Müzakere görüşmeleri Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı sona erdi

TAKİP ET

Antalya'da düzenlenen üçlü barış zirvesi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ,Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın katılırken barış zirvesi bitiminde taraflar açıklamalarda bulunuyor.

Reklam
Reklam

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, toplantının ardından açıklama yapıyor:
Barış görüşmeleri bitiminde açıklamalarda bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba diplomatik çözümler bulmaya çalıştıklarını aktarırken Ukrayna’nın havadan bombalandığını ve bu görüşmeye insanı bir amaçla geldiğini aktardı. Tahliyeler konusunda Lavrov taahhüt vermediği ancak çabalarını sürdürmeye karar verdiklerini bildirdi. Amaçlarının çözüm sağlayabilmek olduğunu aktaran Kubela, ilerleme kaydedebilirlerse yine bu formatta görüşme için hazır olacaklarını aktardı.

"SAVAŞI DURDURAMIYORUZ"
Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız.
ATEŞKESTE İLERLEME KAYDEDİLEMEDİ
İki Dışişleri Bakanı bir araya gelince tanım gereği barış, güvenlik konularını ele almaları gerektiğini aktaran Kubela 24 saatlik ateşkes konusunda anlaşma için çaba gösterildiğini ancak ateşkes konusunda ilerleme gösteremediklerini aktardı.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un açıklamaları ise şöyle:
Bu görüşmenin Türk tarafının teklifiyle yapıldığını,özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Rusya Devlet Başkanı Putin'in de yaptığı telefon görüşmesinde bu kararın alındığını aktardı. Her türlü temastan yana olduklarını belirten Lavrovü Ukrayna krizinin temelinde yatan sorunların çözümü için her türlü çabayı desteklediklerini aktardı.
"MÜZAKERELERİN EYRİNİ ALACAK HİÇBİR ŞEY YOK"
Aslında bu temaslar sonucunda bir katma değer elde etmek gerekir. Ukraynalı meslektaşlarımız tarafından herhangi bir şekilde gerçek müzakere yolunun yanlış yere sapması için kullanılmamasını istiyoruz. Bugünkü görüşmemizde şu anlaşıldı: Müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yoktur.
"İNSANİ KORİDOR ÖNERİMİZİ TEKRARLADIK"
Biz aynı zamanda Rusya tarafının günlük olarak insani koridor açılması konusundaki önerisini tekrarladık. Bu önerimiz hala geçerli. Tüm tarafların, AB'nin görüşlerinin de ele alınarak Ukrayna krizinin çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.

 

Antalya Barış Ukrayna Rusya