Omicron varyantı nedir? Yeni covid-19 varyantı Omicron'un belirtileri nelerdir?

TAKİP ET

Covid-19'un yeni bir varyantıyla daha karşı karşıyayız. Dünya çapında etkisini göstermeye devam eden Covid-19'un yeni bir varyantı oraya çıktı. Covid-19 omicron varyantı hakkında detaylı bilgileri haberimizden öğrenebilirsiniz.

Reklam
Reklam

Dünya çapında uzun bir süredir etkisini göstermeye devam eden ve birçok kişinin ölümüne yol açan Covid-19 varyantlarıyla korkutmaya devam ediyor. Yeni bir covid-19 varyantı da Güney Afrika’da görüldü. Covid-19’un yeni varyantı ise omicron vardı. Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni covid-19 varyantı omicron ne kadar tehlikeli? Omicron varyantından korkmalı mıyız? Omicron varyantı belirtileri nelerdir? Omicron varyantı ne kadar bulaşıcı? Bunun gibi çeşitli soruların cevaplarını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz.

 

Omicron ne kadar tehlikeli?

Covid-19’un yeni varyantı olan Omicron’un ne kadar bulaşıcı olduğu ve ne kadar tehlikeli olduğu merak konusu oldu. Güney Afrika’da ortaya çıkan Omicron’un daha yüksek bulaşma riski taşıdığı iddia edilmekte. Şimdiye kadar elde edilen ön bulgular sonucu Omicron’un daha yüksek bulaşma tehlikesi taşıdığı ortaya çıktı. Yeni varyant karşısında alınabilecek tüm önemlerin alınması gerektiği, bulaşıcılığının önüne geçilmesinin büyük ölçüde önem taşıdığı açıklandı.

 

Aşılar Omicron karşısında ne kadar etkili?

Covid-19’un yeni varyantı olan Omicron’un aşılar karşısında ne kadar etkili olduğu, aşıları bulunan kişiler arasında ne kadar bulaşıcı olabileceği merak konusu oldu. DSÖ tarafından yapılan açıklamalara göre ön bulgular sonucu omicron’un yüksek bulaşma riski bulunduğu söylendi. Yeni keşfedilen bu mutasyonun ne kadar bulaşıcı veya ne kadar tehlikeli olduğu henüz bilinmemekte. Araştırma ekipleri hala omicron üzerindeki çalışmalarını sürdürmekte. DSÖ sözcüsü Christian Lindmeier yaptığı açıklamalarda omicronun üzerindeki araştırmaların devam ettiğini ve mutasyonların özelliklerinin anlaşılmasının birkaç hafta sürdüğünü dile getirdi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan yeni açıklamalar sonucu yeni varyant B.1.1.529’un endişe verici tür olarak sınıflandırılmasına karar verildi. Dünya Sağlık Örgütü yeni varyant olan Omicro’nun İsrail, Hong Kong, Botsvana ve Belçika’da da görüldüğünü açıkladı.

İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid yeni açıklamalarda bulundu. Omicro’nun büyük bir uluslararası endişeye yol açtığını ama İngiltere’de henüz Omicro’ya rastlanılmadığını dile getirdi. Mutasyonla mümkün olan en kısa zamanda başa çıkılması gerektiğini söyleyen Javid, bu mutasyonun Güney Afrika’da sınırlı kalmadığını buradan farklı ülkelere yayılmış olabileceğini dile getirdi. Ülkeler yeni covid-19 varyantının yayılmasını önlemek adına Güney Afrika uçuşlarını durdurdu.

Çin’in Hong Kong Özel İdare Bölgesi’nde Sağlık Bakanı açıklamalarda bulundu. Açıklamalarda Omicro’nun Güney Afrika’dan ülkelerine geçtiği, karantinada bulunan bir kişide görüldüğü söylendi.

Yeni mutasyonun B.1.1.529 olarak adlandırılmasında karar kılındı. Mutasyonun Güney Afrika’da ortaya çıkmasının üzerine birçok ülke sınırlarını Güney Afrika’ya kapama, uçuşları durdurma kararı aldı. İngiltere ve Hollanda’nın da dahil olduğu birçok ülke çareyi Güney Afrika ülkelerine olan uçuşları durdurmada buldu. Güney Afrika, Botsvana, Namibya, Zimbabve, Esvatini ve Lesotho gibi birçok ülkeye yapılan uçuşlar durduruldu. Bu ülkelerden ülkelerine geri dönmekte olan kişilerin 10 gün boyunca otellerde karantina altında tutulması gerektiği ve dört test yaptırmaları gerektiği kararlaştırıldı. Singapur, İtalya, Fransa ve İsrail, Mozambik’i mutasyon nedeniyle kırmızı listeye aldı.

 

Yeni covid-19 varyantı omicron

Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni varyant omicron üzerine birçok değerlendirilme yapıldı. KLİMİK tarafından yapılan açıklamalarda Beta varyantının gerilediği, alfa varyantının baskın hale gelemeden delta varyantının baskın hale gelerek üçüncü dalgaya yol açmış olduğuna dikkat çekildi. Güney Afrika’da enfeksiyon sayılarının günde 100’e kadar düşmesinin ardından son 2-3 hafta içerisinde büyük bir yükseliş görüldüğü belirtildi. Gün Afrika’da son üç hafta içerisinde çeşitli şehirler üzerinde gerçekleştirilen PCR testlerinde görülen pozitif oranının %1’den %30’a yükselmesiyle beraber Güney Afrikalı bilim insanları Dünya Sağlık Örgütü’nü uyardı. Vaka sayıları kısa bir süre içerisinde 100’den 3000’e yükseldi.

 

Görülen varyantlardan çok farklı!

B.1.1.529 mutasyonunun diğer görülen varyantlardan çok daha farklı olduğu paylaşıldı. KLİMİK bunun üzerine Güney Afrikalı bilim insanlarının araştırmaları sonucu Omicron’un delta varyantından çok daha bulaşıcı ve bağışıklık karşısında daha güçlü olabileceğini dile getirdi. Virüsün tüm özellikleri laboratuvar ortamlarında incelenmektedir. Varyantın bulaşıcılık seviyesinin çok daha yüksek olabileceğine dikkat çekildi. Yeni varyantı saptamanın gayet kolay olduğu, PCR testi sayesinde kolay bir şekilde diğer varyantlardan ayırt edilebildiği söylendi. Bunun sayesinde bu varyantın da kolay ve hızlı bir şekilde önüne geçilmesi planlanıyor.

 

“Ciddi boyutta ve kaygı verici”

Güney Afrikalı bilim insanları ve Dünya Sağlık Örgütü’nün bilim insanları varyantın “varyant nü” olarak tanımlanmasını bekliyor. 

Varyantın bugüne kadar karşılaştığımız en ürkütücü mutasyon olduğu söyleniyor. Bu nedenle varyant çok yakından takip ediliyor ve yayılmaması adına alınabilecek tüm önlemler alınıyor. Varyant kısaca “ciddi boyutta ve kaygı verici” ifadeleriyle beraber açıklandı.

 

“Aşıdan ve antikor tedavilerinden büyük oranda kaçabiliyor”

Varyantın tehlikesiyle beraber KLİMİK salgının önüne geçilmesi adına her şekilde kontrol altında tutulması gerektiğine ve gerekli görülen tüm önlemlerin alınması gerektiğine değindi. 

covid-19 covid-19 yeni varyant covid-19 mutasyon covid-19 delta koronavirüs koronavirüs varyantı omicron omicron nedir güney afrika