NATO'da büyük olay! Gizli füze sistemi çalınıp internette sattılar

TAKİP ET

NATO'da kriz yaşatan bir olay gerçekleşti. Finlandiya ve İsveç'in üyeliklerini onaylama aşamasında olan NATO'da füze üretimi yapan bir firmanın gizli askeri bilgileri içinde barındırdığı bilgiler bir grup hacker tarafından ele geçirilerek internet üzerinden satışı gerçekleşti. NATO yaşanan olay hakkında inceleme başlattı.

Reklam
Reklam

NATO, füze üretimi yapan bir firmanın gizli askeri bilgileri içinde barındırdığı verilerin bir grup hacker tarafından ele geçirip online platformda satmasının ardından olaya ilişkin inceleme başlattı. Hacker grubunun ele geçirip satışını gerçekleştirdiği veriler arasında Ukrayna savaşında kullanılan NATO silahlarının tasarımları da yer almaktadır.

Füze sistemleri satıldı

Avrupa'nın ileri gelen silah üreticilerinden biri olan MBDA Füze Sistemleri’nin Verilerini ele getiren ve suç işlediği ortaya atılan hackerler, ele geçirdikleri bilgileri online sistemde satışa çıkardı. MBDA, verilerinin çalındığını doğrulasa da gizli askeri belgeler ile ilgili hiçbir bilginin kendilerine ait olmadığını duyurdu. Fransa merkezli, Avrupa genelinde aktif olan şirket, gizliliği kalmamış harici 1 bellekten çalındığını; bilgilerin İtalya'da çalınması sebebiyle İtalya makamlarıyla birlikte olayı soruşturduğu anlarını aktardı. Soruşturmada MBDA’nın tedarikçileri üzerine yoğunlaştığı görülüyor.

Bir NATO sözcüsü, MBDA’dan Çalındığı ortaya atılan verilerle ilgili iddiaların değerlendirildiğini, herhangi birinin NATO ağının gizliliğinin ihlaline dair bir bilgi olmadığını dile getirdi. Rusça ve İngilizce dilleri üzerinden yapılan forumlarda hackerler 80 GB’lık Bu veriyi 15 Bitcoin (yaklaşık olarak 18 bin pound) Karşılığında satışı çıkararak alıcısına verecek. Şu ana kadar bir alıcının çıktığını da forum üzerinden duyurdular.

Çalınan verilerin satışı için hazırlanan reklam metninde kapalı askeri projelerde yer alan şirketlerin çalışmaları ile ilgili gizli bilgiler içerdiği, şirketler arası çizim, tasarım, sunum, video ve fotoğraflar, sözleşme metinleri ve yazışmaların da yer aldığı iddia edilerek ilgilenen kişilerin daha çok dikkatini çekiyor.

Bazı ülkeler ile ilgili bilgiler ortaya çıktı

Forum kullanıcılarına açık, BBC’nin de gördüğü fakat bağımsız olarak doğrulamadı 50 MB’lık kısımda ABD hava kuvvetlerinin 2020 yılının sonunda Estonya ve Baltık ülkelerinde uyguladığı iletişim istihbaratı ile ilgili bazı detaylar yer almaktadır. MBDA Füze Sistemleri, Fransa, İtalya ve İngiltere'de füze sistemleri üzerinde çalışan şirketlerin birleşmesinin ardından 2001 yılında kuruldu. 13 bin çalışanı bünyesinde barındıran şirket geçtiğimiz yıl 3,5 milyar pound gelir elde ettiğini açıklamıştı. İngiltere Savunma Bakanlığı ABD ordusu ve NATO da şirketin müşterileri arasında yer almaktadır.