Okul için dilekçe örneği

TAKİP ET

Okula verilen dilekçeler birçok nedenden ötürü verilebilir. Öğrenci belgesi, nakil alma, veli şikâyeti ve benzeri birçok konu dahilinde dilekçe yazılmaktadır. Ancak dilekçe yazılırken dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Okul için gerekli olan resmi dilekçelerin nasıl yazılacağını, nelere dikkat edileceğini sizler için derledik.

Reklam
Reklam

Okul hayatı boyunca karşılaşılan, talep edilen birçok işlem sözlü olarak değil de yazılı olarak ifade edilmektedir. Yazılı bir şekilde talep edilmeyen her işlem, okul bünyesi dahil hemen her yerde geçersiz sayılmaktadır. Okullar birer resmi kurum sayıldığı için bütün talepler dilekçe ile bildirilmektedir.

Öğrenci belgesi, nakil alma, veli şikâyeti, diploma alma ve benzeri birçok konuda okul aile birliğine veya okul müdürlüklerine dilekçe yazılabilmektedir. Bunun için bu yazımızda sizlere okul için gerekli olan resmi dilekçenin nasıl yazılacağını, nelere dikkat edilmesi gerektiğini derledik.

Okul Müdürlüğü için dilekçe örneği 

Anayasaya göre her Türk vatandaşı dilekçe yazma ve yazdırma hakkına sahiptir. İstek, dilek, şikâyet ve taleplerin belirlenen kurumlara aktarılması halinde kullanılan dilekçeler bazı şekil ve şartlara tabidir.

Eğer dilekçe örneği okul içinse talep edilen konunun açık ve kısa bir biçimde anlatılması her zaman önemlidir. Okul Müdürlüğü’ne bir kişinin yazmış olduğu dilekçe eğer belirlenmiş şekil ve şartlara uyum sağlarsa anında işleme alınmaktadır.  İşleme alınmayan her dilekçe için dilekçe sahibine geri dönüş yapılmaktadır ve dilekçesinin işleme alınmadığı haber verilir.

Dilekçe yazılırken nelere dikkat edilmeli? 

Resmi kurum bünyesinde sayılan okullara da dilekçeyle başvuruda bulunacağı zaman hata yapılmaması zorunludur. Okula dilekçe verileceği zamanlarda dikkat edilmesi gerekenler şöyledir:

İsim, soy isim, imza: Dilekçede, dilekçeyi yazan kişinin ismi, soy ismi ve imza gibi ögeleri olmadığı takdirde dilekçe geçersiz sayılmaktadır.  

Kurum ismi: Dilekçenin yazıldığı kurumun adı mutlaka belirtilmiş olması gerekmektedir.          Örnek: YYY Lisesi, XXX İlkokulu gibi. 

Tarih: Verilecek belge üzerinde tarihin yer alması önemlidir.  

Fazla detaya yer verilmemeli: Dilekçede yer alacak olan istek, şikâyet gibi taleplerinizin mümkün olduğunca kısa, açık ve net olması gerekmektedir. Aynı zamanda okula verilecek dilekçeye “Saygılarımla”, “Arz ederim” şeklinde son verilmesi de önemlidir. 

Okula gitmeyen öğrenci için dilekçe örneği 

Son zamanlarda Covid-19'dan ve yaşanan pandemiden ötürü, okullarda yüz yüze eğitime ara verilmiştir. Çocuklarını virüsten korumak isteyen aileler, okula gitmeyen öğrenci için dilekçe örneği vermek zorundadır.

Okula gitmemek için yazılacak olan dilekçeler, dilekçe yazma kurallarına uygun bir biçimde yazılmalıdır. Öğrencisini okula göndermek istemeyen velilerin dolduracakları dilekçenin diğer bir adı mazeret dilekçesi olarak geçmektedir. Öğrenci okula hangi sebeple gitmeyeceğini belirtmiş olduğu dilekçeyi açık, yalın bir dil ve üslupla açıklamış olması gerekmektedir. Yazılan dilekçe okul müdürlüğü tarafından teslim alınmaktadır. 

okul için dilekçe örneği dilekçe dilekçe örneği