Müteahhitlik belgesi sorgulama işlemi nasıl yapılır?

TAKİP ET

Alıcıların gayrimenkul satın alımı yaparken en çok dikkat etmeleri gereken konuların başında yer alan müteahhitlik yetki belgesi sorgulama işlemini yaparaken yapılması gerekenlerin neler olduğunu sizler için araştırdık ve bu haberimizin içeriğinde de müteahhitlik belgesi sorgulama işlemi nasıl yapılır? Müteahhitlik yetki belgesi sorgulaması nasıl yapılır? sorularının cevaplarını detaylı bir şekilde açıkladık. İşte detaylar..

Reklam
Reklam

Müteahhitlik belgesi sorgulama işlemi, müteahhit olarak görevini yapmak isteyenlerin almaları gereken resmi bir belgedir ve inşaat sektörü için de çok büyük br öneme sahiptir. Müteahhitlik yetki belgesi olmadan hiçbir şekilde müteahhitlik yapılamamaktadır. Belgesiz olarak çalışıldığının tespit edilmesi durumunda ise gerekli olan her türlü hukuki yaptırım uygulanmaktadır. Müteahhit olarak görev yapmak ve yetki belgesi almak isteyenlerin ilk önce başvuru yapmaları gerekiyor.

Müteahhitlik belgesi nasıl sorgulanır?
Müteahhidin alanında uzman olduğunu gösteren müteahhitlik belgesi, yapılacak olan iş için gerekli olan bütün sorumluluğun da müteahhit tarafından alındığına dair bir teminat niteliği taşımaktadır. İnşaat işine girileceği zaman yapının planlanmasından itibaren gerekli olan bütün izin işlemleri tamamlanarak gereken her türlü kontrolleri yapmak da müteahhidin görevidir. İnşaat işi bittikten sonra da meydana gelecek herhangi bir sorudan da yine müteahhit sorumludur ve kusurun derecesine göre de cezalandırılabilir. Müteahhitlik belgesi sorgulama işlemi ise bu sebeple yapılır.

Müteahhitlik yetki belgesi sorgulama işlemi nasıl yapılmaktadır?
Her meslekte olduğu üzere müteahhitlik mesleğinde de işinde başarılı olan kişiler ile çalışmak çok önemli. İnşaata başlamadan önce ve başladıktan sonra herhangi bir sorun ile karşı karşıya gelmemek için alanında uzman olan ve işinin ehli olan bir müteahhit ile çalışılması gerekiyor. İş geçmişinde herhangi bir cezası olup olmadığının tespit edilmesi için müteahhitlik yetki belgesi sorgulama işlemi yapılır. Bu durum aynı zamanda daha sağlam binalar inşa edilmesine de teşvik etmektedir.

Müteahhitlik belgesi için nasıl başvuru yapılır?
Müteahhitlik belgesi başvuru işlemlerini bir dilekçe yazarak ve gerekli olan evrakları da doldurduktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğüne yapabilirsiniz. Müteahhitlik belgesi başvuru işleminizi yaparken müteahhitlerden bazı evrakları getirmeleri istenmektedir. Söz konusu bu evraklar ise şu şekildedir;
* Kayıtlı olunan oda sicil kaydının fotokopisi ile aslı
* Müteahhitlik belgesi talep edildiğini gösterir dilekçe
* Müteahhitlik belgesi başvuru ücretinin yatırıldığını gösterir bir dekont
* Nüfus cüzdanı fotokopisi
* Başka birine ait olan tapu sorgulaması

Geçici müteahhitlik belgesi sorgulaması nasıl yapılır?
Genelde yapı sahibi olan kişilerin kendi arsasına herhangi bir kar amacı gütmeden kendisi için yapı inşa etmek amacı ile talepte buludukları belgeye geçici müteahhitlik belgesi denir. İlgili parsele ait olan yapım işinde kullanılmak üzere ve 5 yılda bir kere talep edilmek sureti ile yapı sahibi olan kişiye geçici olarak geçici müteahhitlik belgesi verilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlükleri 'ne yapılan başvuru sonucunda herhangi bir olumsuz davranışı olmayan kişilere bu belge verilmektedir. Müteahhitlik belgesi gibi, geçici müteahhitlik belgesi sorgulama işlemleri de çok kolay bir şekilde yapılmaktadır. 

Yambis müteahhitlik belgesi sorgulama işlemi nasıl yapılır?
Bir müteahhit ile karşılıklı olarak anlaşmaya varılmadan önce, müteahhidin yetki belgesine sahi olup olmadığının vatandaşlarca sorgulanmasına imkan tanıyan sisteme Yambis denilmektedir. Sorgulama işlemini yapmak isteyen vatandaşın haricinde hali hazırda Yambis 'e kayıtlı olan kişiler de Yambis müteahhitlik belgesi sorgulama işlmelerini yapabilmektedirler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca müteahhitlerin güvenilirliğini kanıtlamak adına sunulmakta olan bu sistem, hem çok basit hem de herkes tarafından anlaşılabilir bir sistemdir.

Müteahhitlik yetki belgesi numarası sorgulama işlemi nasıl yapılmaktadır?
Müteahhitlik yetki belgesi numarası sorgulama sistemi olan Yambis ile, vatandaşlar birlikte çalışmak istedikleri müteahhitlerin daha önceden yürütmüş oldukları işlerini ve hali hazırda devam eden projelerini, geçmişte almış oldukları herhangi bir cezanın olup olmadığını, sektörde ne kadar zamandır hizmet vererek faaliyette bulunduklarını ya da daha pek çok işlemi bu sistem üzerinden kontrol edebilirler. Kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılan Yambis sisteminde kaydı olmayan vatandaşlar ise e - Devlet sistemi üzerinden de sorgulama işlemlerini kolaylıkla yapabilirler. 

müteahhitlik belges sorgulama işlemi nasıl yapılır? geçici müteahhitlik belgesi sorgulama geçici müteahhitlik belgesi nedir müteahhitlik yetki belgesi nasıl sorgulanır