Ölüm izni kaç gün? Özel sektörde ölüm izni kaç gün ve memur cenaze izni kaç gün?

TAKİP ET

Özel sektör ve kamu da değişiklik gösteren izin günlerinde ölüm izni araştırılmaya başlandı. Cenaze için izin kaç gün soruları sıklıkla sorulmaya başlaması üzerine haberimizde ölüm izinlerine dair detaylara yer verdik

Reklam
Reklam

Ailesi ya da yakınlarından herhangi birinin ölümünde kişinin ölüm izni alma hakkı vardır. Fakat bu izin memuriyette ve özel sektörde değişiklik gösterir. Verilen ölüm iznine ise cenaze izni de denmektedir. Cenaze izin için gerekli olan şartlar ve kriterler ise haberimizde
Ölüm izni kaç gün?
Çalışanların sahip oldukları haklardan olan ölüm izni özel sektör de ve kamu da geçerlilik göstermektedir. Kişinin belli derecedeki yakınları için uygulanan bu izin türünde belirlenen süre içerisin de çalışamama durumu vardır.

Memur olan kişiler 7 gün ölüm izni kullanabilir

Özel sektör çalışanları 3 gün.Ölüm izni kimlere verilir?

Ölüm izni çalışanın yakını vefat ettiği gün başlar veya herhangi bir şekilde yazılı durum bildirmelerine gerek kalmaz.

İzin çalışan yakının yoğun bakımı zamanında kullanılmaz ve izinlerin ertelenmesi veya sonra kullanılması söz konusu olmaz.

Bu izin konusunda resmî tatillerde, dini bayramlara, hafta sonuna denk gelirse izin süresi uzamaz ve o günlerde izin günleri arasında sayılmaktadır.

Ölüm izni iş günü olarak değil sadece gün olarak belirtilmektedir, bunun dışında memur ve özel sektör çalışanları konusunda farklılık gösterebilir.Memur ölüm izni kaç gün?
Kamu çalışanı olan memur ile birlikte işçiler için verilen ölüm izinleri birbirinden farklıdır. İlgili düzenlemelerle birlikte memur kişilere verilen ölüm izni süresi 7 gün olurken, işçilerde ise izin süresi 3 gün olmaktadır. 

İşçilere verilen ölüm izni hakkı ise işçi olan kişilerin anne, babası, eşi çocuğu veya kardeşinin ise 3 gün olmak üzere tanınmıştır.

Memur olan eşlerin anne babalarının ölümü ile birlikte ölüm izni verilmiş fakat aynı durumda işçilere ölüm izni hakkı yoktur. Özel sektörde ölüm izni kaç gün?
Özel sektörlerde çalışanlar cenaze izni olarak 3 gün kullanabilirler. Kişilerin yasal hakkı olan bu iznin verilmediği takdirde gerekli yerlere şikayet durumu söz konusudur. Fakat ölüm iznini kullanabilmek için ölen kişinin yakınlık derecesi önemlidir. Madde 2 de yer alan yasalara göre anne, baba, kardeş ve eş gibi durumlarda izni kullanabilir.
Ölüm izni süresi boyunca işçi ücretini alır mı?
Kanunda belirlendiği üzere kişi ölüm izni kullandığı zaman ücretli izinli gösterilecektir. Bu ölüm izni ise yıllık alınan izin günlerden de düşme yapmaz.
Cenaze izni kaç gün?
Kamu çalışanları ölüm iznindeyken normal çalışır şekilde ücret almaya devam eder. Maaşlar da ve izin günlerinde düşüş yaşanmaz. Ölüm izni zamanında kişilerin ücretleri yatmaz ise dava açma hakları da oldukça mümkündür.
 

ölüm izni kaç gün kamu da ölüm izni özel sektör de ölüm izni