Müstahsil makbuzu nedir, nasıl hazırlanır? müstahsil makbuzu örneği

TAKİP ET

Çiftçilerin çok sık kullandıkları müstahsil makbuzu örneğini word formatında sizler için paylaşacağız. Müstahsil makbuzu nedir? Müstahsil makbuzu nasıl hazırlanır? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık ve içeriğimizde paylaştık..

Reklam
Reklam

Müstahsil makbuzu, çitçiler arasında çok sık kullanılan bir makbuz türüdür. Müstahsil makbuzları genellikle defter tutmak zorunda olan toptancılar ile çiftçilerin defter tutmayan çiftçilerden satın aldıkları ürünler karşılığında düzenledikleri ticari nitelik taşıyan bir belgedir. Müstahsil makbuzu örneği word ile pdf formatlarında ki linklerini içeriğik sonunda sizler ile paylaştık. 

Müstahsil makbuzu nedir?
Müstahsil makbuzu, iki adet nüshadan oluşmaktadır. Çitçilere imzalatılan bu makbuzların bir kopyası işletmelerde kalıyor, aslı da çiftçilerde kalmaktadır. Müstahsil kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve üretici anlamını taşımaktadır. Müstahsil makbuzları defter tutmayan çitçiler için aslında birer fatura niteliği taşımaktadır. İki taraflı olarak düzenlene bu makbuzların bir tarafında satıcı ile üratici yer almaktadır. Diğer tarafında da defteri tutan tüccar ile çiftçi yer almaktadır. Müstahsil makbuzları aynı zamanda hukuki olarak da bir niteliğe sahip olan elektronik belgelerdir. Bu yüzden de '' e - müstahsil makbuzu '' olarak da bilinmektedirler. Ürünün satışını yapan kişi tarafından karşı tarafa verilecek herhangi bir ticari nitelite belge olmadığından dolayı satıcı kişinin bu müstahsil makbuzunu bizzat imzalaması gerekmektedir.

Müstahsil makbuzu kim tarafından düzenlenir?
Satışı yapılan ürünlerin bir karşılığı olarak düzenlenen müstahsil makbuzları, alışveriş esnasında hem düzenlenmesi hem de kesilmesi zorunlu olan ticari bir belgedir. Müstahsil makbuzlarına '' üretici kişisine kesilen makbuz '' da denilmektedir. Müstahsil makbuzları Vergi Usul Kanunu esasına göre düzenlenmektedir. Müstahsil makbuzu örnekleri incelemeye alındığı zaman bu makbuzların ne şekilde ve nasıl düzenlenmesi gerektiği hususunda ve makbuzların içerisinde hangi bilgilerin yer alması gerektiği hususunda çok daha net bir bilgi sahibi olmak da mümkündür. Müstahsil makbuzlarının içerisinde genellikle birtakım bilgilerin yer alması zorunlu bir durumdur. Gerekli olan bu bilgileri ise şu şekilde sıralayabilii;
* Malın satışını yapan çiftçinin adres bilgisi, adı ve soyadı gereklidir.
* Malın alımını yapan tüccar veya çiftçinin adı ve soyadı, adres bilgisi ile unvanı gereklidir.
* Makbuz düzenleme tarihi bilgisi gereklidir.
* Satışı yapılan mal ile ilgili bazı bilgiler ( malın cinsi, miktar bilgisi, bedeli ) gereklidir.

Müstahsil makbuzu doldurma işlemi nasıl yapılmaktadır?
Müstahsil makbuzları, kişilerin isteklerine göre gider faturaları şeklinde noterler aracılığı ile veya maliye ile anlaşması bulunan matbaalar tarafından temin edilmektedir. Fatura ile fatura yerine geçen bütün belgelerde olduğu gibi yeni işe başlayacak olan işletmelerin de işe başlamadan önce, hai hazır haldeki kullandıkları koçanı bitiren işletmelerin de bitmeden hemen önce müstahsil makbuzlarını edinmeleri gerekmektedir. Müstahsil makbuzu stopaj oranları ise sıkça araştırma konusu olmaktadır ve defter tutmadığı öğrenilen çiftçilerden alınan ürünlerin üzerinden Gelir Vergisi Kanunu 94. Madde gereği ile gelir vergisi kesilmektedir ve kalan miktar da satıcı kişisine ödenmektedir. Müstahsil makbuzu kesilen vergi oranları ise şöyledir;
* Zirai ürünler için % 4 oranında vergi kesilmektedir.
* Çiftçi borsaya kayıt yaptırmamış ise % 2 oranında vergi kesilmektedir. 
* Hayvansal ürünler için % 2 oranında vergi kesilmektedir.
* Çiftçi borsaya kayıt yaptırmış ise % 1 oranında vergi kesilmektedir.

E - müstahsil makbuzu nedir?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirtilmiş olan usul ile esaslara göre elektronik ortamda düzenlenmekte olan müstahsil makbuzları, kağıt formları ile aynı derecede hukui özellik ve nitelikleri taşımaktadır. E - müstahsil makbuzlarının kullanılması ise zorunlu değildir. Müstahsil makbuzu muhasebe kaydı işlemleri ise elektronik sistemler sayesinde çok daha kolay bir şekilde yapılmaktadır. Bu makbuzların elektronik ortamda düzenlenmesi hem çok kolay bir şekilde saklanması hem de arşivlenmesi bakımından oldukça fazla tercih edilmektedir.
 

müstahsil makbuzu nedir müstahsil makbuz örneği müstahsil makbuzu nasıl hazırlanır