Öğrenci işlerine nasıl dilekçe yazılır? Dilekçe yazarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

TAKİP ET

Üniversite öğrencisi olarak dilekçe yazmak istemekte ve bunu nasıl yazacağınızı bilmiyorsanız dilekçe nasıl yazılır sorusunun detaylarını sizler için haberimizde derledik...

Reklam
Reklam

Eğitim hayatı sürecinde okulda problemlerle karşılaşılması olası bir durumdur. Bunun yanı sıra okul için istek, talep ve önerileriniz olabilir. Bunun için en basit yol yazılı olarak durumu bildirmenizdir. Eğitim hayatınızın başlamasından itibaren gerekli istek, dilek, şikayet vb. durumları dilekçe ile iletirsiniz. 

Üniversitede dilekçe yazarken nelere dikkat edilmeli, dilekçe nasıl yazılır?

Hem öğretim düzeyinden kaynaklı olarak hem de öğrenci yapısının artık reşit bireyler olmasından kaynaklı üniversiteler daha disiplinli kurumlardır. Disiplinli kurum içerisinde birçok yapı mevcuttur. Bu yapılar ise Rektörlük binası, rektör, diğer fakülteler, fakülte ve rektör sekreterlikleri, dekanlıklar gibi bölümlerdir. Eğer siz bir durumu bildirmek için dilekçe yazıyorsanız ilgili kısma ilgili bölümün adını yazmanız gerekmektedir.

Okula dilekçe nasıl yazılır?

Talep, şikayet gibi bir durumun ilgili kuruma belirtilmesinde yazılı olarak yapılması zorunludur. Sözlü olarak söylenen bir sözün işleme geçmesi mümkün değildir. Üniversite öğrencileri de bu yüzden gereken durumlarda isteklerini yazılı olarak ve ciddi bir üslup ile yazmalıdırlar. Bu dilekçe tercihe göre bilgisayar ortamında veya el yazısı ile yazılabilmektedir. 

Üniversiteye dilekçe yazımı

Okul bünyesinde öğrenim gören öğrencilerin okul ile ilgili herhangi bir sorun, soru, problem, şikayet durumunda açıklayıcı ve resmi bir dil ile okul yönetimine dilekçelerini iletmeleri gerekir. Yazılı olmayan istekler işleme geçmez demiştik bunun yanı sıra ise kurallara uygun yazılmayan dilekçeler de işleme konulmamaktadır. Yani öğrencinin yazılı olarak vereceği dilekçe okul ile öğrenci arasında bir köprüdür. İletilmek istenilenler için kullanılan yöntem budur. 

Öğrenci işlerine verilen dilekçenin yazımı

Dilekçelerde bulunması gereken temel taşlar mevcuttur. Bu temel taşlar ise; dilekçenin yazılacağı makamın adı, dilekçeni yazıldığı tarih, talep ve şikayetlerin yer aldığı metin kısmı, talepte bulunacak kişinin adı soyadı, iletişim adresi ve imzası olarak ifade edilebilir. Bunlar haricinde dilekçe yazarken ek olarak belirtilenlere de dikkat edilmesini öneririz;

 Üniversite makamına yazılan dilekçeler dahil tüm makam isimleri büyük harflerle yazılmalıdır. 

A4 boyutu, temiz ve çizgisiz bir beyaz kağıda dilekçe yazılmalı ya da dökümü sağlanmalıdır. 

Dijital ortamda hazır olarak bulunan dilekçelerin kullanımında, talebinizi en iyi açıklayan üniversite dilekçe örneği kullanılmakla birlikte Arial yazı stilinde 11 punto ya da Times New Roman yazı karakterinde 12 punto ile yazım işlemi tamamlanmalıdır. 

 Dilekçenin yazıldığı ve teslim edildiği gün mutlaka dilekçede yer almalıdır. 

Yazılacak dilekçe açık, anlaşılır, sade, kısa ve öz olmalıdır. Gereksiz kelime tekrarlarından kaçınmakta büyük fayda vardır.

 Dilekçeye eklenebilecek belgeler mevcutsa Ek kısmı oluşturularak belirtilmeli ve dilekçenin hemen arkasına bu belgeler yerleştirilmelidir. 

Dipnot olarak belirtmek gerekir ki dilekçenin bitiş cümlesinin nasıl yazılacağıdır. Eğer Hiyerarşik bir düzen içerisinde yer alan üniversitelerde öğrenciler rektöre, dekanlığa ya da öğrenci işlerine dilekçe yazdıkları takdirde, dilekçelerini “arz ederim” kelimesi ile bitirilmesi uygundur. 

dilekçe nasıl yazılır öğrenci işleri rektörlük