Ölüm aylığı nasıl alınır? Ölüm aylığı niçin ve ne zaman kesilir?

TAKİP ET

Ölüm aylığının ne olduğuna, hangi durumlarda ölüm aylığına olan erişimin ortadan kalktığına ve kimlerin ölüm aylığından faydalanabileceğine haberimizden ulaşabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Ölüm aylığının ne anlama geldiğini, nasıl alınabileceğini ve kimler tarafından alınabileceğini sizlerle paylaşıyoruz. Ölüm aylığı, ölmüş bir kişinin arkasından çocuklarına ve eşine verilen aylık ödemeye denmektedir. Ölüm aylığı alabilmek adına eşlerin ve çocukların taşıması gereken çeşitli şartlar bulunmaktadır. Öncelikle eşin ölüm aylığı alabilmesi için ölen kişiyle yasal olarak evli olması gerekmektedir. Kız çocuklarında yaşa ve öğrenim durumuna bakılmaksızın ölüm aylığı alınabilir. Erkek çocuklarında ise yükseköğretim görmekte olan çocukların ölüm aylığı alabilmeleri adına 25 yaşına kadar, ortaöğrenim görmüş olanların 20 yaşına kadar ve hiç eğitim almamış çocukların 18 yaşına kadar sınırı bulunmaktadır. Ölüm aylığı alabilmek için Sosyal Güvenlik il merkezlerine beyan ve taahhüt belgesiyle başvuruda bulunabilirsiniz.

Ölüm aylığı ne zaman kesilir?

Ölüm aylığının kesilme sebepleri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Yükseköğrenim görmekte olan çocuk bir dönemden fazla uzaklaştırma cezasına çarptırıldığında veya üniversiteden kovulduğunda aylığı kesilmektedir. Öğrenci kaydını yenilemeden doldurduğunda da aylık verilmemektedir. Hazırlıkta 2 yıl, 4 yıllık lisans eğitiminde 7 yıl, 6 yıllık lisans eğitiminde 9 yıl, 5 yıllık eğitimde 8 yıl ve önlisans eğitiminde 4 yıl içerisinde okulunu bitirmemiş olanların ölüm aylığı kesilecektir. Eğer ölümün ardından eş başka birisiyle evlenirse ölüm aylığı kesilir.

Ölüm aylığı nasıl yeniden bağlanır?

Ölüm aylığının kesilmesinin ardından tekrar bağlanması mümkün. Aylığın kesilmesine yol açan durum sonlandığında ilgili 34.maddede yer alan haklar saklı kalmak koşuluyla aylık bağlanılabilmektedir. Müracaat tarihinin ardından gelen ayın başından itibaren tekrar ölüm aylığı bağlanacaktır. Herhangi bir kesilme durumu meydana gelmediğinde, ölüm aylığı kişinin ölümünden sonraki ayın başlarında bağlanır.

Erkekler ölüm aylığı alabilir mi?

Erkekler de ölüm aylığı alabilmektedir. Ölüm aylığı konusunda herhangi bir cinsiyet ayrımı söz konusu değildir. Ölüm aylığının miktarı ise ölmüş olan kişinin sigorta durumuna göre belirlenir. Süreç Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülmektedir ve başvurular da burada gerçekleşmektedir.

Erkekler dul maaşı alabilir mi?

Erkekler dul maaşı alabilmektedir fakat dul maaşı almanın da çeşitli koşulları bulunmaktadır. Ölen kişiyle yasal olarak evli olmaları gerekmektedir. Ölen kişinin SGK’ya prim borcu bulunmamalıdır. Sigortalı olan kişilerin ise en az 900 gün, diğer sigortalı kişilerin ise ölmeden önce en az 1800 gün ölüm, yaşlılık ve malullük sigortası primi yatırmış olmaları şarttır. Başvuru belgelerinin eksiksiz şekilde doldurulmasının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu merkez müdürlüğüne giderek işlemleri tamamlamaları gerekmektedir.

Erkekler için ölüm aylığı

Ölüm aylığı almak isteyen erkekler şartları karşıladıkları durumda ölüm aylığı alabilmektedir. Eğer erkek Bağkur ve SSK kapsamında çalışmaktaysa vefat eden eşinin aylığının %50’lik bir kısmı ölüm aylığı olarak alınabilmektedir. Erkek çalışmamaktaysa ve aktif sigorta kaydı bulunmamaktaysa aylık aldığı oran %75’e yükselir. Eğer çocukları bulunmaktaysa aylık oran %60’a inecektir. Eşin evlenmesi durumunda ölüm aylığı son bulacaktır.

ölüm aylığı dul maaşı erkekler için ölüm aylığı ölüm aylığı nasıl alınır ölüm aylığı şartları