NASA yarım yüzyıl sonra yeniden Ay'a geri dönüyor! Roket gökyüzü semalarında hür bir kuşa döndü…

TAKİP ET

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) gerçekleştirdiği iki başarısız denemenin ardından “Artemis 1” roketini yeniden Ay’a fırlatmak için planlarını yapıyor.

En son Florida üzerinde Nicole Kasırgası sebebi tehdidi ile ertelenen fırlatma işleminin bugüne kaldığı aktarıldı. NASA Ay’da kalıcı bir varlık oluşturmayı misyon edinerek yeni gelecekte Mars’a yapılacak olan yolculuğa hazırlık yapmayı hedefliyor.

“Çarşamba olmasını planlıyoruz”

Artemis 1 misyonunun yöneticisi Mike Safarin konu ile alakalı “zamanımız yaklaşıyor, hissediyoruz. Bunun Çarşamba günü olmasını istiyoruz.” sözlerine yer verdi. Uzay programı adını Yunan mitolojisinde yer edinen Apollon’un kız kardeşinden aldı. Bu program sayesinde insanların Ay topraklarına ayak basmasının ardından 50 yıl sonra aynı misyonu gerçekleştirilebilecek.

İlk lansman gerçekleşti

NASA’nın bu zamana kadar tasarlamış olduğu en donanımlı ve en güçlü roket olan Uzay Fırlatma Sistemi roketinin ilk lansmanı bugün yerel saat ile 01.04’e ayarlanarak gerçekleşmiş oldu. Hedeflenen fırlatma Ağustos ayında yaşanan teknik sorunlar yüzünden, Eylül ayında ise yaşanan Ian Kasırgası yüzünden ertelenmişti.

Artemis 1 Ay’daki yolculuğuna uğurlandı

Fırlatması 2 kez ertelenen roket, 16 Kasım 2022 tarihinde (bugün) yerel saat ile 10.00’daa Ay’daki yolculuğu için fırlatması gerçekleşti.