Nefes alsak zam geliyor! Elektriğe yeni zam kapıda, kötü haberler bitmiyor dahası da var!

TAKİP ET

Pandemi ile birlikte hayatımıza giren ekonomik kriz ve dünyada başlayan enerji krizi ile birlikte yılbaşından bu yana elektriğe gelen zam artık vatandaşları hissi yani ettirecek hale geldi. Son gelen haberlere göre Enerji Bakanlığı elektrik dağıtım şirketlerini denetlemek üzere denetim şirketlerinden hizmet alacak. Bu da elektrik faturalarına yeni zam demek…

Reklam
Reklam

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Elektrik Dağıtım şirketlerinin denetimini özel denetim şirketlerine vermek üzere yönetmelik yayımlandı. Elektrik Dağıtım şirketleri, daha önce ağırlama ve temsil gibi hizmetleri bile vatandaşların faturasına yüklemişti. Şimdi denetim için özel şirketle anlaşma yapılması durumunda elektrik faturalarına yeni zamların gelmesi kaçınılmaz olacak. Vatandaşlar ise bakanlık bünyesinde görevli olan ve maaşları düzenli olarak ödenen personelin boş durmasına özel denetim şirketleri ile anlaşılmasına tepki gösterdi. Elektrik faturalarına yeni zam gelmese bile denetim şirketlerinin masrafı yine vatandaşların vergileriyle finanse ettiği bakanlık bütçesinden karşılanacak. Yani her iki ihtimalde de para vatandaşın cebinden çıkacak.
 

Denetim var yaptırım yok


Bildiğiniz üzere elektrik şirketleri özelleştirilmiş ve kamudan şirketlere devredilmişti. Enerji Bakanlığı Elektrik Dağıtım şirketlerini denetleme yetkisine Kanunen sahip. Ancak Enerji Bakanlığı tarafından Dün Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliğine göre yapılacak olan denetimi yükümlülüğü sonuçları itibariyle bakanlık açısından bağlayıcı olmayacak ve yaptırım içermeyecek. Yani özel şirketler tarafından yapılacak olan bu denetimi sonucunda sadece tespit ve raporlama yapılacak.



Elektrik Dağıtım şirketleri Normalde bakanlık bünyesinde görevli olan kamu personelleri tarafından denetlenmeli. Ancak özel denetim şirketlerine bu denetim işinin bırakılması vatandaşların kafasında soru işaretleri oluşturdu. Elektrik Mühendisleri Odası eski yönetim kurulu üyesi olgun Sakarya konu hakkında yaptığı değerlendirmede, bu şirketlerin karşılıklı olarak birbirleri ile çıkar ilişkisi içinde olabileceğini söyledi. Sakarya açıklamasının devamında, “Bütün şirketleri zan altında bırakmak doğru değil ama iş ilişkisi içinde olan şirketler mutlaka olacaktır. Bazı sorunları görmezden gelebilirler, denetim yetkisini tam anlamıyla kullanamayabilirler” ifadelerini kullandı.
 

Vatandaşın cebinden çıkacak


Elektrik Dağıtım şirketleri, birçok masrafını vatandaşların elektrik faturalarına yansıtıyor. Bakanlığın denetim hizmeti satın alması da büyük ihtimalle vatandaşlara yeni bir masraf olarak faturalara yansıtılacak. Bu da elektrik tarifelerine yeni zam demek. Elektrik faturalarına zam gelmese bile bakanlık bu giderleri yine vergilerle finanse edilen bütçeden karşılayacak. Yani her iki durumda da para halkın cebinden çıkacak.