Okullarla ilgili yeni tartışma: Daha geç başlaması gerekiyor

TAKİP ET

Uzmanlar okullarla ilgili yeni bir tartışmanın daha fitilini ateşledi. Teknolojinin gelişmesi ve dünyanın değişmesi ile birlikte çocukların eskisi kadar uyumadığını söyleyen uzmanlar bu durumun öğrenme bozukluğuna yol açabileceğini belirterek okulların daha geç başlaması gerektiğini söyledi. Peki, okullar daha geç mi başlamalı?

Reklam
Reklam

Eğitim öğretim yılının sona ermesi ile birlikte çocuklar yaz tatilinin tadını çıkarıyor. Okullarda yeni eğitim öğretim yılı 12 Eylül tarihinde başlayacak ve 23 Ocak 2023 tarihinde yarıyıl tatili ile birlikte ilk dönem sona erecek. Geçtiğimiz 2 yıl okulları ve eğitim öğretimi de etkileyen covid-19 salgınında vaka sayıları arttı ancak şu ana kadar yüz yüze eğitim ile ilgili yeni bir karar alınmadı. Herhangi bir değişiklik olmaması halinde Çocuklar yeni eğitim-öğretim yılında yüz yüze eğitime devam edecek. Ancak bu konuda uzmanlardan önemli uyarılar geldi.

ÇOCUKLARIN UYKU SÜRESİ AZALDI

Sadece Türkiye için değil aynı zamanda tüm dünyada okulların başlama tarihine ilişkin bazı tartışmalar gündemde. Yapılan araştırmalara göre dünyanın değişmesi ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte Çocuklar artık eskisi kadar uyumuyor. Çocukların daha az uyuması ve okullarında erken saatte başlaması nedeniyle Eğitim'den yeterli verimin alınmadığı konuşuluyor. Bazı uzmanlara göre eğitim kalitesinin artması için okulların daha geç başlaması gerekiyor.

EN AZ 8 SAAT UYUMALARI GEREKİYOR

2014 yılından bu yana Amerikan Pediatri Akademisi tarafından yürütülen bir çalışmaya göre okulların Sabah 8.30 dan önce açılmaması gerekiyor. Özellikle Türkiye'de kalıcı Yaz saati uygulaması nedeniyle dersler karanlıkta işleniyor. Bu durumdan bazı velilerin de şikayetleri Yok değil. Çocukların psikolojisinin bozulduğunu ve aldıkları eğitimin veriminin düştüğünü söyleyen veliler kalıcı yaz saati uygulamasının değiştirilmesini istiyor. Uzmanlara göre 18 yaşından küçük çocukların en az 8 saat uyumaları gerekiyor. Ancak sosyal medya, televizyon ve bilgisayar oyunları gibi etkenler nedeniyle çocukların bu uyku saatini yakalaması zor hale geliyor.

SABAHÇI ÖĞLENCİ UYGULAMASI DEĞİŞMELİ

Türkiye'de uzandık ve kalıcı Yaz saati uygulaması nedeniyle sabahçı ve öğlenci uygulaması olan okullarda ne yazık ki çocukların eğitim kalitesi de düşüyor. Tam gün eğitimde dersler Sabah dokuzda başlıyor Ancak ikili eğitimde 7.30-8.00 sularında çocuklar ders başı yapıyor. Öğrenciler bu saatlerde okula gittiklerinde özellikle kış aylarında karanlıkta eğitim almak zorunda kalıyor. Özellikle ikili eğitim çocukların eğitim kalitesine zarar veriyor.