Öğretmenlikte Hangi hastalık sağlıksız emekliliğe hak kazanır? Öğretmenlikte malulen emekliliği gerektiren hastalıklar nelerdir?

TAKİP ET

Herhangi bir hastalığı olan çalışan vatandaşlar bu hastalıklarının malulen emekli olmalarına neden olup olmayacağını merak ediyor. Bu doğrultuda öğretmenlikte malulen emekli olmayı gerektiren hastalıkların neler olduğu araştırılıyor. İşte konuya ilişkin detaylar...

Reklam
Reklam

Malulen emekli olunabilmesi için kişinin yaşamını zorlaştıracak herhangi bir rahatsızlığı olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra kişinin bu hastalığını kanıtlaması da gerekmektedir. Fiziksel ya da zihinsel bir durumdan ötürü kişinin işini yapmasına engel olacak bir durumda malulen emekli olması söz konusudur. Ayrıca herhangi bir tedavi sonrasında iyileşme söz konusu da olmaması gerekirken bunun kanıtlanması gerekmektedir. 
Psikolojik rahatsızlıklardan dolayı kişiye hemen emeklilik hakkı verilmemektedir. Öncelikle birçok kere bu rahatsızlıktan dolayı istirahat raporu alınmış olması gerekiyor. Raporların verildiği süre zarfında ise kişinin tedavisine devam etmesi gerekmektedir. Eğer hastalık ilerlerse hastaya yatış da verilebilir. Hastaneden çıktıktan sonra ise tekrar rapor verilir ve hasta tedavisine evde devam eder. Verilen bu raporlar genelde 3 ay ile 6 ay arasında değişmektedir. Tedavi sonrasında ise kişi hizmete geri alınır. Hizmet verirken de kişi tedavisine devam eder. Daha sonra hastalıkta bir düzelme meydana gelmezse ve tedavi edilemez duruma gelirse ya da çalıştığı yerde mesleki açıdan verimsiz hale gelirse kişi ya devamlı geri hizmete çekilir ya da emekli edilir. 
Kişilerin psikolojik problemleri ciddi durumdaysa ve belgelenirse meslek fark etmeksizin görev yapılamaz. Dolayısıyla bu durum öğretmenlik için de geçerlidir. Psikolojik rahatsızlığın belli başlı belirtileri olmalıdır. 

 

malulen emeklilik öğretmenlikte malulen emeklilik emekli