu olabilir ve birinin gününün diğer üretken görevler için kullanılabilecek önemli bir bölümünü kaplayabilir” diyor. “Ama mantıklı olsa da, bunu yapmaları gerekiyormuş gibi geliyor. OKB'si olan birçok kişi, düşünce veya davranışın rasyonel olmadığını fark edebilir. OKB'si olan insanlar için beyin, ara vermek isteseniz bile durmayacak gibi görünen bir döngüye girer.”

Mükemmeliyetçilik bir OKB şekli midir?

Peki, günlük ritüellerinizin bir OKB formu mu yoksa mükemmeliyetçilik mi olduğunu nasıl anlarsınız? Ya da mükemmeliyetçilik alışkanlıklarınız bir çeşit OKB ise? Birçok insan mükemmeliyetçi kişiliklere sahip olabilir, ancak OKB'ye sahip olmak için belirli bir tür psikolojik teşhis gerekir. Kısacası, her ikisine de sahip olabilir ve her biriyle farklı şekilde ilgilenebilirsiniz - birbirlerinden bağımsız olarak var olabilirler. 

Mükemmeliyetçilik ve OKB

Mükemmeliyetçilik ve OKB arasındaki temel fark, davranışlarınız ve ritüelleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir.

Bir mükemmeliyetçi, gardırobunu belirli bir şekilde düzenlememenin onları dağınık göstereceğini düşünebilirken, OKB'si olan bir kişi, ritüellerini tamamlamazsa çok daha farklı bir korku hisseder. Dr. Albers-Bowling, OKB'si olan bir kişinin yaptığının mantıksız olduğunu anlasa bile, bunu yapmak için günde saatler harcayacağını söylüyor.

“ OKB'si olan kişiler bu davranışı durdurmak isterler ve bunu yapamazlar. Onların kontrolü dışında hissediyor. Mükemmeliyetçi insanlar ise tam tersine, bazı ödüller veya bir düzen duygusu getirdiği için davranışı durdurmak istemezler.”

Hem OKB hem de mükemmeliyetçilik benzerliklere sahiptir, ancak aynı şeyden uzaktırlar. Yine de, ikisi de farklı şekillerde zarar verebilir. Hem mükemmeliyetçilik hem de OKB ile uğraşıyor olabilirsiniz. Aslında, bazı araştırmalar mükemmeliyetçi eğilimlerin OKB'nin bir yordayıcısı olabileceğini göstermiştir.

Bu nedenle, OKB tedavileri üzerinde çalışırken günlük yaşamınızda mükemmeliyetçilik belirtilerini ele almak faydalı olabilir.

OKB, mükemmeliyetçilik veya her ikisi ile mücadele ediyorsanız, farklı tedavileri ve stratejileri anlamak önemlidir. 

OKB ile Başa Çıkma

OKB hakkında hatırlanması gereken en büyük şey, bunun için ekstra tıbbi yardıma ihtiyacınız olabileceğidir ve sorun değil. Sizin için en uygun yaklaşımı bulmak muhtemelen zaman alacaktır ve muhtemelen belirtilerinizi yönetmek için çeşitli yaklaşımlar kullanmanız gerekecektir.

Kombine tedavi ve ilaçlar

Albers-Bowling, “En iyi tedavi şekli genellikle terapi ve ilaç kombinasyonudur” diye açıklıyor. "Terapi, OKB davranışınızın tetikleyicilerini ve buna farklı bir şekilde nasıl tepki vereceğinizi anlamanıza yardımcı olurken, ilaç kaygı düzeyini yönetmenize yardımcı olur, böylece bu değişiklikleri yapabilirsiniz. Ayrıca, dur dediğinizde beyninizin işleri akışına bırakmasına ve molalar vermesine yardımcı olur.”

Terapi, insanların gerçeklikle savaşmayı bırakmalarına ve kontrol edemedikleri şeyleri bırakmalarına yardımcı olmayı amaçlayan bir yaklaşım olan “radikal kabul” kavramına odaklanabilir. Albers-Bowling, hafif semptomları olan kişiler için tek başına davranışsal terapi yeterli olsa da, yaygın bir antidepresan türü olan seçici serotonin geri alım inhibitörlerinin (SSRI'lar) genellikle OKB dahil bir dizi zihinsel sağlık sorununa yardımcı olmak için reçete edildiğini belirtiyor. .

Mükemmeliyetçilikle başa çıkmak

Mükemmeliyetçilik teşhis edilen bir durum olmasa da, günlük hayatınızı ne zaman engellediğinin ve bunun için ne zaman yardım isteyeceğinizin farkında olmak iyidir. Bu en zor adım olabilir - mükemmeliyetçiliğinizin ne zaman sorunlara yol açmaya başladığını fark etmek.

Dr. Albers-Bowling, “Bu kişiler, sevdikleri bir kişi önermedikçe genellikle yardım istemezler çünkü sorunu bir sorun olarak görmezler” diyor.

Mükemmeliyetçiliğinizin yaşamınız üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini fark ettiyseniz veya biri size bunu işaret ettiyse, deneyebileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

Zorlu olumsuz kendi kendine konuşma

Sağlıksız mükemmeliyetçilikle mücadele etmenin önemli bir yolu, kendi yolunda olumsuz konuşmaları yakalamaktır. Kendin hakkında kendini küçümseyen şeyler söylerken kendine dikkat etmeye çalış. Kendinize sorun, Bir arkadaşınıza bu kadar sert davranır mıydınız? Bu, her şeyi yapmadığınız için kendinizi cezalandırmamanıza yardımcı olabilir…

Kötü olduğun bir hobi dene

İç nit seçicinize meydan okumak için başka bir öneri, iyi olmadığınızı bildiğiniz bir aktivite bulmaktır. Bu ilk başta stresli gibi görünse de, başarılı olmak yerine sadece zevkinize yönelik bir hobiyi denemek yardımcı olabilir.

Bir destek grubuna katılın

Yalnız değilsin. Sağlıksız mükemmeliyetçilik, birçok insanın uğraştığı bir şeydir - ve benzer deneyimlere sahip başkalarından bile öğrenebilirsiniz. Ayrıca, bir grup ortamında her şeyi konuşabilmek ve mükemmeliyetçi eğilimlerinizi belirleyebilmek, bazı çözümler üzerinde düşünmenize yardımcı olabilir.

Bir terapistle konuş

Mükemmeliyetçiliğin yanında OKB ile uğraşıyor olsanız da olmasanız da, profesyonel bir danışmanla konuşmak ne olursa olsun bir fark yaratabilir. Sağlıksız veya aşırı mükemmeliyetçiliği olan biri psikoterapiden büyük ölçüde yararlanabilir.

Dr. Albers-Bowling, "İyi haber şu ki, tedavi yardımcı oluyor," diye güvence veriyor. "Ve ne kadar erken olursa, endişeli düşünceler tedavi edilmediğinde büyümeye devam etme eğiliminde olduğu için o kadar iyidir. Terapi genellikle insanlar için bir oyun değiştiricidir - gerçekten yapmak istedikleri şeylerle meşgul olmaları için onları serbest bırakmak için bu düşünceleri tersine çevirmede onlara rehberlik eder.