Nu (B.1.1.529) varyantı nedir? Bu varyanta karşı aşılar etkili mi?

TAKİP ET

Tüm dünya Covid-19 yeni varyantı olan Nu yani B.1.1.529'u konuşmakta. Bu varyant hangi ülkeden çıktı? Belirtileri nelerdir? Yapılan aşılar NU varyantına karşı koruma sağlıyor mu? Detaylar haberimizde...

Reklam
Reklam

Nu varyantı bilimsel adı ile B.1.1.529 varyantı Güney Afrika'da ortaya çıktı. Diğer varyantlardan farkı dünyanın yeniden kapanmasına sebep olacak gibi görünen Nu ile ilgili İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, “Güney Afrika’da çıkan bu B.1.1.529 kod adlı varyant, deltadan beri ilk defa beni endişelendirdi” sözlerine ek olarak “Bu ülkeden seyahat derhal durdurulmalı” çağrısında bulundu.
Nu ile ilgili korkulu senaryolar ortaya çıkmaya başladı. B.1.1.529 varyantına karşı en etkili olarak bilinen Biontech aşısı da dahil olmak üzere aşıların koruma sağlamadığı ileri sürülmekte. Güney Afrika'da ortaya çıkan bu varyant vücut savunmasından kaçabilme gücüne sahip olması nedeni ile hastalık dalgasında artışa sebep olacak etkiler taşımakta. 
Varyant ileb ilgili yapılan açıklamalarda aşılarda bağışıklık sistemini Covid'e karşı hazırlamak için kullanılan virüs içerisinde bir parça olan spike proteininde 32 mutasyona sahip olduğu söylenmekte. Spike proteini içerisindeki mutasyonların virüsün hücreleri enfekte etme ve yayılma yeteneğini etkileyebilmesinin yanı sıra bağışıklık hücrelerinin patojene saldırmasını zorlaştırabileceği konusunda da uyarılar yapıldı. 
Varyant ilk kez Botsvana'da görüldü. İlgili varyanta dair açıklamada bulunan  Imperial College London’dan Virolog Dr. Tom Peacock Nu varyantının yüksek derecelerde mutasyona uğramış olduğunu ve bundan dolayı da büyük endişelere yol açacağını ifade etti.
Güney Afrika'daki virologlar ise B.1.1.529 varyantı ile ilgili yapmış oldukları açıklamaklarda varyantın tespit edilmiş olduğu Pretoria ve Johannesburg’u içeren Gauteng bölgesi içerisinde bulunan varyantlı vaka sayılarındaki artışa dikkat çektiler. 
Yapılan açıklamalara ek olarak Cambridge Üniversitesi bünyesinde klinik mikrobiyoloji profesörlüğü yapan Ravi Gupta laboratuvar çalışmasının akabinde elde etmiş olduğu sonuçlar ile birlikte B.1.1.529 varyantındaki mutasyonların enfektiviteyi artırdığını ve antikor tanımayı azalttığını söyledi. 

Prof.Dr.Derya Unutmaz konu ile ilgili açıklama yaptı
B.1.1.529 varyantı ile ilgili bilim insanlarından açıklamalar ve endişe ifadece edici sonuçlar gelmeye devam ederken ABD Jackson Laboratuvarı İmmünoloji Uzmanı Prof.Dr.Derya Unutmaz sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Güney Afrika’da çıkan bu B.1.1.529 kod adlı varyant, deltadan beri ilk defa beni endişelendirdi. Şu ana kadarki varyantların virüs için en ideal mutasyonlarını toplamış gibi. Güney Afrika’da hızla deltanın yerini alıyor, bu ülkeden seyahat derhal durdurulmalı, PCR’la da tespiti mümkün” sözlerini kullandı. 

Prof.Dr.Unutmaz "Güney Afrika’dan gelen bilgilerde delta ile rekabet ediyor"
Prof.Dr.Derya Unutmaz açıklamasına ek olarak şu sözleri de ekledi  “Çok fazla veri olmasa da, virüsün işine yarayacak bu kadar çok mutasyonu ilk defa bir arada görüyoruz, oldukça şaşırtıcı. Muhtemelen bağışıklığı düşük birisinde oluştu, başka alternatif zor gözüküyor. Ama daha önemlisi Güney Afrika’dan gelen bilgilerde delta ile rekabet ediyor gözükmesi.”
İngiltere'nin Güney Afrika'dan gelen seyahatklerini B.1.1.529 varyantı sebebi ile kırmızı liste içine aldığını ifade ederken Türkiye'nin de bunu yapması gerektiğini belirten  “Veriler çok yeni olsa da tedbiren biz de yasaklamalıyız, zira endişemiz doğruysa sonrası geç olur" sözlerini kullandı. 

varyant covid-19 Nu varyantı B.1.1.529