Nafaka nedir? Nafaka davaları nelerdir? Nafaka nasıl artırılıp azaltılır?

TAKİP ET

Nafaka, boşanan kişilerin belli ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve boşanmanın ardından mağdur kalmaması adına hâkim tarafından belirlenecek miktarda ödemenin yapılmasıdır. Pek çok farklı nedenle nafaka alınabilmektedir. Ancak nafaka kazanmak için belli şart ve koşulların sağlanması gerekmektedir. Bu şartlar ise anayasa da yazmakta ve kurallara göre hukuki işlemler gerçekleştirilmektedir. Peki, Nafaka nedir? Nafaka davaları nelerdir? Nafaka nasıl artırılıp azaltılır? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Birçok farklı nedenle nafaka davası açılmaktadır. Devlet tarafında anayasada yazılı olan kanunlar çerçevesinde karara bağlanan nafaka davası birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Nafaka kazanmak için belli şartların sağlanması gerekmektedir. Peki, nafaka nedir? Nafaka davaları nelerdir? Nafaka nasıl artırılıp azaltılır? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları haberimizde…

NAFAKA NEDİR?
Türk Medeni Kanununda yer alan belli koşulların oluştuğu durumlarda nafaka ödemesi gereken yani nafaka yükümlüsü olarak belirlenen kişi ya da kişiler tarafından ödenmesi gereken, kanun tarafından belirtilen belli kişilerin geçimlerini sağlayabilmeleri adına asgari ihtiyaçlarını karşılayabilecek miktarda hakim tarafından belirlenen belli bir miktar parasal katkıya ‘Nafaka’ adı verilmektedir.

Nafaka miktarı hesaplanırken hakim çocuğun yaşını, eğitim durumunu, o anki günün ve genel olarak dönemin şartları göz önünde bulundurularak her iki tarafın da ekonomik koşullarını, tarafların aynı şekilde sosyal ve ekonomik durumlarını dikkate alarak, çocuğun da ihtiyacı ve giderleri düşünülerek verilecek olan tutar hesaplanır. 

Nafaka verilirken her iki tarafın da zor durumda kalmayacak şekilde hesaplama yapılır. Nafaka verilecek tarafın belli ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar bir miktar verilmektedir. Her iki tarafın da zor durumda kalmaması adına, genel kurallara ve genel toplum ve aile yapısına bakarak nafaka ödemesi gerçekleştirilmektedir.

Nafaka verilmesindeki genel amaç, nafaka verilen kişinin boş yere para alması değil, kendini idare edebilecek kadar ve temel ihtiyaçlarını asgari düzeyde karşılayabilmesi adına, tek başına ve yalnız kalıp düşkün bir durumda kalmasın diye verilen belli bir miktardır.

NAFAKA DAVALARI NELERDİR?
Nafaka davaları kişilerin durumlarına, koşullarına göre farklılık gösterir. Nafaka davası açmak isteyen eşler, boşanma davasının sonucuna ve eşlerin anlaşıp anlaşmamasına bağlı olarak değişmektedir. Eşlerin boşanma davasında anlaşmalı olarak boşanmaları ve bu boşanma esnasında eşlerin kendi aralarında anlaşmış oldukları belli bir tutar nafaka verilirken, çekişmeli boşanma davalarında ise hakimin vereceği karara göre nafaka ödemeleri yapılacaktır. 


Mahkemeye başvurarak, güncel şartlara göre nafaka arttırılabilir, azaltılabilir veya tamamen kaldırılabilmektedir. Nafakanın artırılıp azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması yine hakim tarafından karar verilecek ve bu durumlarda o anki yaşam şartları da göz önünde bulundurulacaktır.

Nafaka davaları; 

Nafakayı azaltma davaları,

Nafakayı arttırma davaları,

Nafakayı kaldırma davaları,olmak üzere 3’e ayrılmaktadır.

NAFAKANIN ARTTIRILMASI DAVASI NEDİR?
Şartlar sürekli değiştiği için mahkemenin daha önce vermiş olduğu nafaka tutarı nafaka alan tarafa az gelebilir. Günümüz şartlarında nafakanın yetersiz kalması ve zorluk içinde yaşama durumu olduğunda nafakanın arttırılması gerekmektedir ve böyle bir durumda yine hakim kararıyla nafaka miktarında artış sağlanacaktır.

Günümüz koşullarına göre ödenen nafaka miktarının, ödenen kişinin hayatını idare edebileceği ve yoksulluk çekmeyeceği bir miktarda olmalıdır. İhtiyaçlarına ve geçimini sağlayabileceği miktara göre nafaka miktarı düşük olduğunda, dava açılarak yeni bir mahkeme kararıyla fiyat yükseltilebilecektir. 

NAFAKANIN AZALTILMA DAVASI NEDİR?
Hayat şartlarında sağlanan iyileşme durumu karşısında alınan nafaka miktarında azalma görülebilir. Günün şartlarına göre nafaka veren kişinin normal hayat şartlarını idare edememesiyle ortaya çıkacak sorunları önlemek ve sosyal yaşamına zarar verirse, dava açılarak bunun önlenmesi için mahkeme tarafından karar verilir ve hakim yeni miktarı belirleyecektir. 
Hakim her iki tarafın da yaşam şartlarını düşünerek karar verecek ve o günün şartlarına göre en uygun ödemeyi ve her iki taraf içinde adil olanı sağlayacaktır.

NAFAKANIN KALDIRILMASI DAVASI
Nafaka belli durumlar karşısında kaldırılabilir. Taraflar bu durum için mahkemeye başvurabilir. Çocuk için nafaka veriliyorsa, çocuk ergin bir birey olduğunda veya öğrenimini bitirip mezun olduğunda bu nafaka ortadan kalkacaktır. Boşanma davaları sonucunda verilen bu nafakaların kaldırılmasında belli etkenler vardır. Bu etkenler şu şekilde sıralanabilir;

Eşlerden birisinin ölmesi durumunda nafaka ortadan kalkacaktır.

Nafaka alan kişinin tekrardan evlenmesiyle nafaka ücreti ortadan kalkacaktır.

Nafaka alan eşin evli olmasa bile evli gibi hayat yaşıyor olması da nafakanın kalkmasına sebep olacaktır.

Nafaka alan eşin, ahlaki kurallara aykırı bir yaşam sürmesi,

Nafakaya ihtiyacı olmayacak şekilde, nafaka alan tarafın nafakaya ihtiyacının olmaması Bunun gibi durumlar karşısında nafaka ortadan kalkacaktır. 

Bu gibi durumlarda genel hatlarıyla nafaka arttırılabilir, azaltılabilir veya tamamen ortadan kaldırılabilmektedir. 

nafaka nafaka davaları nafaka azaltma nafaka artırma nafaka kaldırma