Okula dönüş COVID-19 güvenlik ipuçları

TAKİP ET

Çocuğunuzun okula dönüş kontrol listesi muhtemelen pek çok şeyi içerir - okul malzemeleri satın almak, izin formlarını imzalamak, öğle yemeği çantalarını paketlemek. Hastalanmak muhtemelen bu yapılacaklar listesinde değil; bununla birlikte, sınıfa geri dönmenin mikropların yayılmasına yol açması çoğu zaman kaçınılmazdır.

Reklam
Reklam

Soğuk algınlığı ve grip böceklerinin olağan karışımını yakalamanın yanı sıra, çocuklar COVID-19'a yakalanma riski altındadır . Çocukların kendilerini hasta hissettiklerinde okuldan ne zaman evde kalmaları ve ne zaman geri dönmeleri gerektiği konusunda hızla gelişen rehberlikle, ebeveynler en iyisinin ne olduğunu merak ediyor olabilir.

COVID-19 SIRASINDA ÇOCUĞUNUZU OKULDAN NE ZAMAN EVDE TUTMALISINIZ?

COVID-19 pandemisinden önce, uyandığında %100'den daha az hissederek uyanan bir çocuk evde kalmaya karar vermemiş olabilir. Bugün, bu mutlaka böyle değil.

Çocuk doktoru Adam Keating, "Hastayken toplum içine çıkmanın kabul edilebilirliği son birkaç yılda değişti" diyor. “Muhtemelen grip veya öksürük gibi önemli solunum semptomları olan çocukları okula göndermek muhtemelen daha önce harika bir fikir değildi. Ancak şimdi COVID, insanlardan hasta olduklarında evde kalmalarını isteyeceğimiz diğer solunum yolu virüsleri arasında yer alıyor.”

Neyse ki, pandeminin başlangıcından farklı olarak, çocuğunuzun COVID-19 için pozitif olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilecek çok çeşitli ev testlerine erişebilirsiniz. Bu test özellikle COVID-19 semptomları gösteriyorsa etkilidir.

Dr. Keating, "Genellikle bu ev testlerinin en iyi, çocuğun veya yetişkinin sahip olduğu semptomlarla eşleştiğine inanırız" diyor. “Yani, hastaysanız ve öksürüyorsanız ve testiniz pozitifse, buna inanıyoruz. Hasta değilseniz, öksürmüyorsanız ve testiniz negatifse, buna inanma eğilimindeyiz.”

Tabii ki, bir çocuk COVID-19 semptomları gösterirken negatif test yaparsa, bu mutlaka temiz oldukları anlamına gelmez. Böyle bir durumda, ihtiyatlı olmak en iyisidir. Dr. Keating, “Kendinizi semptomatik hissediyorsanız, yapılacak en iyi şey evde kalmak ve belki iki gün sonra test yapmaktır” diyor.

COVID-19'DAN SONRA OKULA NE ZAMAN DÖNEBİLİRSİNİZ?

Doktorlar ve bilim adamları virüs hakkında daha fazla şey öğrendikçe, teşhisten sonra COVID-19 izolasyonu için yönergeler zamanla değişti. En güncel bilgiler için Dr. Keating, yerel sağlık departmanınızın veya Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin (CDC) web sitelerine bakmanızı önerir.

Ancak, COVID-19 teşhisi konduktan hemen sonra okula dönen öğrencilere güvenmeyin. Dr. Keating, "Şu anda tavsiye, ateşinizin olmadığı ve iyileştiğiniz sürece, COVID semptomları geliştirdikten beş gün sonra okula dönebilmenizdir" diyor. "Ve tavsiye, orada olabilecek herhangi bir virüsün yayılmasını azaltmaya yardımcı olmak için bundan sonra beş gün daha maske takmak."

BİR AİLE ÜYESİ COVID-19 ALIRSA NE OLUR?

Ebeveynler COVID-19'a yakalandığında, çocukların bakıma ihtiyacı olduğu için onları ailenin geri kalanından izole etmek her zaman kolay değildir. Dr. Keating, “İdeal bir dünyada başka bir yetişkinin yardım edip edemeyeceğini görebilirdik” diyor. “Ama yapamazlarsa, evdeki diğer kişilerin hastalanmaması için seçenekler var.”

Sık el yıkama büyük bir sorundur. Havalandırma da öyle - başka bir deyişle, o pencereleri açın. Kapalı mekanlarda maskelemek, COVID-19'un bir hane içinde yayılmasını azaltmaya da yardımcı olabilir. Ve hepsinden önemlisi, mesafenizi koruyun.

Dr. Keating, “ COVID'e yakalanma şansınızı azaltmak, gerçekten hasta olan kişiyle aranızdaki mesafeyi korumakla ilgilidir” diyor. “Enfekte olan kişi, belki ayrı bir yatak odasında veya evin başka bir alanında kendilerini uzaklaştırabilir ve diğer aile üyeleriyle aynı anda ortak bir alan kullanmaktan kaçınabilirse, bu COVID yayılımını azaltır.”

COVID-19 AŞISININ ÇOCUKLAR İÇİN ÖNEMİ

COVID  -19 aşısı  şu anda 6 aylık ve daha büyük tüm çocuklar için mevcuttur. Dr. Keating, COVID-19 aşılarının birincil dozunu almamış çocukların bir tane alması gerektiğini vurguluyor.

Pfizer ve Moderna tarafından üretilen mRNA aşıları için birincil doz, çoğu çocuk ve genç için iki atış anlamına gelir. (6 ay ile 4 yaş arasındaki çocuklar için, Pfizer birincil dozu üç atış olarak tanımlar.) Bununla birlikte, orta veya ciddi derecede bağışıklığı baskılanmış olan 5 ila 17 yaş arasındaki çocuklar ve gençler üç atışa ihtiyaç duyacaktır.

Dr. Keating, “Genel popülasyonda çocuklar yetişkinlere, özellikle de yaşlı yetişkinlere kıyasla COVID komplikasyonları açısından daha düşük risk altında olma eğilimindedir” diyor. “Ama bu sıfır risk anlamına gelmiyor. Ve aşılar gerçekten güvenli ve etkili.”

5 yaş ve üstü çocuklar da birincil aşı dozlarını tamamladıktan beş ay sonra bir COVID-19 güçlendirici için uygundur. Bir COVID-19 enfeksiyonunun yakınına düşerse bu zaman çizelgesi biraz değiştirilebilir.

Dr. Keating, "Genel olarak, birinin akut COVID enfeksiyonu varsa, ilacı ve akut enfeksiyonu arasında biraz zaman aralığı olması muhtemelen mantıklıdır" diyor. "Ve doktorlarıyla bu optimal aralığın ne olduğu hakkında konuşmaya değer."

COVID-19 teşhisi konan aşılanmamış herkes, iyileştikten bir ay sonra aşılanmalıdır. Bu, pandemide daha önce tavsiye edilenden çok daha kısa bir zaman dilimi, haklı olarak.

Dr. Keating, "Salgının başlarında, COVID ile enfekte olmak sizi muhtemelen üç ay kadar korumuştur" diyor. "Ne yazık ki, şu anda dolaşımda olan yeni BA.5 omikron varyantı ile bu aralık önemli ölçüde daha kısa gibi görünüyor. İlk enfeksiyondan bir ay veya altı hafta sonra bile, genel halkta daha fazla yeniden enfeksiyon görüyoruz.”

OKULA DÖNÜŞ İÇİN DİĞER COVID-19 ÖNLEMLERİ

Okula geri dönen çocukların sağlıklı kalmak için izleyebilecekleri birkaç basit adım vardır. Dr. Keating, “Temel el yıkamanın ne kadar önemli olduğunu, hastalıkları ve ayrıca gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza mümkün olduğunca dokunmamanın nasıl önleneceğini hepimiz öğrendik ” diyor. "Bunlar hemen hemen her türlü solunum yolu virüsünü iletmenin harika yolları. Öksüren ve hapşıranlardan uzak durmak da kesinlikle riski azaltıyor.”

Maske gereklilikleri, bir bölgedeki COVID-19'un spesifik prevalansına dayanan CDC yönergelerini izleyerek yerel okul sistemleri veya yerel sağlık departmanları tarafından yönlendirilme eğilimindeydi.

Dr. Keating, "Bununla birlikte, çocukların kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlayacaksa, okulda maskeli kalmakta kendilerini özgür hissetmeleri gerekir" diyor. “Bir çocuğun kendini daha fazla koruması veya aile üyelerini daha fazla koruması gerekiyorsa, kesinlikle zorbalık veya damgalanma olmadan bunu yapmasına izin verilmelidir.”

Dr. Keating, COVID-19'un daha tehlikeli bir hastalık olacağı belirli sağlık koşullarıyla yaşadıkları için maskelemenin “neredeyse her zaman tavsiye edildiği” çocuklar olduğunu da ekliyor.

"Ya bağışıklık sistemlerinde birincil sorunları var, bağışıklık sistemlerini hastalıklarla mücadelede daha az etkili hale getiren ilaçlar kullanıyorlar ya da bazı inflamatuar durumları veya kronik solunum hastalıkları varsa COVID komplikasyonları yaşama riski daha yüksek."

Bu önlemleri almak, çocukları sınıfta tutmaya yardımcı olabilir. "Hiçbirimiz okuldaki herkes için tamamen uzaktan eğitime geri dönmek istemiyoruz," diye devam ediyor. “Çocukların büyük çoğunluğu için ideal bir eğitim ortamı değildi. Özellikle, bu sonbaharda COVID vakalarında bir artış göreceğimiz için, kendinizi korumanın en iyi yolu aşı olmak, ellerinizi iyi yıkamak ve hastaysanız evde kalmak gibi şeylere devam etmektir.”

ÇOCUK DOKTORU RANDEVUSU ALMAK İÇİN ASLA GEÇ DEĞİLDİR

Dr. Keating, insanların şu anda pandemi nedeniyle genel olarak önleyici bakımda geride kaldığını söylüyor. Çocuklar için randevuları kaçırmak ve bakım randevuları özellikle tehlikeli olabilir. Sadece çocukluk aşıları programında geri kalmamakla kalmaz, aynı zamanda düzenli çocuk doktoru muayeneleri de sağlık için hayati önem taşır.

Neyse ki, yakalanmak için asla geç değildir. Dr. Keating, “Çocukların iyi durumda olan önleyici bakımlarından geri kaldıysanız, çocuklarının sağlık hizmeti sağlayıcısından bir randevu alın” diyor. “ Her yıl çocuk doktorunuzu ziyaret etmek için aşılardan daha fazla neden var. Bir çocuğun büyümesine ve gelişimine bakmak istiyoruz. Taramalarımızı yapmak, zihinsel sağlık ve sosyal durumlara bakmak ve eksiksiz bir tavsiye seti ile yardımcı olabilmek istiyoruz.