NVIDIA sıvı soğutmalı ekran kartları duyuruldu! Daha yüksek performans sağlarken elektrikten tasarruf edin!

TAKİP ET

Süper bilgisayarlar ve veri merkezleri için NVIDIA, A100 adında GPU'suna sıvı soğutma özelliğini ekledi. Bu hamleyle şirket, A100'ün yüzde 30'a kadar enerji tüketimini düşürmesi amacını gerçekleştirdi. NVIDIA, GPU'larla sıvı soğutma özelliğine dair çalışmalara devam edeceğini belirtti.

Reklam
Reklam

Dünya giderek dijital bir hal alırken veri merkezleri ve süper bilgisayar gibi teknolojik yeniliklere artan ihtiyaç talebi de fazlalaştı. Fakat bu tür sistemlerin özellikle enerji tüketimi gereksinimleri de artıyor ve bazı alternatifler oluşturulmasını gerekli kılıyor. Şimdi NVIDIA, özellikle de veri merkezlerindeki enerji kullanımını düşürecek bir gelişmeye öncülük etti.

NVIDIA, kendinden sıvı soğutmalı GPU’larını resmi olarak duyurdu. Süper bilgisayarlar ve veri merkezlerine geliştirilen ve birkaç yıldır kullanılan A100 GPU’ların sıvı soğutmalı versiyonlarını alabileceklerini açıkladı.
Şirkete göre veri merkezleri, dünya genelinde bütün elektriğin yüzde 1’inden daha fazlasını kullanıyor.

Kullanılan bu enerjinin büyük bölümünü de yüzde 40 enerji tüketimiyle soğutma sistemleri harcıyor. Bunun çözümüne odaklanan NVIDIA, A100’ü kendinden sıvı soğutmalı olarak geliştirmeyi başardı. Bu yeni gelişmeyle birlikte önceki versiyonlara oranla yüzde 30 daha düşük enerji üretimi oluşmasını sağlandığını belirtiyor.



Sadece A100 ile sınırlı kalmayabilir

NVIDIA açıklamasında, bunun sadece veri merkezleri ve süper bilgisayarlarla sınırlı kalmayabileceğini, günlük kullanıcıların da bir gün kendinden sıvı soğutmalı GPU’lara sahip olabileceğini düşünmesine yol açtı. Bu noktada şirket net bir açıklama yapmadı, ancak sıvı soğutma entegrasyonu adına çalışmaların sürdürüleceğini belirtti.

AMD’nin ekran kartlarında kendinden sıvı soğutmalı patent çalışmalarını sürdürdüğü de biliniyor. İlerleyen dönemlerde NVIDIA’nın er ya da geç GeForce RTX serisi ekran kartlarına da sıvı soğutma ekleneceği söylenebilir.

Sıvı soğutma sistemi, havadan çok daha iyi bir şekilde emişe, aynı zamanda hacim olarak da daha az bir yer kaplama özelliğiyle avantajlı. NVIDIA’da bu nedenlerle çalışmalarını buraya odaklamış durumda deniyor.