Omicron varyantının test sonuçları açıklandı! DSÖ'den çarpıcı açıklama..

TAKİP ET

Geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan ve tüm dünyayı endişeye boğan Omicron varyantı ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yeni varyantın ilk laboratuvar testi sonuçlarını açıklayan DSÖ'nün açıklamaları bilim dünyasında tartışmalara neden oldu.

Reklam
Reklam

Güney Afrika'da ortaya çıkan ve kısa sürede dünyaya yayılan yeni Omicron varyantıyla ilgili başlatılan klinik laboratuvar araştırmaları tamamlandı. Afrika Sağlık Araştırma Enstitüsü tarafından mercek altına alınan mevcut aşıların Omicron varyantına karşı olan etkilerinin incelenme raporları hakkında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bir açıklama yaptı.

Araştırmacılar, mevcut aşıların kişilerde meydana getirdiği antikorların yeni varyantlara karşı olan etkilerinde büyük bir düşüş olduğu kanısına varırken, AFP haber ajansına bir açıklama yapan DSÖ acil durum direktörü Mike Ryan, Omicron varyantının şuan kullanılan aşılara karşı diğer varyantlardan daha da güçlü olduğuyla ilgili ellerinde bir gösterge olmadığını söyledi. Şimdiye kadar tüm varyantlara karşı, hastane yatışları ve vefatlarda bir azalma göz önüne alındığında etkinliği kanıtlanmış olan çok güçlü aşıların olduğunu söyleyen Ryan, edinilen ilk verilere göre Omicron'un insanları Delta ve diğer varyantlardan daha fazla hasta etmediğini kaydetti.

Afrika Sağlık Araştırmaları Enstitüsü Prof. Dr. Alex Sigal ise araştırmayı yürüttükleri süreç içerisinde Omicron varyantına karşı gelişen antikorlardan kaçma kapasiteleri hakkında net bir veriye ulaşmadıklarını söylerken 12 kişiden alınan kan örneklerinde yapılan incelemelerde Omicron konusunda beklediklerinden daha iyi sonuçları aldıklarını ifade etti.

AŞI ÇOK CİDDİ ORANDA KORUMA SAĞLIYOR

Araştırma raporları hakkında konuşan Prof. Dr. Alex Sigal, Pfizer aşısının iki dozunu da olmuş olan kişilerde antikorların etkinliği azalmış olsa bile bir kez Kovid-19 hastalığına yakalanmaları sonrasında Omicron'a karşı da ciddi bir koruma sağlayan antikorların oluştuğunun görüldüğü belirtirken özellikle aşının 3. dozunun Omicron'a karşı koruyuculuğu önemli ölçüde artıracağına dikkat çekti.

Omicron varyantı test sonuçları laboratuvar testi sonuçları Dünya Sağlık Örgütü