Neden horlarım?

TAKİP ET

Gece boyunca kütük kesiyormuş veya su motoru çalışıyormış gibi yüksek sesle horluyor musunuz? Eğer öyleyse, yalnız değilsiniz - horlama çok yaygın.

Reklam
Reklam

Horlama, bir yatak partneri için rahatsız edici olabilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir, bu nedenle uykunuz gürültülü olduğunda nedenleri incelemeye değer. Uyku tıbbı uzmanı Nancy Foldvary-Schaefer, DO, MS diyor ki, horlamanın bazı olası nedenleri diğerlerinden daha ciddidir.

Horlama normal mi?

Horlama oldukça yaygındır. Uzmanlar, horlamanın milyonlarca insanı ara sıra veya düzenli olarak etkilediğini tahmin ediyor.
Üst solunum yolunuz zayıf ve gevşek olduğunda daralabilir. Bu, ağzınızdan ve burnunuzdan geçerken havanızın izlediği yolun tıkanabileceği anlamına gelir. 
Dr. Foldvary-Schaefer, "Horlamaya, üst solunum yolunuzu destekleyen kasların geceleri zayıflayıp sarkması neden olur" diye açıklıyor. "Ve horlama, hava yolunuz kararsız olduğunda çıkardığı sestir."
Horlama, örneğin bahar alerjisi mevsiminde veya sinüs enfeksiyonunuz varsa, ara sıra meydana gelen bir durum olabilir veya düzenli olarak olan bir şey olabilir. 

Horlamanın nedenleri

Horlamanın nedenleri kişiden kişiye, yaşınıza ve sahip olabileceğiniz sağlık sorunlarına göre değişiklik gösterebilir.
Obstrüktif uyku apnesi
Çoğu durumda, horlama, uykudayken nefesinizin durakladığı veya kesintiye uğradığı bir sağlık durumu olan obstrüktif uyku apnesinin ilk belirtilerinden biridir.
Uyku apnesinin semptomları arasında gündüz uyku hali veya yorgunluk, nefes nefese kalma veya geceleri boğulma atakları ve uyurken nefesinizin kesilmesine tanık olan bir yatak partneri bulunur. 
Dr. Foldvary-Schaefer, “Uyku apnesi olan birçok insan, uyuduklarında nefeslerinin kesildiğinin veya hava yolları kapandıktan sonra hava yollarını tekrar açmak için horlama veya horlama sesleri çıkardıklarının farkında değiller” diyor. ”
Ağzınızın çatısı veya küçük dilinizin daha uzun olması
Ağzınızın çatısı normalden daha uzun veya daha yumuşaksa - veya küçük diliniz veya ağzın arkasındaki sarkan doku daha uzunsa - burnunuzdan boğazınıza açıklık daha dar olabilir. Bu, hava yolunuzu kısmen tıkayabilir. Nefes aldığınızda, bu bir sorun haline gelebilir - bu şeyler titreşir ve birbirine çarpabilir. Sonuç: horlama sesi.
Tıkalı burun hava yolları
Nazal pasajları kısmen bloke ettiyseniz, bunların içinden hava aktarmak için ekstra çaba sarf etmeniz gerekir. Bu, yumuşak ve sarkan dokuyu bir araya getirebilir veya çökerterek horlamaya neden olabilir.
Septum eğriliği (bir burun deliğini diğerinden ayıran duvar) veya nazal polipler (inflamatuar büyüme) gibi burnunuzdaki yaralanmalar da horlamaya yol açan tıkanıklığa neden olabilir.
Uyku pozisyonu
Sırt üstü uyumak, yan veya karın üstü uyumak gibi diğer pozisyonlardan daha fazla horlama ile ilişkilidir. Niye ya? Bu pozisyonda uyumak, dilinizin boğazınızın arkasına doğru gevşemesine neden olarak, kısmen tıkanmış bir hava yolu ile sonuçlanabilir. 2009 yılında 2.077 uyku bozukluğu hastası üzerinde yapılan bir araştırma, horlamanın %54'ünün uyku pozisyonundan kaynaklandığını buldu.
Alkol
Yatmadan önce çok fazla içmek, üst solunum yolunuzu açık tutan kasların gevşemesine neden olarak horlamaya neden olabilir. Dr. Foldvary-Schaefer, "Geceleri alkol, merkezi sinir sistemi depresanıdır" diyor. "Hava yolunuzu daha gevşek hale getirebilir." 

Horlama ne zaman sorun olur?

Her horlama olayı uyku apnesi gibi ciddi bir sorununuz olduğu anlamına gelmez.  Tersine, horlamıyorsanız, bu uyku apneniz olmadığı anlamına gelmez.
Dr. Foldvary-Schaefer, “Uyku kliniğinde kimin horlayıp kimin uyku apnesi olabileceğini bilmek her zaman kolay değildir” diyor. "Horlama, uykuda solunum bozukluğu spektrumunun hafif ucundadır." 
Bununla birlikte, horlamanızın sesi, daha ciddi bir şey olup olmadığına dair bir ipucu olabilir. Dr. Foldvary-Schaefer, "Yüksek sesle, rahatsız edici horlama hakkında konuşan kişilerin uyku apnesi olma olasılığı daha yüksektir" diyor. "Bu sana benziyorsa, bir uyku çalışması hakkında sağlık uzmanınla konuşmalısın."
Horlama, genellikle sergileyebileceğiniz belirtilerden yalnızca biridir. Dr. Foldvary-Schaefer, "Horlayanları gördüğümüz çoğu insanda uyku apnesinin başka semptomları oluyor" diyor. Bunlar şunları içerir:
Geceleri uyanıkken nefes nefese kalmak. 
Gün içinde tazelenmiş hissetmemek.
Yatak arkadaşınız horladığınızı, nefes nefese kaldığınızı veya uykunuzda nefes almayı bıraktığınızı bildiriyor. 
Bu durumlarda, uyku apnesini ekarte etmek için kesinlikle bir uyku çalışması yaptırmaya hak kazanırsınız.
Tedavi edilmediği takdirde, özellikle orta ila şiddetli aralıktaysa, obstrüktif uyku apnesi ciddi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilebilir.
Dr. Foldvary-Schaefer, bu durumdaki kişilerin obezite ve diyabet gibi metabolik bozukluk riskinin yanı sıra kardiyovasküler hastalık, yüksek tansiyon, kalp krizi, felç ve hatta bilişsel bozukluk için daha yüksek risk taşıdığını söylüyor. Kardiyak aritmiler de dahil olmak üzere ciddi kalp rahatsızlıkları, tedavi edilmeyen uyku apnesinin bir başka potansiyel sonucudur.
Diğer yan etkiler arasında gündüz aşırı uyku hali ve konsantrasyon bozukluğu yer alır, bu da uykulu sürüşe ve hatta zayıf hafıza ve konsantrasyona neden olabilir.
Dr. Foldvary-Schaefer, "Bazı durumlarda, bir kulak, burun ve boğaz cerrahına danışmak, cerrahi bir işlemin horlama tedavisine çözüm olup olmadığını değerlendirmeye yardımcı olabilir" diyor.