Multivitaminler faydadan çok zarar verebilir!

TAKİP ET

Vücut, optimum performans için vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar. Bu vitamin ve mineraller günlük olarak yediğimiz çeşitli gıda kaynaklarından alınır. Bununla birlikte, sağlıklı bir diyet her gün herkes için erişilebilir değildir, bu da gerekli elementlerin kısa bir tedariki olabileceği anlamına gelir. Bu besin kaynağı eksikliği, multivitaminler kullanılarak dengelenebilir.

Reklam
Reklam

Multivitaminler en sık kullanılan takviyelerdir. Ancak son zamanlarda kötüye kullanılmış olabilirler. Vitaminler her içki şişesine entegre edilir, ancak haplar aşırı tüketilir. Bu eylemler, uyuşturucu paketleri ve sağlık dedikoduları üzerindeki sahte vaatlerin yanı sıra kullanıcıların inancına kadar izlenebilir. Bu tür inançlar ve vaatler şunları içerebilir; Multivitaminler iyi bir diyetin yerini alabilir, kronik hastalık riskini azaltabilir, saçı, tırnak büyümesini iyileştirebilir, cilt problemlerini tedavi edebilir, vb. Bu nedenle, birçok insan multivitamin haplarını herhangi bir tıbbi tavsiye olmadan alır. Bu makale, faydaları ve aşırı tüketimin olası yan etkileri de dahil olmak üzere günlük multivitamin tüketiminiz hakkında bilmeniz gereken her şeyi paylaşıyor.

MULTİVİTAMİNLER NELERDİR?

Multivitaminler, çoklu vitaminler anlamına gelir; tükettiğiniz gıdalardan yetersiz vitamin ve mineral kaynaklarını desteklemek için çeşitli besin öğelerini birleştirirler. Optimum sağlık için günlük gerekli besin değerine sahip olmanızı sağlamak için multivitaminler alınır.

Bu multivitaminler, kapsüller, tabletler, çiğnenebilir sakızlar, sıvılar ve tozlar dahil olmak üzere kolay tüketim için farklı şekillerde üretilir. Şeklinden bağımsız olarak her multivitamin, titizlikle takip edilmesi gereken önerilen doz ve yönergelerle birlikte gelir. Genellikle yerel mağazalarda bulunurlar ve tezgahta satılırlar.

BİR MULTİVİTAMİN TAKVİYESİ NELERİ İÇERİR?

Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA), reçeteli ilaçlar için olduğu kadar diyet takviyeleri için yasal düzenleyici bir önlemi yoktur. Bu nedenle, multivitaminler şunları içerebilir:

Değişken miktarlarda vitamin

Kalsiyum, potasyum, fosfor gibi makro mineraller

Demir, bakır, iyot, çinko gibi eser mineraller

Yağ asitleri

Otlar

Amino asitler

Herhangi bir multivitamin takviyesi almadan önce tıbbi uzmanınızla ilaç etkileşimlerini tartışmanız gerekebilir.

NEDEN MULTİVİTAMİNLERE İHTİYACINIZ VAR?

Günlük vitamin ve mineral alımı ihtiyacınızı yediğiniz besin kaynaklarından karşılayabilirsiniz. Ancak bazı nedenlerden dolayı gıda kaynaklarından bu alım yeterli olmayabilir ve bu da multivitamin takviyesine ihtiyaç duyulmasına neden olabilir. Aşağıdaki durumlarda ekstra bir multivitamin takviyesine ihtiyacınız olabilir:

1. Kilo verme diyetindesiniz .

2. Glutensiz diyet yapıyorsunuz. Bu, gerekli besinleri değiştirmek için daha fazla sebze, meyve ve multivitamin takviyesi tüketmeniz gerekebileceği anlamına gelir.

3. Obez ve fazla kilolusunuz. Fazla kilolu olmak sizi vitamin eksikliği riskine maruz bırakabilir.

4. Aşırı alkol alıyorsunuz. O zaman gıda kalorilerinizin çoğu gıdalardan çok alkolden gelebilir ve bu da vitamin eksikliğine neden olur ( 4 ).

5. Hamilesiniz. B vitamini, özellikle gebeliğin ilk birkaç haftasında kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, B vitamini ve diğer temel besinleri içeren doğum öncesi multivitaminler, gebeliklerde şiddetle tavsiye edilir.

6. Kıdemli bir vatandaşsınız. Yaşlandıkça, çiğnemede zorluk, muhtemelen ilaçların neden olduğu tat alma tomurcuğu değişiklikleri ve iştah azalması yaşayabilirsiniz. Bu faktörler vitamin eksikliğine neden olabilir.

7. Malabsorpsiyondan muzdaripsiniz. Bu koşullar, gıda sindirim süreçlerine müdahale eder ve temel besinlerin emilimini azaltır. Malabsorpsiyon, ülseratif kolit, ameliyatlar veya ishale ve aşırı kusmaya neden olan hastalıklar tarafından tetiklenebilir.

8. Bazı ilaçları, özellikle de düşük tansiyon, asit reflüsü ve Parkinson hastalığı için reçete edilenleri alıyorsunuz. Çoğu zaman, bu tür ilaçlar vücudun temel vitamin ve mineral deposunu tüketir.

MULTİVİTAMİN TAKVİYESİ HAKKINDA GERÇEKLER

İnsan vücudu, optimal sağlık ve vücut performansı için günlük bir doz temel vitamin ve mineral gerektirir.

Bu vitamin ve mineraller multivitamin takviyeleri alınarak elde edilebilir.

Bazı multivitamin ürünleri, tüketime yönelik gerekli dozu içermez.

Multivitamin takviyesi, dayanıklılık oluşturma, kas geliştirme veya kilo vermede çalışmaz.

Uzun süreler boyunca tavsiye edilmeyen multivitaminlerin sürekli tüketimi sağlık tehditleri oluşturabilir.

Aşırı multivitamin tüketmek vücuttaki aktivitesini veya işlevini artırmaz ancak sağlık sorunları riskini artırabilir.

Günlük sağlıklı yemekler yerseniz, gerekli tüm vitamin ve mineralleri alabilirsiniz ve multivitaminlere ihtiyacınız yoktur ( 6 ).

Vücudunuza en iyi vitamin ve mineral kaynağı doğrudan gıda kaynaklarındandır.

EN İYİ VİTAMİN VE MİNERAL KAYNAĞI

Düzenli olarak meyve ve sebze tedarik edin. Görünürde meyve ve sebzeleriniz varsa, şansınız onları daha sık yakalarsınız.

Yeşilliklerinizi yumuşak bir şekilde pişirin. Yeşilliklerinizi aşırı pişirmek, gerekli besin maddelerini ortadan kaldırabilir.

Bütün gıdaları tüketin. Tam tahıllar, kabuklu yemişler, sebzeler vb. işlenmiş gıdalardan daha fazla vitamin ve mineral içerir.

Yemek hazırlamayı alışkanlık haline getirin. Sağlıklı atıştırmalıklar ve kolay erişilebilir yiyecekler hazırlayın. Her yiyecek almanız gerektiğinde, ulaşmak için sağlıklı bir seçeneğiniz olduğundan emin olun.

MULTİVİTAMİN TAKVİYESİNİN FAYDALARI

Kısa süreli hafızayı geliştirir. Yeterli bir B vitamini kaynağının kısa süreli beyin fonksiyonunu iyileştirdiği bilinmektedir.

Kaygı ve stresi azaltır. Ayrıca B vitamini vücutta sinir sisteminin verimli çalışmasına yardımcı olmak, tüketilen gıdaları enerjiye dönüştürmek gibi çeşitli işlevleri yerine getirir.

Yorgunluk oranını azaltır ve enerji seviyesini arttırır.

Kötü ruh halini iyileştirebilir ve depresyon semptomlarını hafifletebilir.

ÖNLEMLER

Farklı multivitamin ürünlerini birleştirmek tehlikeli olabilir ve sağlık için tehdit oluşturabilir. Bunları almanız gerekiyorsa, tıbbi uzmanınıza danışın.

Belirli bir besin eksikliğiniz varsa, multivitaminler için uygun bir öneri için doktorunuza danışın. Bu, gereksiz dozlarda gereksiz vitamin almamanızı sağlayacaktır.

Multivitamin takviyenizi reçete edildiği gibi veya önerilen doza göre aldığınızdan emin olun.

Lütfen hamileyseniz doğum öncesi önerilen multivitaminleri alın ve tıbbi uzmanınıza danışın.

Herhangi bir tuz duyarlılığınız varsa, multivitaminleri almadan önce lütfen doktorunuza danışın.

Süt ve diğer kalsiyum takviyeleri dahil olmak üzere süt ürünleri ile multivitamin almaktan kaçının. Kalsiyum vücudunuzun multivitamin emilimini engelleyebilir.

Aşırı dozda yağda çözünen vitamin almayın; karaciğerde birikebilir ve olumsuz sağlık koşullarını tetikleyebilirler. Bu vitaminler A, D, E ve K vitaminlerini içerir.

Olası yan etkiler

Multivitaminler, çoklu vitaminler anlamına gelir. Bu nedenle, bir takviye, çeşitli vitaminlerin değişen ölçülerini içerebilir ve gerekli miktardan daha fazlasını almakla sonuçlanabilir. Olası yan etkiler şunları içerir:

Aşırı C vitamini tüketimi ishale, mide kramplarına ve mide bulantısına neden olabilir.

Aşırı çinko ve selenyum alımı yorgunluk, saç dökülmesi ve gastrointestinal rahatsızlığa neden olabilir.

Bazen aşırı tüketim, alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.

Yüz, dil, dudak veya boğazın şişmesi

Kurdeşen

Mide bozukluğu

Ağzınızda olağandışı tat

Baş ağrısı

Diş boyama

Mide kanaması

Artan idrara çıkma

Düzensiz kalp atış hızı

Topal hissi ve kas zayıflığı

Akciğer kanseri

Kabızlık

Mide bulantısı ve kusma