Öksürük kalp sorunlarıyla ilişkili olabilir mi?

TAKİP ET

Akciğerlerimizi tahriş eden bir şey olduğunda veya vücudumuz mukusta sıkışan bakterilerden kurtulmaya çalıştığında, tahriş edici veya enfeksiyon gider gitmez öksürüğün duracağını anlarız.

Reklam
Reklam

Yine de kalıcı bir öksürük başka bir konudur. Kalıcı öksürüğün en yaygın nedenleri astım veya kronik obstrüktif akciğer hastalığıdır (KOAH). Ancak bu hastalıklarda bile ciğerlerinizdeki iltihaplanma kontrol altında tutulduğunda öksürük en aza indirilir.

Bu nedenle astım veya bronşit teşhisi konulduysa ve tedavi ile öksürüğünüz düzelmiyorsa, kalp yetmezliği açısından değerlendirilmeniz gerekir.

Kalp yetmezliği uzmanı Miriam Jacob, "İlk önce solunum sorunu teşhisi konan hastalarla tanıştım" diyor.

"Zamanla, semptomları uygun tedavi ile düzelmediğinde, kalp yetmezliği tanı olarak kabul edildi."
Dr. Jacob, kalp öksürüğünün ne olduğunu ve nasıl tedavi edildiğini tartışıyor.
 

Kalp öksürüğü nedir?


Kalp yetmezliğinde, kalp kasınızın zayıf kasılma veya sertlikten kaynaklanabilecek işlev bozukluğu vardır. Bu, sıvının akciğerlerinizde yedeklenmesine izin vererek pulmoner ödem adı verilen bir durum yaratır. Vücudunuz fazla sıvıyı atmak için ısrarla öksürür.

Belirtiler şunları içerebilir:

Egzersizle veya uzanırken kötüleşen nefes darlığı.
Ağır hırıltı.
Göğsünüzde kabarcıklanma hissi.
Beyaz veya pembe balgam veya mukus ile ıslak öksürük.
Kuru öksürük.

Dr. Jacob, “Aylarca sürekli öksürük nedeniyle antibiyotik veya steroid tedavisi gördükten sonra bana gelen hastalarım oldu” diyor. "Anlaşılır bir şekilde, doktorları üst solunum yolu enfeksiyonu gibi yaygın tıbbi sorunları tedavi etti. Bir hasta bana ayrıca kilo alımı, bacaklarda veya karında şişlik ve nefes darlığından bahsettiğinde kalp yetmezliğinden şüpheleniyorum. Belirsiz yorgunluk, mide bulantısı veya çabuk doyma belirtileri bile kalp yetmezliğinin belirtileri olabilir.”
 

Kalp öksürüğü nasıl tedavi edilir?


Belirtiler yaşıyorsanız, doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Bir muayeneden sonra doktorunuz testler yapmak isteyebilir. Bunlara kan testi, göğüs röntgeni, ekokardiyogram, elektrokardiyogram (EKG) stres testi, kalp kateterizasyonu veya kardiyak MRI dahildir.

Kalp yetmezliğinizin türünü, sınıfını ve ciddiyetini belirledikten sonra doktorunuz aşağıdakiler gibi bazı yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir:

Kalp-sağlıklı bir diyet yemek.
Kiloyu korumak veya kaybetmek.
Egzersiz
Stresle başa çıkma.
Alkol ve kafeinden kaçınmak veya sınırlamak.
Sigarayı bırakmak.

Kalp yetmezliğini tedavi etmek için birçok ilaç mevcuttur. Doktorunuz şunları önerebilir:

Anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri.
Anjiyotensin II reseptör blokerleri.
Anjiyotensin-reseptör neprilisin inhibitörleri.
Beta blokerler .
Aldosteron antagonistleri.
Digoksin
Diüretikler.
Hidralazin ve izosorbid mononitrat.
SGLT2 inhibitörleri.

Dr. Jacob, "Kalp yetmezliği teşhisi konulduğunda ve uygun tedavi başlatıldığında, öksürük iyileşmeli veya gitmeli" diye güvence veriyor. "Geri dönerse, ilaçlarınızın ayarlanması gerekebilir veya anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörünüzün bir anjiyotensin reseptör blokerine dönüştürülmesi gerekebilir."
 

Her öksürük kalp yetmezliği belirtisi midir?


Hayır. Öksürmenizin birçok nedeni olabilir.

Duman, küf, toz ve polen gibi tahriş edici maddeler veya alerjenler öksürmenize neden olabilir. Soğuk algınlığı, grip, zatürre, asit reflüsü ve sinüzit gibi bazı tıbbi durumlar da öksürüğe neden olabilir.

Ancak kalp öksürüğü semptomları yaşıyorsanız veya astım veya bronşit teşhisi konduysa ve öksürüğünüz tedavi ile düzelmiyorsa, doktorunuzla kalp yetmezliği hakkında konuşmalısınız.

Dr. Jacob, “Öksürük semptomlarınız size önerilen tedaviden sonra düzelmiyorsa doktorunuzla görüşmeniz önemlidir” diyor. “Kendi savunucunuz olmalısınız. İyileşmeyen bir öksürüğünüz olduğunu düşünüyorsanız, başka bir görüş almak için bir göğüs hastalıkları uzmanına veya kardiyologa sevk edilmeyi isteyebilirsiniz.