Öğrencilere karşılıksız burs veren kurumlar hangileridir?

TAKİP ET

Üniversite kazanan tüm öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan hem karşılıklı hem de karşılıksız burs alabiliyorlar. Bu iki bursu da kazanamayan üniversite öğrencileri ailelerine daha fazla yük olmamak için karşılıksız burs alabilecekleri kurumları araştırmaya başladı. Peki öğrencilere karşılıksız burs veren kurumlar hangileridir? detaylar haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

Üniversite kazanan tüm öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) hem karşılıklı hem de karşılıksız burs alabiliyorlar. Bu iki bursu da kazanamayan üniversite öğrencileri ailelerine daha fazla yük olmamak için karşılıksız burs alabilecekleri kurumları araştırmaya başladı. Ülkemizde karşılıksız bur veren birçok kuruluş ve bu kuruluşlardan bur alabilmek için bazı şartlar gerekmektedir. 

Burs nasıl alınır, burs başvuru şartları nelerdir?
Burs almak isteyen öğrencilerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Burs veren her kurumun başvuru şartları farklıdır. Burs almak için öncelikle ailenin kırsal bir bölge de yaşaması ve öğrencinin iyi bir bölüm kazanması önemli yer tutmaktadır. Öğrencinin bir konuda özel bir yeteneğinin olması da bazı kurumlar için bir tercih nedeni olmaktadır. Bazı kurumlarda öğrencilerin başarısına öncelik vermektedir. Son sınıflarda burs almak isteyen öğrencilerin alttan dersi olmaması, öğrenimini aksatmaması, disiplinsiz davranmaması gibi konulara dikkat edilmektedir. 

Hangi kurumlar öğrencilere karşılıksız burs vermektedir?
Hacı Ömer Sabancı Vakfı
31 yıldır 24 bin öğrenciye burs veren Hacı Ömer Sabancı Vakfı’nın amacı maddi durumu iyi olmayan başarılı öğrencilere burs vererek eğitim ve öğretim süreçlerine yardımcı olmaktadır. Hacı Ömer Sabancı Vakfı bursları geri ödemeli olarak vermektedir. Öğrenciler geri ödemelerini işe girdikten bir yıl sonra taksitle yapabilmektedir. 
Toplum Gönüllüleri Vakfı
Toplum Gönüllüleri Vakfı’ndan (TOG) burs almak için en öneli şart herhangi bir toplumsal projede gönüllü olarak yer almaktır. Burs vermek için diğer bir şart ise öğrenim durumunun devam etmesi ve başarılı olmak gerekmektedir. TOG bursu karşılıksız bir burstur. TOG ortalama 130 TL burs vermektedir. 
İstanbul Ticaret Odası
İstanbul Ticaret Odası genellikle üniversitelerin ekonomi bölümünde okuyan öğrencilere burs vermektedir. İstanbul Ticaret Odası özel üniversite öğrencilerine ve ikinci öğretimlere burs vermemektedir. Verilen burs geri ödemesiz olarak verilir. İstanbul Ticaret Odası bursu almak için öğrencinin alttan dersi olmamalı ve başka bir kurumdan burs almamış olması gerekmektedir. 
Türk Eğitim Vakfı
Bugüne kadar 250 bin üzerinde öğrenciye burs veren Türk Eğitim Vakfı ara sınıftaki öğrencilerde başarı ortalamasını dikkate almaktadır ve ortalamanın en az 2,50 olması gerekmektedir. Türk Eğitim Vakfı şimdilerde Covid-19 yüzünden vefat eden sağlık çalışanlarının çocuklarına da burs vermeye başlamıştır. 
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin şubesi bulunan illerde devlet üniversitesinde okuyan öğrencilere burs vermektedir. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, KYK hariç diğer kurumlardan burs alamayan öğrencilere ortalama şartı koyarak burs vermektedir. Bursu alabilmek için ortalamanın en az 2.00 olması gerekir. 
Darendeliler Eğitim Vakfı
Darendeliler Eğitim Vakfı başvuruları vakfın internet sitesinden yapılmaktadır. Özel üniversitede ve açık öğretim üniversitelerinde okuyan öğrencilere Darendeliler Eğitim Vakfı bursu verilmemektedir. Darendeliler Eğitim Vakfı’ndan burs almak için T.C. vatandaşı olmak ve yasaklı olmamak gerekmektedir. Darendeliler Eğitim Vakfı kız öğrencilere öncelik vermektedir. 

Karşılıksız bursun kesilmemesi için neler yapılmalıdır?
Bursun kesilme sebepleri şunlardır;

Başarısızlık nedeniyle 

Öğretim kurumlarından ayrılma, izin alma ve kayıt dondurma halinde

Öğrenim kurumunun kapatılması halinde

Burs almaktan vazgeçme halinde 

Herhangi bir suçtan hüküm giydiği için

Disiplin cezası aldığında

Sigortalı çalışan olarak işe girdiğinde

Öğrencilere karşılıksız burs veren kurumlar burs karşılıksız burs veren kurumlar 2022 karşılıksız burs