NATO ülkeleri hangileridir? Hangi ülkeler NATO'ya üye? Türkiye NATO'ya üye mi? NATO ne zaman kuruldu? NATO'yu kim kurdu?

TAKİP ET

Son günlerdeki gelişmelerin ardından NATI ülkeleri merak konusu oldu. Hangi ülkelerin NATO'ya üye olduğunun yanı sıra NATO'nun ne zaman ve kim tarafından kurulduğu da merak edilmeye başladı. Biz de bu haberimizde sizlere detaylı bilgileri verdik. İşte konuya ilişkin detaylar...

Reklam
Reklam

Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim sonrasında vatandaşlar NATO ülkelerinin hangileri olduğunu merak etmeye başladı. Peki hangi ülkeler NATO'ya üye? NATO'da kaç üye ülke var? NATO ne zaman ve nasıl kuruldu? İşte konuya ilişkin detaylar...

Son günlerde Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim tüm dünyada yankı uyandırmaya devam ediyor. ABD, Rusya'nın Ukrayna'ya saldıracağını düşündüğünü dile getirirken Rusya ise şuan için öyle bir durum söz konusu olmadığını bildiriyor. Lakin bunların yanı sıra yaşanan gelişmeler savaş olup olmayacağı sorusunu akıllara getiriyor. Gelişmeler doğrultusunda hem Rusya'nın hem de Ukrayna'nın devlet başkanlarının verdiği demeçler büyük bir ilgi ile takip ediliyor. Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin nasıl ve ne zaman sonlanacağı dünya üzerinde şu sıralar en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Bunların yanı sıra iki ülke arasındaki gerilimin NATO üyelerini ilgilendirir ilgilendirmediği de merak ediliyor. Vatandaşlar NATO ülkelerinin hangileri olduğunu, NATO'nun ne zaman ve nasıl kurulduğunu merak ediyor. Bunun yanı sıra Ukrayna ve Rusya'nın NATO'ya üye olup olmadığı merak ediliyor. Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin yakından takip edildiği bu günlerde NATO'ya ilişkin merak edilenler de arttı. İlk defa söz konusu olmayan NATO'nun bu durumlardaki etkisi herkes tarafından merak ediliyor. NATO’nun bu kriz aşamasındaki rolü nedir? Bizde bu haberimizde sizlere NATO'nun ne olduğundan, ne zaman kurulduğundan, genel merkezinden, hangi ülkelerin NATO'ya üye olduğundan, Rusya ve Ukrayna'nın NATO'ya üye olup olmadığından ve son zamanlarda merak edilen NATO'nun 4. Ve 5 maddelerinden bahsettik. Detaylı bilgi sahibi olmak için haberimize okuyabilirsiniz.

NATO nedir?

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü olarak bilinen ve 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan bunun yanı sıra farklı dönemlerde 17 ülkenin daha dahil olduğu uluslararası askeri ittifak kuruludur. Bu örgütün amacı örgüt üyelerinin herhangi bir dış güce karşı alabilecekleri saldırının karşısında ortak savunma yapmaktır. NATO'nun merkezi örgütün Kuzey Amerika ve Avrupa'daki 29 üyesinden biri olan Belçika başkenti Brüksel'de. 21 ülke NATO'nun "barış için ortaklık" deyimi altındaki girişiminde yer alırken 15 ülke ise kurumlaşmış diyalog programlarına dahil ülkelerdir. NATO'nun üyelerinin toplam askeri harcaması, tüm dünyadaki savunma harcamalarının %70'inden de fazladır. Üyelerin savunma harcamalarının GSYİH'lerinin %2'si kadar olması gerekiyor.

NATO kuruluş tarihi : 4 Nisan 1949, Washington, DC, ABD

NATO genel merkezi : Brüksel, Belçika

Hangi ülkeler NATO'ya üye?

NATO, Kuzey Amerika ve Avrupa'dan 30 üye ülkeden oluşmuş uluslararası bir ittifak örgütüdür. 4 Nisan 1949 tarihinde Kuzey Atlantik Antlaşması'nın imzalanması sonucunda kurulan bu örgütün başlangıçta 12 ülke ile çıktığı yolda şimdi ise toplamda 30 ülkeye sahiptir.

Nato Ülkeleri İsimleri:

ABD

Almanya

Arnavutluk

Belçika

Birleşik Krallık

Bulgaristan

Çek Cumhuriyeti

Danimarka

Estonya

Fransa

Hırvatistan

Hollanda

İspanya

İtalya

İzlandaa

Kanada

Karadağ

Kuzey Makedonya

Letonya

Litvanya

Lüksemburg

Macaristan

Norveç

Polonya

Portekiz

Romanya

Slovakya

Slovenya

Türkiye

Yunanistan

Türkiye NATO'ya üye mi?

Ülkemiz NATO'ya 1952 yılında üye olmuştur.

Rusya NATO'ya üye mi?

Son günlerde gündemden düşmeyen Rusya NATO'ya üye değildir.

Ukrayna NATO'ya üye mi?

4 Nisan 1949 tarihinde yapılan antlaşma ile oluşan bu örgüte Ukrayna'da üye olacağını duyurdu. Doğu Avrupa'da yer alan Ukrayna 26 Aralık 1991'de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 24 ağustos 1991 yılında bağımsızlığını ilan etti. Kuruluşundan 30 yıl sonra Ukrayna şuan için NATO üyesi değil lakin geçtiğimiz günlerde Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ilerleyen zamanlarda NATO'ya üye olacağını bildirdi.

NATO'nun 4. maddesi nedir?

NATO'nun 4. maddesi çerçevesinde bir üye ülke ulusal güvenliği, sınır bütünlüğü veya bağımsızlığı tehlike altına girmesi durumunda istişareler için diğer üye ülkeleri acil durum toplantısına çağırabilir.

NATO'nun 5. maddesi nedir?

"Taraflar, Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da kendilerinden birine ya da daha fazlasına yöneltilecek silahlı bir saldırının, hepsine yönelmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldırı olursa, BM Yasası'nın 51'inci Maddesi'nde tanınan bireysel ya da kollektif öz savunma hakkını kullanarak her birinin, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerleri ile uyum içinde, silahlı güç kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak, saldırıya uğrayan Taraf ya da Taraflar'a yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır. Böylesi herhangi bir saldırı ve bunun sonucu olarak alınan bütün önlemler derhal Güvenlik Konseyi'ne bildirilecektir. Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği sağlamak ve korumak için gerekli önlemleri aldığı zaman, bu önlemlere son verilecektir."

nato NATO ülkeleri NATO ne zaman kuruldu