Neden susuz kalmış hissediyorsunuz? 8 yaygın sebep

TAKİP ET

Hepimizin su içmeye ihtiyacı var - genellikle sandığımızdan daha fazla. Peki, her gün bolca su içmenize rağmen hala susamış ve susuz kalmışsanız?

Reklam
Reklam

Başka bir şeyin olduğunun işareti olabilir. İlaçlarınız, ne kadar terlediğiniz ve hasta olup olmadığınız gibi faktörler hidrasyon seviyenizi etkileyebilir.

Acil tıp doktoru Baruch Fertel, MD , dehidrasyonu ve buna neyin neden olabileceğini açıklıyor.

Dehidrasyon nedir?

Vücudunuzun %55 ila %78'i sudan oluşur. Susuz kaldığınızda, vücudunuzda su eksikliği olur ve vücudunuz gerekli işlevleri yerine getirmek için yeterli suya sahip olmaz.

Bu, yeterince su içmemekten veya terleme, kusma veya ishalden hızlı bir şekilde su kaybetmeniz ve kayıpları karşılamamanız olabilir.

Su, sindirime yardımcı olur, eklemlerinizi yağlar, tükürük üretir, vücudunuza oksijen verir, vücut ısınızı düzenler ve vücudunuzun elementlerini dengeler.

Bu nedenle, yeterince su içmediğinize dair işaretlere dikkat etmeniz önemlidir.

Dr. Fertel, "Birkaç saattir idrar yapmadığınızı fark ederseniz veya idrar yaparken idrarınız çok koyu, çok yoğunsa, bu yeterince içmediğinizin bir işareti olabilir" diyor.

Susuz kalmış olabileceğinizi gösteren işaretler:

Azaltılmış idrar çıkışı.

Koyu renkli konsantre idrar.

Baş ağrısı.

Mide bulantısı.

Kas krampları.

yorgunluk _

Baş dönmesi, sersemlik.

Kuru ağız.

Kabızlık _

Dehidrasyon , vücut sıcaklığınızın yükselmeye başladığı ısı tükenmesine yol açabilir .

Dr. Fertel, “Vücudun bazı metabolik süreçlerinde yavaşlamaya neden olabilir” diyor. “Daha ciddi bir duruma, yani sıcak çarpmasına ilerlemeyi önlemek için sıcak havalardan çıkmanız ve daha fazla sıvı almanız gerekiyor . Sıcak çarpması hayatı tehdit edici olabilir.”

Susuz kalmanızın nedenleri

Yani, daha fazla su içmeye çalışıyorsunuz ama hala susuz hissediyorsunuz. İşte bunun birkaç nedeni.

Yeterince su içmemek

Açık görünüyor, değil mi? Ancak çoğu zaman her gün yeterince su aldığınızı düşünebilirsiniz. Ama gerçekte, yetersiz geliyorsun.

Her gün ne kadar su içmeniz gerekiyor?

Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri günlük sıvı alımı için aşağıdakileri önermektedir:

Erkekler için 125 ons (3.7 litre).

Kadınlar için 91 ons (2.7 litre).

Ancak Dr. Fertel, bunun o kadar da kesik ve kuru olmadığı konusunda uyarıyor. Dr. Fertel, "Bu yönergelerin o kadar yararlı olduğunu düşünmüyorum çünkü bu normal bir durumda ortalama kiloya sahip normal bir insan içindir" diyor.

Ne kadar su içmeniz gerektiği, kullandığınız enerji miktarına bağlı olarak durumunuza özeldir. Faktörler ne kadar egzersiz yaptığınızı, ne kadar terlediğinizi ve ne kadar meyve ve sebze yediğinizi içerebilir.

Dr. Fertel, “Genel bir kural, susadığınızda içmektir” diyor. "Susadıysan, iç."

Daha büyük, küçük çocuklar veya susuzluk mekanizması azalmış olabilecek kişiler sıvı içmeye teşvik edilmelidir.

Elektrolit dengesizliği

Su önemli olsa da, meyve ve sebzelerden elektrolitler (sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum klorür gibi) almanız gerekir.

Dr. Fertel, “Suda hidrojen ve oksijen var, ancak vücut için ihtiyaç duyduğumuz elektrolitler yok” diye açıklıyor.

Muz ve elma gibi yiyecekleri yemek sadece vücudunuzu nemlendirmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sinir ve kas fonksiyonunu, kan akışını ve beyin fonksiyonunu düzenlemeye yardımcı olan gerekli elektrolitleri de sağlar. Elektrolitler ayrıca vücudunuzun hücrelerinde ne kadar su kaldığını düzenlemeye yardımcı olur.

Spor içecekleri veya diğer rehidrasyon çözümleri, terlemeden kaynaklanan elektrolit kayıplarını geri kazanmaya yardımcı olabilir.

Bir anda su içiyorsunuz

Her sabah uyanıp bir galon su içiyorsanız, yarardan çok zarar veriyor olabilirsiniz.

Sisteminizi suyla aşırı yüklemek, vücudunuzun yalnızca hayati elektrolitleri alarak idrarınız yoluyla fazlalığı atmasına neden olur.

Bunun yerine, gün boyunca susuz kalmayı hedefleyin.

Çok terliyorsunuz

İster egzersiz yapıyor olun, ister sıcakta dışarıda olun, terleme sıvı ve elektrolit kaybına neden olur. Kaybettiklerinizi yenilemek için daha fazla su içmezseniz dehidrasyona neden olabilir.

Dr. Fertel, “Unutmayın, terleyerek ve nefes alarak sıvı kaybedebiliriz” diyor. "Yani, sulu kalmak önemlidir."

Kahve veya soda içiyorsunuz

Buzlu mochayı ağzına kadar içip yeteri kadar su içtiğini düşünmek cazip gelse de, bu o kadar kolay değil.

Kahve, kafeinli gazlı içecekler ve hatta alkol gibi içeceklerin idrar söktürücü etkisi olabilir, yani daha fazla idrara çıkmanıza veya idrara çıkmanıza neden olabilir, bu da daha fazla susuz kalmanıza neden olabilir.

Hastasınız

Bir virüsle savaşmak mı? Bir virüsle uğraşmak da susuz kalmanıza neden olabilir. Kusma, terleme ve ishalin her biri sıvı kaybına neden olabilir.

Tek seferde çok miktarda su içmek yerine, vücudunuzun idare etmesi daha kolay olabileceğinden gün boyunca sıvılardan yudumlamak isteyebilirsiniz. Spor içecekleri, çay veya tavuk suyu düşünün.

Dr. Fertel, “Tavuk çorbasının güzelliği, suyun vücutta kalmasına yardımcı olan tuz içermesidir” diyor.

Kullandığınız ilaçlar

Bazı ilaçlar susuz kalmanızı kolaylaştırabilir.

Diüretikler, antasitler, laksatifler ve tansiyon ilaçları alıyorsanız, bunlar vücudunuzdan su ve elektrolitleri atmak üzere tasarlanmış olabilir.

Dehidrasyon bir yan etki olarak listeleniyorsa doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Dr. Fertel, "Kalp yetmezliğiniz veya sıvı tutulmasıyla ilgili sorunlarınız varsa, sıcak veya ılık havalarda susuz kalmamak için optimal sıvı rejimleri hakkında doktorunuzla konuşun" diyor.

Şeker hastalığı

Sık idrara çıkıyorsanız ve her zaman susamış görünüyorsanız, bu diyabetin erken bir belirtisi olabilir.

Vücudunuz şekerden kurtulmaya çalışıyor; Bu nedenle, sık idrara çıkma. Ve dehidrasyona yol açabilir. İdrarınız tatlı kokulu olabilir ve buna kilo kaybı eşlik edebilir.

Dr. Fertel, “Ağzınızda metalik bir tada ve tatlı, meyveli veya oje çıkarıcıya benzer bir kokuya sahip olabilirsiniz” diye açıklıyor.

Bu konuda ne yapmalı?

Gün boyunca susuz kalmayarak dehidrasyonu önleyebilirsiniz. Söylemesi yapmaktan daha kolay belki. Ancak burada sıvı alımınızı sürdürmenize yardımcı olacak birkaç ipucu var.

Sıvı tüketiminizi takip edin. Su izleme uygulaması veya tüketilen ons miktarını gösteren bir su şişesi kullanıyor olsanız da, ne kadar su içtiğinize dair bir temel belirlemek ve ardından oradan artırmayı hedeflemek iyi bir fikirdir.

Hatırlatıcıları ayarlayın. Bir su izleme uygulaması ayrıca bir hatırlatma işlevine sahip olmalı ve telefonunuza veya akıllı saatinize bir bildirim göndermelidir. Hatırlatıcıları ayarlamak için telefonunuzdaki alarmı da kullanabilirsiniz.

Yemeklerden önce bir bardak su için. Bunu yaparak, her gün içtiğiniz su miktarını üç bardak artıracaksınız. Bonus? Bazen vücudunuz susuzluğu açlıkla karıştırabilir. Her yemekten önce bir bardak su içmek aslında ne kadar aç olduğunuzu anlamanıza yardımcı olabilir.

Lezzet ekleyin. Suyun tadını sevmiyorsanız, taze meyve eklemeyi, karbonatlı aromalı su içmeyi veya toz veya sıvı su arttırıcılar kullanmayı düşünün. Sadece ilave şeker ve yapay tatlandırıcılara dikkat edin.

Suda yüksek yiyecekler yiyin. Diyetinizi yüksek su içeriğine sahip olduğu bilinen meyve ve sebzelerle doldurun. Seçenekler arasında marul, karpuz, kereviz ve kavun bulunur.

Elektrolitleri unutma. Sıcakta egzersiz yapıyorsanız veya çok terliyorsanız, turşu suyu, sporcu içecekleri veya tavuk çorbası gibi elektrolit içeren sıvılar içmeyi düşünün.

Dehidrasyon seviyeleri hafif ila şiddetli olabilir. Susadıysan su iç. Dehidrasyon semptomlarının beş ila 10 dakika içinde düzeldiğini görmeye başlayabilirsiniz.

Ancak orta veya şiddetli dehidratasyon belirtileri yaşıyorsanız, derhal tıbbi tedaviye başvurmanız önemlidir. İntravenöz hidrasyon (IV) sıvıların yenilenmesine yardımcı olabilir ve doktorunuz testler yapabilir.