Noel ne zaman kutlanmaktadır? Noel ve Yılbaşı arasındaki fark nedir?

TAKİP ET

Hristiyan toplumları içi büyük bir öneme sahip olan Noel, İsa'nın doğumunun kutlandığı bir Hristiyan bayramıdır. Noel'in bir diğer ismi ise Christmas'dır. Aynı zamanda Noel, Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş ya da Milat Yortusu olarak da bilinmektedir. Peki, Noel ne zaman kutlanmaktadır? Noel bayramı kaç gündür? Noel hakkında bilgiler haberimizde. 

Reklam
Reklam

2021 yılının sonuna gelirken başta Hristiyan dünyası olmak tüm dünyada da Noel’in ne zaman kutlanacağı merak ediliyor.  


Noel ne zaman kutlanmaktadır? 

Noel, her sene 25 Aralık tarihinde kutlanmaktadır. Hristiyan toplumu için büyük bir öneme sahip olan Noel, 20. yüzyılın başlarından itibaren Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanmaktadır. Daha çok, dinî motiflerinden arınmış, hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir bayram olarak kutlanmaya başlamıştır. Noel'in en önemli mitolojik figürü ise Noel Baba’dır. 


Noel mesajları 

Geçmişi unutup yeniden başlayalım, bu Noel'i görmek dileğiyle! 

Büyülü ve keyifli bir tatil dileğiyle! Mutlu Noeller… 

Bu Noel zamanı daha iyi yaşamınızın başlangıcı olsun. İyi ve mübarek bir tatil geçirin! 

Noel Baba'ya sana ne vereceğini söyleyebilseydim, mutluluk ve barış olurdu. Sadece bu Noel değil, ama tüm yıl boyunca… 

Ateşiniz sıcak ve eviniz aydınlık olsun. Mutlu Noeller ve mutlu yıllar. 

Mutluluk armağanını aç! Bu Noel'i sev ve mutlulukları başkalarıyla paylaş. 

Noel günü birlikte olmayabiliriz, ama kalbim ve ruhum hep seninle olacak. 

Belki mil ötedeyim, ama sen her zaman kalbimde olacaksın. Seninle Noel'i kutlayamayabilirim, ama bunu daima seninle bir kalple kutlayacağım. Mutlu Noeller ve mutlu yıllar, canım. 

Bu yılki Noel şimdiye kadarki en iyi Noel olsun. Size ve ailenize en içten dileklerimle. 



Noel ve yılbaşı arasındaki fark nedir? 

Ülkemizde Yılbaşı ile Noel genellikle karıştırılmaktadır. Aslında Noel ve Yılbaşı arasında oldukça büyük farklar vardır. Noel, Hristiyanların kutlamış olduğu bir bayramken, Yılbaşı ise yeni bir senenin başlangıcını simgeleyen temsili bir gündür.  

Yılbaşı ya da Yeni Yıl, bir yılın bitişinin ve yeni bir yıla başlangıcın kutlandığı kültürel bir olaydır.  



Noel kutlamaları nasıl olur? 

Hristiyanlar, genellikle dini günlerinde kiliselerde toplanıp ayinlere katılır. Fakat, Noel’de böyle olmaz. Noel için hazırlıklara aylar öncesinden başlanır. Bir gelenek olarak aile ve arkadaşlarla bir araya gelme, birbirlerine hediye verme, evleri ve çam ağaçlarını süsleme gibi birçok şey yapılır. 

Günümüzde Noel kutlamaları, Hristiyan ülkelerde oldukça renkli geçmektedir. Hristiyanların İsa'nın doğumunu bekledikleri döneme advent dönemi denilmektedir. 24 penceresi olan advent takvimleri hazırlanır. Bu takvimlerde bulunan her pencerenin ardına resimler veya şekerlemeler gizlenir ve her gün bir tanesi açılır. Bazı ülkelerde de advent mumları yakılır. 



Noel'den önce okullarda İsa'nın doğumunun canlandırıldığı oyunlar sahnelenir. Bu oyunlarda İsa'nın bir ahırda dünyaya gelişi ve doğudan gelen üç müneccimin İsa'ya hediyeler getirmesi canlandırılır. Kiliselerde ve sokaklarda çocuklardan ya da yetişkinlerden oluşturulmuş korolar Noel ilahileri söylerler. İnsanlar, özellikle Noel'den önceki hafta sonlarında partiler verirler. 



Noel ağaçları süslenir, ışıklı ev, bahçe, cadde süslemeleri yapılır. Hediyeler alınır, tebrik kartları verilir ve Noel arifesinde Noel Baba'nın gelişi simgesel olarak canlandırılır. 
Birçok ülkede 25 Aralık öğleden sonrası Noel yemeği hazırlanır ve aile üyeleriyle masa etrafına bir araya gelinir ve kutlamalar yapılır. 



Çocuklar, Noel gelmeden önce istedikleri hediyeler için Noel Baba’ya mektuplar yazarlar ve kent merkezlerinde veya alışveriş merkezlerinde kurulan temsili Noel Baba kulübelerinde bu isteklerini Noel Baba’nın kendisine ve elflerine anlatırlar.  
Noel arifesinde ise Noel Baba ve geyikleri için yiyecekler bırakılır. ABD'de yaygın olarak Noel Baba ve geyikleri için süt ve kurabiye bırakılmaktır.



Noel günü, Noel Ağacı'nın altına bırakılmış hediyeler alınıp sahiplerine verilir. Küçük çocuklar için dev çorapların içine hediyeler ve şekerlemeler de konulmaktadır ve çocuklara bu hediyelerin Noel Baba tarafından getirildiği söylenir. 

noel noel bayramı noel ne zaman